I čuvena AP agencija piše o vrućini u Srbiji: Od Lucifera u Beogradu ne može da se diše

Ekstremna vrućina u Italiji, delovima Francuske i Španije kao i na Balkanu izazvala na desetine šumskih požara, oštetila useve, povećala potrošnju struje i vode

  • 1

Nemilosrdni talas vrućine koji je zahvatio delove Evrope izazivajući danima rekordno visoke temperature odneo je najmanje dva života i naveo vlasti više zemalja da izdaju upozorenja, izveštava američka agencija AP koja ocenjuje da nije ni čudo što je ovaj toplotni talas nazvan "Lucifer".

42, 41, 40, 40, 41, 39: Dobro pogledajte ovu tabelu, mi ne pamtimo da je skoro bila ovakva

Biće još više toplotnih talasa i suša: Stručnjaci upozoravaju da nam tek slede PAKLENA LETA

- Ovo je jednostavno previše. Ponekad mi se čini kao da ne mogu da dišem - izjavio je za AP agent za nekretnine iz Beograda Saša Jovanović opisuje vrućinu.

Agencija navodi da je ekstremna vrućina u Italiji, delovima Francuske i Španije kao i na Balkanu izazvala na desetine šumskih požara, oštetila useve, povećala potrošnju struje i vode.

Vlasti u nekim područjima izdale su ograničenja u saobraćaju i zabranila rad na otvorenom jer su temperature dostizale i 40 stepeni.

U Španiji je meteorološka služba upozorila da će temperatura u 31 od 50 provnicija dostići i do 44 stepena.

Foto: Facebook/severeweatherEU

U Sloveniji su, prema navodima nadležnih, početkom ove nedelje zabeležena prva "tropska noć" na visini od 1.500 metara kada je temperatura prešla 20 stepeni tokom noći, navodi AP.

Agencija navodi da su vlasti i u drugim zemljama apelovale na građane da ostanu u zatvorenom prostoru i da konzumiraju puno tečnosti, a da je Institut za javno zdravlje u Beogradu izdao uputstvo u kojem se građanima savetuje da na prozore stave mokre peškire ako nemaju klima uređaj i izbegavaju fizički napor i alkohol.

Hrvatske vlasti apelovale su na hiljade turista da budu oprezni dok putuju i na plažama, prenosi američka agencija.

Takođe navodi da su najmanje dve osobe izgubile život zbog posledica vrućine - jedna u Rumuniji, a druga u Poljskoj - dok su mnogi prebačeni u bolnicu nakon što su pretrpeli toplotni udar, sunčanicu ili su imali druge zdravstvene tegobe vezane za ekstremne vremenske uslove.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA