≫ 

Veliki vodič za nove kazne i prekršaje na auto-putu: Tabela svih prekoračenja brzine, bez milosti i za 121 km/h

Vozačima će biti pisane kazne koje, inače, važe za prekoračenje brzine

  • 61

Na pojedinim naplatnim rampama u Srbiji tokom proteklog vikenda počela je da se meri prosečna brzina kretanja automobila na auto-putu, a kada bude počelo kažnjavanje bahatih vozača, što me bi trebalo da se dogodi pre 15. avgusta, njima će biti pisane kazne koje, inače, važe za prekoračenje brzine.

Sećate se najave da će policija meriti brzinu vožnje između naplatnih rampi? POČELO JE, ovaj vozač je išao 123 km/h (FOTO)

Posle merenja brzina između naplatnih rampi, evo kolike minimalne satnice u vožnji moraju da vam budu da ne biste bili kažnjeni (DEONICE)

Za merenje srednje brzine između dve naplatne rampe, da podsetimo, koristi se postojeći sistem naplate putarine, a ne fiksne kamere.  Reč je o sistemu koji na osnovu vremena ulaska i vremena izlaska vozila sa predmetne deonice, izračunava prosečnu brzinu kretanja.

Za sad se srednja brzina meri samo na pojedinim naplatnim rampama, ali se očekuje da uskoro to profunkcioniše svuda u Srbiji.

Zato, vozači, oprez! Jer, ukoliko ovaj sistem izračuna da ste vozili preko 120 kilometara na sat, koliko je uglavnom ograničenje na auto-putu, slede kazne koje se kreću od 3.000 do 120.000 dinara, a koje, inače, važe za prekoračenje brzine. Kako se najavljuje, kažnjavaće se svi. Bez izuzetaka.  

Printskrin: YouTube/BerlinTomek

"Bahati" vozači će, naime, prvo na naplatnoj rampi Javnog preduzeća Putevi Srbije" dobijati priznanicu na kojoj će pisati kolika im je srednja brzina. Ukoliko su vozili preko ograničenja, prići će im policajac, uzeti podatke i napisati im kaznu, ili će im ona stići na kućnu adresu.

Merenje prosečne brzine na naplatnim rampama je počelo, ali NE DOBIJAJU SVI ISTE PRIZNANICE iz jednog razloga (FOTO)

Printskrin: Tanjug

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović objašnjava za Telegraf.rs da će vozači kažnjavati po već ustaljenom sistemu koji važi za prekoračenje brzine.

- Postoje tačno definisane kazne za svako prekoračenje. Tako da, ako je nekome prosečna brzina na auto-putu 121 kilometar na sat, kazniće se sa 3.000 dinara, ili će mu kazna biti prepolovljena ako je plati u roku od osam dana. Prepoloviće se i kazna od 5.000 dinara za prekoračenje od 21 do 40 kilometara na sat, ukoliko se plati u roku od osam dana - objašnjava Okanović.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

On navodi da će vozačima sa većom srednjom brzinom na naplatnoj rampi prilaziti policajac, ili će im kazna stizati na kućnu adresu.

- Kada je reč o strancima, njima bi trebalo odmah da prilazi policajac i uzima potrebne podatke - kaže Okanović.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

TABELA:

PREKORAČENJE U KILOMETRIMA    KAZNA

- 1 do 20                                                         3.000 dinara (1.500 ako se plati u roku od 8 dana)

- 21 do 40                                                       5.000 dinara (2.500 ako se plati u roku od 8 dana)

- 41 do 60                                                       6.000 do 20.000 dinara, 3 poena, mesec dana zabrana upravljanja

- 61 do 80                                                       15.000 do 30.000 dinara, 6 poena i 3 meseca zabrane upravljanja

- 81 i više                                                        100.000 do 120.000 dinara, 14 poena i 8 meseci zabrane upravljanja

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoxy59

    24. avgust 2017 | 12:25

    Ovi papirići od priznanica ne vrede ni 2 pare: Kao prvo, ne piše vreme kada je uzeta kartica, da bi se znalo koliko je VREMENA prošlo u vožnji, a kao drugo ne piše ni DUŽINA PUTA da bi vozač mogao sam da izračuna prosečnu brzinu. Te stvari se uče u 6. razredi iz fizike (kinetike)!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA