Srbe u dijaspori računaju kao Hrvate: Zašto je nestalo i izbrisano oko 700.000 naših ljudi u inostranstvu

Nedostaje blizu pola miliona, odnosno 497.422 srpske osobe. Srbi danas žive u 159 drzava sveta, ali se njihov tačan broj ne zna jer nikada nije izvršen službeni popis

  • 67
natalitet Srbija, deca, stanovništvo, porodica

Foto-ilustracija: Telegraf, clipartkid.com

Zbog niskog nataliteta, etničke asimilacije, loše obavljenog popisa stanovništva, ali i promene identiteta, Srba u rasejanju je sve manje, pišu "Novosti".

Mima i Ana nemaju ni 30 godina, a već su NATO uzdanice: U laboratoriji srpskih naučnika posle čijeg rada će se desiti veliki potres na tržištu (VIDEO)

List u izdanju od nedelje navodi da u zemljama EU danas ima nešto više od 670.514 srpskih državljana, a u Australiji nešto manje od 74.000. U oba slučaja, tvrde srpski iseljenici, na papiru nedostaje veliki broj sunarodnika - na Starom kontinentu skoro pola miliona, a na petom skoro 120.000.

Prema karti etničke strukture stanovništva, nastale na osnovu popisa iz 2016. godine, koju je nedavno objavio Biro za statistiku Australije, Srba danas u Australiji ima 73.901, od kojih 53.799 govori srpski jezik. Australijski Srbi, međutim, smatraju da su ti podaci netačni.

- Naša crkva i predstavnici srpske dijaspore smatraju da nas na Petom kontinentu ima najmanje 200.000. Pokazalo se, međutim, da nas je zvanično mnogo manje i to samo zato jer je nas Srbe država Australija prekrstila u Hrvate i Bosance - tvrdi predsednik srpske zajednice u Tasmaniji Milutin Ivković.

Prema njegovim rečima, državna administracija iz Kanabere je sve narode doseljene iz bivše Jugoslavije i njihove potomke, kojih je bilo oko pola miliona, podelila po novonastalim državama kao teritoriji njihovog rođenja i porekla.

- Tako su Srbi iz Hrvatske i BiH, u popisu australijskog stanovništva i karti etničkog sastava stanovnika, postali Hrvati i Bosanci. Time je u Australiji izbrisano najmanje 100.000 Srba - upozorio je Ivković.

Foto: pixabay.com

Kako navode Novosti, sličan proces krađe srpskog nacionalnog identiteta dešava se poslednjih godina u zemljama Zapadne Evrope, ali i Južne Amerike. Na području obe Amerike na taj način je "nestalo" bar 100.000 Srba, dodaje beogradski list.

Kako ukazuje analitičar iz Minhena Miodrag Krculj, u zemljama EU popisi su pokazali da danas ima 670.514 srpskih državljana. S druge strane, ambasade Srbije u državama EU, Švajcarskoj i Norveškoj raspolažu sa "okvirnim" brojem od 1.167.936 građana.

Nedostaje blizu pola miliona, odnosno 497.422 srpske osobe, primećuje beogradski list. Srbi danas žive u 159 drzava sveta, ali se njihov tačan broj ne zna jer nikada nije izvršen službeni popis.

Jedno je izvesno, dodaju Novosti, a to je da su Srbi prvaci u stepenu asimilacije, odnosno svesnog gubljenja nacionalnog identiteta i uzimanja državljanstva stranih zemalja.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Taj procenat u Americi je veći od 80 odsto. Zato će Srbi u SAD nestati kao narod u narednih 50 godina. Svi će Srbi biti Amerikanci - procenjuje bivši generalni konzul Srbije u SAD Desko Nikitović.

Čikago sa okolinom, u kome je Nikitović službovao, imao je sredinom osamdesetih oko 300.000 Srba, a danas ih je jedva 50.000.

Najživlja srpska kolonija danas u svetu je u Australiji jer je priliv Srba u tu zemlju poslednjih decenija najveći, a Beč je sa oko 200.000 registrovanih Srba, trenutno "prestonica srpske dijaspore".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    27. avgust 2017 | 10:41

    Od 11vekaa kada su srbi izdali svoju braću i Papu i veru prodali za večeru Vizantiji obrću se kako vetar duva i kako njima paše tako i ovo nije ništa čudno?

  • Devedesete

    27. avgust 2017 | 11:04

    Zar je i do toga došlo da se srbin u svetu srami da kaže da je srbin?

  • NELE

    27. avgust 2017 | 09:09

    Vi nas tretirate strancima kada i dodjemo u Srbiju a u inostranstvo niko i ne vodi racuna o nama treba drzava imati mnogo vise interesivanja u svim oblastima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA