Danas je svetac koji je dodirom činio čuda: Obratite mu je ovim rečima i desiće se ono što ste dugo želeli

Kao rizničar i crkveni blagajnik preneo je sve crkvene dragocenosti u dom neke udovice Kiriakije. Tom prilikom iscelio je Kiriakiju od teške glavobolje dodirom ruku, a slepcu Kriskentionu povratio je vid

  • 7

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave svetog mučenika Lavrentija arhiđakona. Prema predanju, ovaj svetac je poreklom iz grada Albasete u Španiji i bio je učenik tadašnjeg arhiđakona Siksta.

Danas je praznik velikog čudotvorca: Ako imate neku od OVIH BOLESTI, morate da uradite jednu stvar

Slavimo brata Svetog Ilije Gromovnika: Dve stvari danas obavezno morate uraditi, ne smete više odlagati

Kada je poginuo papa Stefan, na njegovo mesto je postavljen Sveti Sikst. Novi papa je bio rodom Atinjanin - prvo filozof, a kasnije hrišćanin. U to vreme rimski episkopi su ginuli jedan za drugim, tako da je postati episkop značilo i biti osuđen na smrt.

Car Dekije je bio rešen da uništi hrišćanstvo i papa Sikst je ubrzo izveden na sud sa svoja dva đakona Felikisimom i Agapitom. Kada su ih poveli u tamnicu Lavrentije se obratio učitelju: "Kuda ideš, oče, bez sina? Kuda, arhijereju, bez arhiđakona tvoga?".

Papa ga je utešio prorekavši da će i on podneti za Hrista još veće muke, te da će kroz tri dana poći za njim. Tako i bi! Uhvativši ga, rimski perfekt mu je dao tri dana da preda crkveno blago, a on je vreme iskoristio razdeljujući ga siromasima.

Kao rizničar i crkveni blagajnik preneo je sve crkvene dragocenosti u dom neke udovice Kiriakije. Tom prilikom iscelio je Kiriakiju od teške glavobolje dodirom ruku, a slepcu Kriskentionu povratio je vid.

Bačen je u tamnicu i iscelio je od slepila nekog dugogodišnjeg čuvara Lukilija, a zatim ga je krstio. Videvši to, krstio se i tamničar Ipolit koji je kasnije i postradao za Hrista.

Pošto Lavrentije nije hteo da se odrekne Hrista, štaviše savetovao je cara Dekija da se odrekne lažnih bogova, osuđen je na udaranje kamenjem po licu i lancem sa oštrim zupcima po telu.

Neki vojnik Roman, prisutan mučenju, poverovao je u Hrista i odmah je posečen.

Foto: Wikimedia/Anonymous

Na kraju, stavili su Lavrentija nagog na gvozdenu kapiju i založili su vatru ispod njega. Pekao se na ognju, najsličnijem današnjem roštilju, sveti Lavrentije i molio i zahvaljivao Bogu, ujedno se i rugao caru zbog neznaboštva.

- Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite - doviknuo im je i kasnije postao zaštitnik komičara, mesara i kuvara.

Kada je predao svoju čistu i junačku dušu Bogu, njegovo telo uzeo je Ipolit i odneo ga prvo u dom Kiriakije, a posle i u jednu pećinu gde ga je česno sahranio. Sveti Lavrentijekoga slave i katolici, protestanti i luterani, postradao je 258. godine.

DANAS IZGOVORITE JAKE REČI I SVETAĆ SE ZA VAS UČINITI NRMOGUĆE:

Molitva svetom Lavrentiju

- Mučenik Tvoj Gospode, Lavrentije, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Коста балабан

    23. avgust 2017 | 09:08

    АМИН БОЖЕ ДАЈ

  • BOZA ZEMUNAC

    23. avgust 2017 | 14:24

    Amin,Bože daj.

  • Snezana

    23. avgust 2017 | 09:10

    Srbi bi trebalo da znaju da je Stara Srbija bila na makedonskom tlu i da smo uglavnom svi odatle potekli ,a posto silnima odgovara ,pravoslavci su teeitorijalno podeljeni pa zato postoke Srbija,Bosna,Mskedonija...,u prenosnom smislu reci ,podeili su nase teritorije ,pa se prema njima i nazivamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA