Nestašica krvi u srpskim bolnicama, odlagaće se operacije?

Antuljeskov je kazala da im nedostaju sve negativne grupe, a od pozitivnih najviše A i nula, jer su za njima i najveće potrebe

  • 9

Broj davalaca krvi sveo se zbog vrućina i godišnjih odmora na minimum, što će dovesti do odlaganja operacija u bolnicama ukoliko za vikend ne bude povećanja - izjavila Gordana Antuljeskov iz Instiituta za transfuziju krvi Srbije za "Večernje novosti".

Ovo su pravi heroji Srbije: Inspektor iz Niša ima duplo manje godina nego davanja krvi!

Ona je za "Večernje novosti" rekla da Institut, ako se broj davalac krvi ne poveća, neće moći da odgovori na sve potrebe bolnica, što znači da će morati da se posegne za nepopularnim merama, odnosno odlaganjem svih operacija koje nisu hitne.

Antuljeskov je kazala da im nedostaju sve negativne grupe, a od pozitivnih najviše A i nula, jer su za njima i najveće potrebe.

- U ovom trenutku sa vrlo malim rezervama vrlo smo blizu odlaganja operacija - rekla je ona.

Antuljeskov je navela i da su zbog manjeg obima posla tokom leta i potrebe bolnica manje pa umesto 300 do 400 jedinica koliko je uobičajeno zdravstvenim ustanovama sada treba do 250 jedinica dnevno, ali da se i to teško zadovoljava, što je problem koji se sredinom leta ponavlja godinama.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćikakure

    12. avgust 2017 | 13:47

    Kako se snabdevaju privatne klinike ? Krv je roba koja uvek ima kupca! Koliko krvi dnevno odleti iz Srbije!? Na aerodromu NT postoje carinski podaci@

  • Remi

    12. avgust 2017 | 15:00

    Koga vi pravite budalama!!!povremeni sam davalac krvi ...Zapravo,to sam bio ali nikada vise!Prvo..Svaki put izgubim 40 minuta u cekanju sto i nije velika stvar a drugo..Za svakog clana moje sire porodice koji je imao problema morali smo da obezbedimo po tri cetiri jedinice . Ma zdravo!!!

  • ATIMUS

    12. avgust 2017 | 17:43

    Manje prodavati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA