0

Zločin bez kazne: Prošlo je 14 godina od monstruoznog ubistva srpske dece na reci Bistrici u Goraždevcu (FOTO)

Policijska istraga nije davala nikakve rezultate

Foto: Telegraf arhiva

Danas se navršava 14 godina od ubistva Pantelije Dakića (12) i Ivana Jovovića (19), dece iz Goraždevca, a za ovaj monstruozni zločin niko nije odgovarao.

Prijateljstvo Srbina i Bosanca zbog kojeg je snimljen i film: Upoznali se na ratištu, bili su suprotnim stranama. Taj dan pamtiće do kraja života (FOTO)

U vreme navodnog mira u prisustvu više hiljada pripadnika vojne misije NATO na Kosovu - Kfor, albanski ekstremisti su rafalom iz automatskog oružja 13. avgusta, 2003.godine pucajući na osamdesetak dece koja su se kupala na Bistrici, 500 metara od centra sela Goraždevca kod Peći, ubili Panteliju Dakića (12) i Ivana Jovovića (19) i teško ranili Marka Bogićevića (12), Draganu Srbljak (13), Bogdana Bukumirića (14) i Đorđa Ugrenovića (20).

Euleksov tužilac je zvanično obustavio istragu ubistva dece u Goraždevcu 25.decembra, 2010.god. kako je tada saopšteno iz EU misije vladavine prava "jer policijska istraga nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih".

Roditelje dece stradale u ovom nezapamćenom zločinu su posle dugogodišnjeg mučenja po sudovima i preuzimanja slučaja od Unmik-a, pozvali nadležni iz Euleksa krajem decembra 2010. kada im je rečeno da "Euleks ne može da vodi istragu jer nema dovoljno argumenata".

Foto: Telegraf arhiva

Euleks je istakao da "svaka zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena ukoliko se tužiocu na raspolaganje stave nove informacije koje bi potencijalno mogle da istragu pokrenu napred ".

Roditelji ubijene dece tvrde da se na osnovu podataka kojim se raspolaže, a i prema njihovim ličnim saznanjima "zna ko su naredbodavci i izvršioci, da je ubica identifikovan, ali da svi ćute".

Otac ubijenog Pantelije, Milisav Dakić tvrdi da je greškom dobio dokumetaciju o istrazi koju su vodili Unmik i Euleks istražioci u kojoj se nalaze imena osumnjičenih "koji se slobodno šetaju-  i ime direktno osumnjičenog koji je prema njegovim saznanjima pobegao u Nemačku.

Foto: Arhiva

- Kada nas je Euleks pozvao kako bi nas obavestio da se usled nedostatka dokaza prekida istraga, tražio sam predmet koji je datumski obuhvatao 4 godine, nekih hiljadu stranica, izjava, obdukcijskih nalaza, sve sam to pregledao i pronašao da je jedno lice uhapšeno, na osnovu lažnih izjava koje je davalo, među tim papirima je bilo izjave naše policije koja takođe upućuje na isto lice.

- Ali svi ćute, tada Unmik, sada Euleks kao i naša država. Gospođa koja je zatvorila slučaj iz Euleksa me je uputila na kosovske institucije, gde su mi rekli da oni ništa ne mogu da urade, Euleks je taj na osnovu čijeg eventualnog otkrivanja ubice, oni mogu da deluju - rekao je Milisav Dakić u ranijoj izjavi za Telegraf.

Foto: Telegraf arhiva

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić prisustvovaće parastosu Ivanu Jovoviću (19) i Panteliji Dakiću (12) u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu.

Nakon parastosa, direktor Đurić će položiti venac na spomenik žrtvama stradalim u NATO bombardovanju i deci stradaloj na Bistrici.

Foto: Telegraf arhiva

Zločin u Goraždevcu, na reci Bistrici je jedan od četiri najmonstruoznijih zločina počinjenih nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga na Кosovo i Metohiju, pored ubistva žetelaca u Starom Grackom, ubistva porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa "Niš-ekspres" kod Podujeva.

(S.S.)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: zlocin kosovo-i-metohiija ubistvo deca albanci

ZAŠTO SRPSKE BABE NOSE MARAME? Otkrivamo veliku žensku misteriju

Nezaboravni deo intervjua Vuka Draškovića iz 1993, dok ga radnici na pauzi ometaju brusilicom u najvažnijim rečenicama (VIDEO)

ŠEST ŠOKANTNIH DANA NA PUTEVIMA U SRBIJI: Iz saobaćaja isključeno 1.200 ljudi, 217 zadržano na trežnjenju

Učitelj Dušan je prvi novac potrošio na konja, danas gaji četvrtu generaciju u svojoj štali (FOTO)

Nikola je mogao da ima sve, sada nema ništa! Žena narkoman na ulici, dete oduzeto, a on na odvikavanju: Pristao je da nam priča o svemu (VIDEO)

Srpska narodna verovanja: Deca koja su rođena tokom zime trebalo bi da nose ova imena

Virus gripa stigao u Srbiju, a svi oboleli su iz Beograda

Danas slavimo detinjce: Zašto je dobro da "vežete" svoju decu

Broj patoloških kockara u Srbiji otišao u nedogled: Čak 45.000 ljudi zavisno, u jednoj bolnici se leči 500 njih

Današnja vremenska prognoza (17. decembar 2017): Oblačno, ponegde će padati sneg i susnežica

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 17. decembar 2017. godine

Najnovije upozorenje meteorologa: Raste reka Sava

Olujno nevreme napravilo haos u Novoj Varoši: Vetar rušio sve pred sobom, letele bandere, drveće čupao iz korena

Dvadeset četiri sata do podele Srbije na sneg, susnežicu i kišu

U učionici najkreativnije učiteljice u Srbiji: Dok čeka nagradu od 1.000.000 dolara podelila je predivnu priču o susretu sa svojih 16 đaka (VIDEO) (FOTO)

Bogdan (33) je ostavio fakultetsku diplomu u vitrinu da bi preuzeo brigu o farmi od 250 grla stoke i poslušajte šta ima da kaže (FOTO)

Fantastični snimci Koridora 10 i okoline iz vazduha (FOTO)

Poruka srpske doktorke je najveće poniženje za huligane s derbija: Zapitajte se koliko bi bolesne dece dalo SVE za vaše zdravlje koje trošite iz besa

Današnja vremenska prognoza (16. decembar 2017): Stiže zahlađenje, kiša i olujni vetar

Otvoreno odeljenje Centra za socijali rad Požarevac u Kostolcu

Uzgajivaču je ludački krenula prodaja 2 vrste kaktusa. Kada je shvatio zašto, sve je batalio zbog straha od robije! (FOTO)

LOTO ČUDO! Ponovilo se čak 5 brojeva od utorka (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 16. decembar 2017. godine

Danima joj je nešto hodalo u nosu: Novosadski lekar se šokirao kad joj je izvukao parazita sa 750 nogu

Smrt srpskim putevima ide na 4 točka: Objavljeni užasni podaci o kočnicama na automobilima

Ova divna crkva je vredan spomenik kulture, a skrivena je u prelepom delu Srbije i za nju malo ko zna (VIDEO)

Saradnja grada Novog Sada i Evropske investicione banke (EIB)

Nezapamćeno nevreme napravilo ogromnu štetu na Tari: Drveće padalo na sve strane, izlomljeno više hiljada kubnih metara

Otvoreno pismo ove majke uzburkalo je celu Srbiju: Suština roditeljstva u 3 do srži iskrene i jake reči

TV PRESEK U 14: Hrvatskim huliganima večeras ističe mera zadržavanja; Kosovo podnosi zahtev za članstvo u Savetu Evrope (VIDEO)