≫ 

Počeo je Gospojinski post: Čak iako ne postite, jednu stvar obavezno morate da uradite

Post traje 14 dana, posti se na vodi i ulju, izuzev praznika Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu

  • 91

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju početak Gospojinskog posta koji traje do 27. avgusta. To je najkraći, dvonedeljni post, ali veoma strog, ispred kojeg po strogosti prednjači samo Vaskršnji. Uveden je u čast i prema primeru Presvete Bogorodice, Majke Božije, koja je vreme pre upokojenja provela u stalnom postu i molitvi.

NARODNA VEROVANJA NA PREOBRAŽENJE: Evo šta NIKAKO NE SMETE da radite!

Post je izuzetno strog - svih dana se posti na vodi osim nedeljom kada su dozvoljeni ulje i vino.

Post traje 14 dana, posti se na vodi i ulju, izuzev praznika Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu.

Gospojinski post uvek počinje 14. avgusta, na dan Svetih mučenika Makaveja, a prethodi velikom hrišćanskom prazniku Uspenju presvete Bogorodice, poznatijem kao Velika Gospojina, koji se proslavlja 28. avgusta i poznat je kao praznik majki i dece, kada žene obavezno treba da se pričeste.

Treba imati u vidu i da post ima dve strane: telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porekla. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

Foto: crkvenikalendar.com

Telesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz telesne želje. Stvarni post koji obuhvata i telesni i duhovni aspekat, privodi čoveka smirenju. Oslobađanje duha i tela od pogrešnih misli i dela uz molitve predstavlja suštinu hrišćanskog posta.

Vreme između Velike i Male Gospojine, koja se obeležava 21. septembra, naziva se međudnevnica, a veruje se da je taj period najbolji za branje svih plodova i lekovitih trava, pa se odlazi na izvore koji, prema narodnom verovanju, imaju lekovito dejstvo.

Prema narodnom verovanju, svi običaji na današnji dan vezuju se za vodu i bosiljak za koji se veruje da je božja biljka. Stoga, domaćice, danas u jelo obavezno stavite malo bosiljka, koji ima zaštitno dejstvo.

(Tečegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ana sch

    13. avgust 2017 | 22:56

    Jednostavno nemam reci , Nedaj Boze da nam se zbog pojedinaca i nevernika desi ono najstrasnije.. Ne hulite na Gospoda I Majku nasu Bogorodicu majku svih nas i dece i majki koje izrodise i zivot vam dadose a vi hulite i nenormalno lupetate a ne znate da ce vas svaka rec kostati..Da vam Gospod bude na pomoci i Presveta Majka Bogorodica da vas spase i oprosti grehe..

  • Jasmina

    13. avgust 2017 | 22:30

    Slava i hvala Presveta Bogomajko nasa mila za sve sto cinis za nas gresne.

  • Predator

    13. avgust 2017 | 16:07

    Dokle više Praznici dosta popiše nam strpljenje I sve više!!!! Alo 21 vek vedujte h boga ne u kojekakve navodno mudrace mudre

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA