Novi udžbenici koštaju od 8.000 do 15.000 dinara, roditelji našli način da plate manje

Da bi izbegli da jednu knjigu plaćaju od 350 do 900 dinara, oni su se dosetili nekoliko caka da školsku godinu dočekaju što rasterećenije

  • 4

Približavanjem 1. septembra, odnosno nove školske godine, većini roditelja se diže kosa na glavi. Ne toliko zbog predstojećih obaveza, a samim tim i kraja godišnjeg odmora, koliko zbog činjenice da priprema deteta za polazak u školu poprilično košta.

Šarčević: Neophodno je menjati Zakon o udžbenicima

Samo za komplet udžbenika treba izdvojiti između 8.000 i 15.000 dinara, u zavisnosti od razreda koji učenik pohađa, zatim odabranog izdavača...

Da bi izbegli da jednu knjigu plaćaju od 350 do 900 dinara, roditelji su se dosetili nekoliko caka da školsku godinu dočekaju što rasterećenije. Pogotovo zbog činjenice da ih čekaju dodatni izdaci za školski pribor, garderobu koju su deca već prerasla, užine, ekskurzije...

Ovo su njihovi najčešći saveti:

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Razmena udžbenika

Većina roditelja, ali i snalažljivih đaka preporučuje razmenu ili nasleđivanje tuđih knjiga.

Foto: pixabay.com

Polovne knjige

Ulični prodavci su već dobro poznata adresa na koju zakucaju svi oni sa željom da uštede. Polovne knjige mogu se pazariti po cenama umanjenim do 50, 60 odsto u odnosu na knjižare. Važno je da su korice neoštećene, da su sve stranice na broju, da nema tragova hemijske olovke.

Treba naglasiti da je dodatna povoljnost i to što je kod uličnih prodavaca moguće menjati knjige po sistemu dve za jednu ili prodati nepotrebne uz doplatitu.

Foto: Profimedia, Alamy

Kupovina on-line

Mnogi izdavači dali su i mogućnost kupovine udžbenika putem interneta, gde se za kupovinu knjiga u tačno određenom iznosu poklanjaju drugi potrebni artikli (pernica, sveske, ukrasne korice)

Takođe, online šoping pokriva i polovne knjige.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Brojne akcije

Akcije tipa "kupiš za jedno dete, za drugo dobiješ gratis" ili "Knjige nove za knjige stare" samo su neke od onih na koje treba računati kako se septembar bude približavao. Pojedine škole su čak organozovale prikupljanjem satrih udžbenika sa namerom da ih recikliraju, na šta se na nove knjige daje popust od 50 odsto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    15. avgust 2017 | 19:33

    Pa "besplatno skolovanje"...

  • dusan

    15. avgust 2017 | 19:08

    to je standard......radis ceo mesec, primis 40 000 dinara ( jos si srecnik ako primis toliko ), onda za dva deteta das 30 000 dinara za knjige.gde je obuca pa i neki novi deo garderobe za dete.super nam je.nikada bolje bilo nije.

  • Realka

    15. avgust 2017 | 19:29

    Kod nas su besplatne...neke su nove a neki od prosle godine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA