10 policajaca iz Srbije dobijaju svoju ulicu u Nišu: Evo zbog čega su zaslužili tako veliku čast!

Među novim nazivima je najviše nastaradalih u NATO bombardovanju

  • 2

Ko kaže da gradovi ne mogu da se urbanizuju više no što već jesu, greši, jer su drugi i treći grad u Srbiji dobili samo ove godine 27 novih ulica, a nije isključeno da će ih još biti. Naravno, sve se odvija na inicijativu stanara, a Skupština grada odobrava nazive i finansira table. Sudeći po nazivima izgleda da ideja ne manjka.

SAZNAJEMO: Palmotićeva ulica se više neće tako zvati, a evo koje su još adrese promenile ime u Beogradu

Tako su stanovnici mesne zajednice Sajlovo u Novom Sadu u januaru ove godine dobili ulicu Milenka Pavlovića po pilotu Vojske Jugoslavije koji je poginuo u NATO bombardovanju 1999. godine. Ulica u Ledincima od januara nosi naziv Marije Jovanović. Nova ulica u Sremskoj Kamenici nosi naziv Ulica dudova i drugi deo te ulice je Ulica vinska po tradicionalnoj manifestaciji u tom gradu.

U junu je Skupština grada Novog Sada odlučila da ulica Nova 6 koja se proteže od ulice Ivana Kneževića ponese ime slavnog srpskog kompozitora Rudolfa Bručija. Nova ulica u Novom Sadu koja spaja ulice Miroslava Prodanovića - Micka i Mileve Simić od juna se zove Ulica Jovana Soldatovića po srpskom vajaru i skulptoru.

Foto: Wikimedia/PANONIAN

Nova ulica u Veterniku koja nema naziv dobija naziv Ulica Živana Milisavca, dok Nova ulica u Kaću postaje Manastirska - otkriva Nataša Majski Čonkaš, sekretar radnih tela Skupštine Grada Novog Sada.

PROMENE ULICA U NIŠU

I Skupština Grada Niša je u 2017. godini donela 19 rešenja kojima je utvrdila nazive neimenovanih ulica, i to: Zonina, Vladimira Vukadinovića u Gornjem Međurovu, Dragutina Vargučića, Milorada Veličkovića, Dragoljuba Dimitrijevića, Vojislava Đukića, Gojka Jankovića, Vidana Kostadinovića, Milana Jovanovića, Dušana Jovanovića, Bogoljuba Milovanovića, Dragutina Mitića, Sretena Mihailovića, sve u Gornjem Međurovu na opštini Palilula.

Foto: Wikimedia/Aktron

U gradskoj opštini Pantelej u istom gradu, nastale su Ulica Jagodinmalska, između ulica Studeničke, Somborske i

Gornjomatejevačke; Ulica Milovana Krstića, između ulica Studeničke, Somborske i Gornjomatejevačke; Ulica Franca Vintera, između ulica Studeničke, Somborske i Gornjomatejevačke; Gospodska, između ulica Studeničke, Somborske i Gornjomatejevačke i Aleksandra Milenkovića, između ulica Studeničke, Somborske i Gornjomatejevačke.

Gradska opština Crveni krst dobila je Ulicu Ratka Jovića, 1. prilaz. Takođe, doneto je i jedno rešenje kojim je promenjen naziv ulice, i to Ulica Mokranjčeva 7.  menja u manje poznato - Ilije Avramovića.

NATO bombardovanje SRJ 1999. godine. Foto: S. Pikula

Policajci koji su poginuli tokom rata na Kosovu 1999. godine dobiće svoje ulice u Nišu. Njihova imena stoje na mermernoj tabli na ulazu u policijsku stanicu u Nišu.

- Planirano je da se utvrde nazivi 10 neimenovanih ulica i to: Ulica Gorana Nikolića, Slavoljuba Krstića, Zorana Blagojevića,  na opštini Palilula, na opštini Pantelej postojaće ulice Srđana Lazarevića, Dragana Stamenkovića, Miroslava Mitića, Zorana Ranđelovića, Branislava Menkovića, Dragana Baraća i Ilije Vojinovića - kaže predsednik Skupštine Grada Niša Rade Rajković za Telegraf.

Kako je dodao, Ulica Visočka u GO Crveni Krst dobiće ime po pokojnoj predsednici te opštine - Lelici Kostić, a Zagrebačka u GO Pantelej u Dragomira Velimirovića, ocu vladike Nikolaja.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA