Zločin bez kazne: Prošlo je 14 godina od monstruoznog ubistva srpske dece na reci Bistrici u Goraždevcu (FOTO)

Policijska istraga nije davala nikakve rezultate

  • 0
Foto: Telegraf arhiva

Danas se navršava 14 godina od ubistva Pantelije Dakića (12) i Ivana Jovovića (19), dece iz Goraždevca, a za ovaj monstruozni zločin niko nije odgovarao.

Prijateljstvo Srbina i Bosanca zbog kojeg je snimljen i film: Upoznali se na ratištu, bili su suprotnim stranama. Taj dan pamtiće do kraja života (FOTO)

U vreme navodnog mira u prisustvu više hiljada pripadnika vojne misije NATO na Kosovu - Kfor, albanski ekstremisti su rafalom iz automatskog oružja 13. avgusta, 2003.godine pucajući na osamdesetak dece koja su se kupala na Bistrici, 500 metara od centra sela Goraždevca kod Peći, ubili Panteliju Dakića (12) i Ivana Jovovića (19) i teško ranili Marka Bogićevića (12), Draganu Srbljak (13), Bogdana Bukumirića (14) i Đorđa Ugrenovića (20).

Euleksov tužilac je zvanično obustavio istragu ubistva dece u Goraždevcu 25.decembra, 2010.god. kako je tada saopšteno iz EU misije vladavine prava "jer policijska istraga nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih".

Roditelje dece stradale u ovom nezapamćenom zločinu su posle dugogodišnjeg mučenja po sudovima i preuzimanja slučaja od Unmik-a, pozvali nadležni iz Euleksa krajem decembra 2010. kada im je rečeno da "Euleks ne može da vodi istragu jer nema dovoljno argumenata".

Foto: Telegraf arhiva

Euleks je istakao da "svaka zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena ukoliko se tužiocu na raspolaganje stave nove informacije koje bi potencijalno mogle da istragu pokrenu napred ".

Roditelji ubijene dece tvrde da se na osnovu podataka kojim se raspolaže, a i prema njihovim ličnim saznanjima "zna ko su naredbodavci i izvršioci, da je ubica identifikovan, ali da svi ćute".

Otac ubijenog Pantelije, Milisav Dakić tvrdi da je greškom dobio dokumetaciju o istrazi koju su vodili Unmik i Euleks istražioci u kojoj se nalaze imena osumnjičenih "koji se slobodno šetaju-  i ime direktno osumnjičenog koji je prema njegovim saznanjima pobegao u Nemačku.

Foto: Arhiva

- Kada nas je Euleks pozvao kako bi nas obavestio da se usled nedostatka dokaza prekida istraga, tražio sam predmet koji je datumski obuhvatao 4 godine, nekih hiljadu stranica, izjava, obdukcijskih nalaza, sve sam to pregledao i pronašao da je jedno lice uhapšeno, na osnovu lažnih izjava koje je davalo, među tim papirima je bilo izjave naše policije koja takođe upućuje na isto lice.

- Ali svi ćute, tada Unmik, sada Euleks kao i naša država. Gospođa koja je zatvorila slučaj iz Euleksa me je uputila na kosovske institucije, gde su mi rekli da oni ništa ne mogu da urade, Euleks je taj na osnovu čijeg eventualnog otkrivanja ubice, oni mogu da deluju - rekao je Milisav Dakić u ranijoj izjavi za Telegraf.

Foto: Telegraf arhiva

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić prisustvovaće parastosu Ivanu Jovoviću (19) i Panteliji Dakiću (12) u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu.

Nakon parastosa, direktor Đurić će položiti venac na spomenik žrtvama stradalim u NATO bombardovanju i deci stradaloj na Bistrici.

Foto: Telegraf arhiva

Zločin u Goraždevcu, na reci Bistrici je jedan od četiri najmonstruoznijih zločina počinjenih nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga na Кosovo i Metohiju, pored ubistva žetelaca u Starom Grackom, ubistva porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa "Niš-ekspres" kod Podujeva.

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA