Večiti problem studenata iz unutrašnjosti - gde stanovati: Osim studentskih domova i iznajmljenih stanova, postoji još jedno rešenje

Konkurs za prijem brucoša u studentske domove traje od 1. do 15. septembra, a samo u prestonici za njih je opredeljeno više od hiljadu mesta

  • 2

Akademcima je u Srbiji na raspolaganju devet studentskih centara sa oko 17.500 mesta i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Boru i Prištini, kao i još oko 1.000  u gradovima gde nema studentskog smeštaja. Međutim, kako se na konkurs svake godine prijavi oko 40.000 akademaca, čini se da su ovi kapaciteti nedovoljni.

Studentkinje pretvorile rupu od svoje sobe u domu u neverovatno luksuznu "gajbu" (FOTO)

- Cene smeštaja nisu menjane u odnosu na prethodnu godinu i u zavisnosti od kategorije doma kreću se od 1.020 dinara, u četvorokrevetnoj sobi u četvrtoj kategoriji, do 1.930 dinara u dvokrevetnoj sobi u prvoj kategoriji - ističe Dragana Vujačić iz Ustanove Studentski centar "Beograd"za beogradske medije, te ne čudi što su domovi prvi izbor budućih akademaca koji ispunjavaju uslove.

Ove godine je u prestonici raspoloživo ukupno 9.558 mesta, od čega je oko 11 odsto namenjeno brucošima. Pravo na smeštaj po dotiranim cenama (država plaća 80 odsto od ekonomske cene) imaju studenti na budžetu, upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, državljani su Srbije i nemaju prebivalište u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju.

Studentski domovi, osim smeštaja, pružaju i mogućnost povoljne ishrane. Tako tri obroka koštaju 400 dinara, ali studenti na budžetu plaćaju samo 171 dinar: 40 za doručak, 72 za ručak i 59 za večeru.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Mesta u domu se dodeljuju na osnovu rang-liste, koja razmatra uspeh pri studiranju i prihod po članu domaćinstva, a preliminarne liste izlaze 18. septembra. Za sve koji bi da dele sobu sa nekim poznatim, važi pravilo da je cimere moguće birati samo ukoliko imaju približno isti broj i dobili su istu kategoriju.

Stanar studentskog doma može da primi na prenoćište člana uže porodice uz prethodnu saglasnost uprave doma i svih stanara sobe što je regulisano pravilnikom o kućnom redu i drugim pravima i obavezama studenata korisnika usluga u objektima Ustanove Studentski centar „Beograd“.

Uprkos nekim pokušajima, privatni studentski domovi koji bi nadomestili nedostatak mesta u državnim, kod nas još uvek nisu zaživeli u punoj meri. Njihovi smeštajni kapaciteti su neuporedivo manji, a najlakše je naći ih putem interneta.

U jednom od prestoničkih domova, boravak je 150 evra mesečno, ali su u cenu uključeni i troškovi vode, grejanja i interneta.

Foto: Milena Đorđević

NUDE I TRŽIŠNO EKONOMSKA MESTA

Mesto u domu mogu dobiti i samofinansirajući studenti, ukoliko nakon raspodele budžetskim studentima ostane slobodnih mesta, ali se cena za njih razlikuje.

- Konkurs za tržišno ekonomska mesta biće raspisan krajem oktobra, a cene se kreću od 7.300 za mesto u trokrevetnoj sobi četvrte kategorije, do 9.500 u dvokrevetnoj sobi u prvoj kategoriji - kaže pomoćnica direktora USCB Vujačić za beogradske medije.

IZNAJMLJIVANJE SOBA I STANOVA

Oni studenti kojima finansije dozvoljavaju mogu se opredeliti za iznajmljivanje stanova, što je znatno komfornija varijanta nego život po domovima. Mesečni izdaci zavise od lokacije, broja ljudi koji zakupljuju prostor, kao i troškova režije. Tako se za 200 evra može naći stan u suterenu kod Pravnog fakulteta, ali i dvoiposoban, na primer, u Borči.

Foto: Telegraf

NEKI SE ODLUČE I ZA HOTELE

Smeštaj po relativno povoljnim cenama nude i specijalizovani hoteli gde studenti mogu živeti sami, ili sa cimerom. Tako dvoje akademaca dvokrevetnu sobu mogu mogu da plaćaju po 100 evra, a ako neko baš želi da bude sam, moraće da izdvoji oko 200 evra. U ovaj iznos uključeni su i troškovi grejanja, struje... Ipak, zbog hotelskih pravila u nekima od njih oni nemaju slobodu kao u domu ili sopstvenom stanu.

Prosečna cena smeštaja u studentskom domu za mesec dana:

Prva kategorija: 1.860,

Druga kategorija: 1.430,

Treća kategorija: 1.250,

Četvrta kategorija: 1.145 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    31. avgust 2017 | 14:38

    Ma najbitnije je da mesta u studentskom domu , budu popunjena milogorcima,a za nasu decu iz Srbije sta nas briga.

  • Demi

    31. avgust 2017 | 10:29

    Ja nisam mogla da izdam garsonjeru u stambenoj zgradi na Kanarevom brdu za 100 eura za dva studenta, znaci svaki po 50 eura, oni bi ako moze centar Bgd-a a da je ova cena! E pa ne moze!

  • čarls bronson

    26. septembar 2017 | 19:16

    I završiće fakultete na našim leđima i otići da stečeno znanje prodaju po belom svetu, a zato vreme našu kičmu će iskoristiti nova generacija koja će krenuti utabanom stazom akademskih gasterbajtera . I tako godinama , decenijama ,......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA