Više od 800 škola u štrajku upozorenja 4. septembra (FOTO)

Štrajk upozorenja u ponedeljak trajaće po jedan školski čas u prvoj i drugoj smeni

  • 8

Sindikat obrazovanja Srbije (SOS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) najavili su danas štrajk upozorenja za ponedeljak, 4. septembar, i tvrde da će u jednočasovnoj obustavi rada u obe smene učestvovati više od 800 škola.

Školska godina počinje štrajkom: Skraćeni časovi u 750 škola

Štrajk upozorenja u ponedeljak trajaće po jedan školski čas u prvoj i drugoj smeni, a kako su na konferenciji za novinare objasnili predsednici tih sindikata Valentina Ilić (SOS) i Slobodan Brajković (SRPS), razlog za štrajk je Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama.

Kako je objasnila Ilić, njen SOS povukao se iz rada na tom Nacrtu zakona, jer, kako smatra, derogira zakon o osnovama sistema, kao i posebni kolektivni ugovor i benefite koje su prosvetari štrajkom postigli.

Zakon o zaposlenim u javnim službama odnosi se samo na četiri sektora - na kulturu, obrazovanje, socijalu i zdravstvo, objasnio je Brajković i istakao da je prosveta u toj grupi "najgora", da joj se plate od 2008. smanjuju, te da su "zapali u ćorsokak" i da su ljudi na terenu, koji pošteno rade, ogorčeni, jer plate ne dobijaju kao svi ostali.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Navodeći da je jedino u Moldaviji niža cena rada u prosveti, Brajković je rekao i da su prosvetari prevareni i da je prosečna plata zaposlenih u obrazovanju najniža od svih zaposlenih u javnim službama, te da, prema podacima za jun ove godine, prosečna plata u obrazovanju je oko 43.000 dinara, dok je republički prosek plata 48.000 dinara.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

SOS i SRPS smatraju da je takav položaj zaposlenih u obrazovanju nedopustiv, kao i da od obećanja o povećanju plata datih početkom godine - nema ništa.

Oni navode da su sindikati u prosveti zbog takvog stanja prinuđeni da organizuju štrajk upozorenja i skrenu pažnju državnih organa i javnosti na "kontinuiranu degradaciju prosvetne profesije i obrazovanja uopšte".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    30. avgust 2017 | 12:42

    Ja sam prosvetni radnik i to iz ovog sindikata koji najavljuje štrajk. Naravno da neću da štrajkujem ali ne zato što sam zadovoljan već zato što sam saznao da se štrajkuje iz novina kao i ostali gradjani. I, ne samo zbog toga već zato što gube i deca i prosvetni radnici a dobijaju samo sindikalne vodje koji su paraziti i ceo svoj radni vek provode na nekakvim sindikalnim funkcijama.bez ikakvih rezultata i potrebe. I, još nešto, i ja imam decu kao i ostali i nisu ona kriva što država ne razmišlja o njima i njihovim nastavnicima tako da ...A, nekad mi je strašno krivo što pojedinci i ovde pišu da stalno štrajkujemo, da raimo malo itd. Za njih ovo pišem: Ja svako vaše dete ujutru pogledam u oči i gledam ga celo prepodne, kako se ponaša, kakav mu je pogled ( radim u srednjoj školi), da li je doručkovalo, sa kim se druži na odmoru, da li je usamljeno ili potišteno i td..... E, pa moji prijatelji to mi se ne plaća i zato ja radim u prosveti što volim decu i volim da svi budu dobri, i djaci, a pre svega zdravi i pošteni ljudi. I zato ne tražim ništa sem zahvalnosti tih istih djaka kada me za 5-10 godina vide na ulici, pozdrave me i pitaju za zdravlje. Lepo bi bilo da i moja deca imaju koristi od toga kroz veću platu ali....

  • Sasa

    30. avgust 2017 | 12:38

    Kada ce jednom da pocne skolska godina a da ovi ne strajkuju?Deca posle moraju i vikendom u skolu zbog njih.Sve ih najuriti i dovesti da trzista rada one koji hoce da rade za tu platu koja nije bas mala za toliko malo rada.

  • deda Vasa

    30. avgust 2017 | 15:17

    Beše nekad davno ministar prosvete Danilo Ž.Marković. Prosvetari štrajkuju traže veće plate a srećna deca pišu grafite:Dačo care ne daj pare.Sad i deca oguglala i sve im jedno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA