U Srbiji za vikend crveni meteoalarm: Živa u termometru ići će do 42. podeoka, ne izlazite bez preke potrebe!

Meteorolog RHMZ Slobodan Sovilj kaže i da sama činjenica da će u Srbiji biti 40 i više stepeni nije dovoljan uslov da bi se proglasila vanredna situacija

  • 6

Meteorolog Republickog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Slobodan Sovilj kaže da se očekuje da veoma topli period u Srbiji potraje do 10. avgusta, kada će uslediti osveženje koje bi oborilo temperaturu sa 40 na oko 30 stepeni.

Zemlja gori i danas: Paklena temperatura od 37 stepeni, osveženju ni traga

Velika prognoza za ceo avgust, jedan od najvećih toplotnih udara poslednjih godina: 12 dana velikog pakla i to nije ono najgore (FOTO)

- Nalazimo se na početku veoma toplog perioda s temperaturom znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, koje su od 27 do 30 stepeni. Danas i sutra očekujemo temperature od 34 do 38 stepeni, dok će u petak i za vikend u većini mesta maksimalna temperatura biti 39 i 40 stepeni, sa verovatnoćom da lokalno dostigne i 42 stepena - rekao je Sovilj Tanjugu.

Zbog toga će u celoj zemlji biti proglašen crveni meteoalarm.

Za sada je na snazi narandžasti meteoalarm, koji se, pojašnjava Sovilj, uvek izdaje kada maksimalne temperature dostignu 35 stepeni, ali počev od četvrtka pa do 10. avgusta zbog temperature iznad 38 stepeni biće na snazi najviši stepen upozorenja, odnosno crveni meteoalarm.

Foto: Čitalac Telegrafa

Sovilj kaže da će biti još toplih talasa do kraja leta, ali i da je malo verovatno da se ovakve vrućine ponoviti do kraja avgusta ili u septembru.

On je objasnio da sama činjenica da će na teritoriji Srbije ili na delu teritorije biti 40 stepeni nije dovoljan uslov da bi se proglasila vanredna situacija i dodao da proglašavanje vanredne situacije nije u nadležnosti RHMZ-a, već Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Kada mere koje se svakodnevno sprovode nisu dovoljne za normalno funkcionisanje u državi tada Sektor za vanredne situacije može da donese posebne mere i u tom slučaju jedino može da se proglasi vanredna situacija. RHMZ proglašava najviši stepen upozorenja, a onda Sektor dalje procenjuje situaciju i u zavisnosti od stanja na terenu, temperature i dužine trajanja toplotnog talasa, može da donese odluku o proglašenju vanredne situacije - rekao je Sovilj.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA