TAJNI RECEPT mađarskog gulaša stiže iz okoline Kikinde (FOTO)

- Gulaš odlikuje slanoća i gustina, meso mora da se topi dok ga jedete - kaže Hodi Ilona

  • 4

Ni visoke temperature nisu zasmetale vrsnim kuvarima da na jubilarnom Desetom festivalu gulaša koji je održan u Ruskom Selu, kraj Kikinde, pokažu svoje kulinarske majstorije u pravljenju tradicionalnog mađarskog gulaša.

Okupili se Srbi, Hrvati i muslimani, zajedno skuvali gulaš i poslali najjaču poruku svima koji mrze (VIDEO)

Kontra-priča od onih na koje ste navikli: Cezar je došao u Beograd da zaradi za život i odlično mu ide (FOTO)

Mađarsko nacionalno jelo prema rečima umešne domaćice i članice žirija Hodi Ilone, mora da ispunjava određene standarde - da ima boju, ukus, miris i gustinu. Zadatak nije bio lak, ali prema rečima iskusne članice žirija pravi mađarski gulaš mora da bude crven i jak:

- Zavisi od ukusa, ali gulaš odlikuje slanoća i gustina, meso mora da se topi dok ga jedete. U Mađarskoj gulaš malo i sladi, a to je zbog luka koji mu daje slatkoću, kada stavite puno luka jelo postaje slatkasto i tu so više ne pomaže - rekla nam je Ilona.

Pored svinjskog i goveđeg gulaša, na velikoj trpezi našao se i ovčiji i srneći gulaš, pripremljeni u kazanima od nekoliko desetina litara koji je pobrao sve simpatije posetilaca koji su imali priliku da probaju pravi mađarski gulaš.

Foto: Telegraf

Domaćini iz Udruženja “Torontal” koji su iz dva velika kazana posluživali goste, pohvalili su se da je tajna mađarskog gulaša u krčkanju na tihoj vatri.

- Bilo nam je potrebno 25 kilograma mesa, oko 5 kilograma luka, malo paradajza, paprika, vino i ajvar. Začini ostaju tajna - kažu nam domaćice iz “Torontala”.

Šandor Talpai, organizator i predsednik Udruženja “Torontal” ističe  da je festival seoska tradicija i da svake godine broj posetilaca i takmičara postaje brojniji:

- Gulaš je nacionalno mađarsko jelo, ali ga svi rado spremaju na svoj način. Kao domaćini ove godine pripremili smo da velika kazana ovčijeg i srnećeg gulaša. Ovo je prilika za druženje, ali i za degustaciju omiljenog jela ovde kod nas u selu.

Foto: Telegraf

Ekipe kao i svake godine, njih dvadeset mahom iz kikindske opštine i Mađarske, bile su dobro “naoružane” goveđim i svinjskim mesom, crvenom paprikom, lukom i začinima koji je svaka ekipa ljubomorno čuvala za sebe.

Stari i dobro poznat majstor iz ekipe MZ “Rusko Selo” kaže da su ove godine prvi pit pravili gulaš od goveđeg mesa i svinjskog papka:

- To je poseban gulaš koji se kuva oko pet sati, potrebno je dosta luka, paprike, a najbitnije je da se dugo krčka, začine dodajem po ukusu, mešam i kad dobije određenu gustinu znam da je gotov.

Foto: Telegraf

Predstavnici iz Mađarske za sve posetioce napravili su pravi mađarski gulaš:

- Upotrebili smo goveđe meso od govečeta starog pet godina, doneli smo papriku iz Mađarske, a od začina koristimo samo so, biber i otkriću vam jedan sastojak koji kuvari neretko otkrivaju, to je kim. Kuvali smo ga oko pet sati, što se duže kuva to bolje.

Antal Robert i ekipa kuvala je gulaš takođe nekoliko sati. Ova mlada ekipa osvojila je drugo mesto:

- Koristili smo juneće meso, od začina papriku, sok i biber i lovorov list. Najbitnije ja da vatra bude uvek ista i da se lagano krčka.

Foto: Telegraf

Ekipa “Policija” osvojila je prvo mesto, a glavni majstor Kecman kaže, da kotlić često prave, te i da su dobro “uvežbani “ kada je reč o pravljenju specijaliteta. Drugo mesto pripalo je “Kumovima” i veseloj ekipi čiji se gulaš pojeo u trenu.

Foto: Telegraf

Slasne porcije goveđeg, svinjskog, srnećeg i ovčijeg gulaša krčakale su se i po nekoliko sati, a privučeni mirisom više stotina porcija, posetioci kažu da se se osetio kilometrima od Kikinde, jak, crven i sočan pravi mađarski.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA