Medvedi okupirali sela na Tari: Noću spavamo po šupama da bismo ih oterali kad dođu!

Preplašeni meštani sela Rača muku muče sa šumskim zverima

  • 9

Medvedi u statusu zaštićene vrste prilično su se okuražili pa se iz gora Nacionalnog parka Tare spuštaju u sela, gde se ne libe ni da uđu u dvorišta, pa tako žitelji trpe velike štete, ali i strahuju za svoju bezbednost.

PA OVO JE DIVNO: Ljubav medvedice i njenog mladunčeta će vas potpuno rastopiti (FOTO)

Na Tari obitava oko 50 mrkih medveda, a neki od njih su viđeni u sumrak u selu Rača, nedaleko od istoimenog manastira.

- Jedno jutro sam zatekao polomljenu košnicu. Mislio sam da je to delo lopova, jer se dešavalo da kradu. Nedugo zatim u kukuruzu sam našao tragove. Par dana kasnije moja supruga je na 50 metara od kuće videla mečku sa dvoje mečića. Pobegli su pošto smo pustili pse. Od tada spavam u šupi u dvorištu da bi noću lakše čuo medvede i rasterao ih - priča Ivan Sredojević iz Rače.

Narednog jutra Mijajlo Lenotijević zatekao je razvaljenu kapiju na ulazu u dvorište i tragove, opet jedne mečke i dvoje mečića.

- Naučili smo mi na na upade medveda, Tara je ovo, ali nikada nije bilo kao do sada. Mnogo ih ima - veli Leontijević.

Pretprošle godine lovac iz Bajine Bašte osetio je gnev medveda na čiju nogu je nabasao. Zbog propeta na zadnje noge ga je udarila u prsa i bacila ga niz ledinu.

Foto-montaža: Wikimedia/U.S. Fish and Wildlife Service, pixabay.com

- Mečka ume da bude opasna, naročito kada su joj mladunci ugroženi. Narod strahuje, mnogi ne smeju peške u šumu čak ni danju. Ljudi se plaše da puste decu dalje od kuća - priča Dragoljub Živanović.

Svi sagovornici krive Nacionalni park, tvrdeći da na hranilištu ima malo hrane za životinje zbog čega se spuštaju u sela. Medvedi nisu jedini problem, brojna je i populacija vukova i divljih svinja.

- Moj otac je nedavno jedva odbranio ovce 200 metara od kuće. Vuk je skoro komšiji zaklao ovcu - kaže Ivan Sredojević.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Iz NP  "Tara" kažu da ima dovolno hrane na hranilištima.

Milan Malinić, šef službe lova i ribolova u NP "Tara" tvrdi da se medvedima na hranilištu ostavlja dovoljno hrane.

- Hranilišta ne služe da se životinje hrane nego prihranjuju. Njihova osnovna hrana su voće, šumski plodovi i životinje. Godišnje im se u proseku ostavi između 10 i 17 tona uginule stoke i dve i po do četiri tone kukuruza, što je dovoljno za ovoliku populaciju. Poslednjih godina ona se povećala i zato prave štetu - napominje Malinić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukašin

    31. avgust 2017 | 22:47

    To su dostignuća EU. Ja bi pustio i nekoliko tigrova, pa da vidiš bežaniju sa planina. A ovamo pričaju o naseljavanju tih područja.Za deset godina, mečka će biti domaća životinja, a vikendaši nazad kući, u Bg.

  • Eskalibur 64

    31. avgust 2017 | 18:46

    To su teritorijalne zveri (vukovi) a ne pilici pa da jedu svi sa jednog valova. Najsigurniji nacin odbrane od medveda je da se oglasavate. Problemi nastaju kada ga iznenadite i uplasite. Za ovog lovca sto je stao na medveda...nemam komentar.

  • Стена

    5. septembar 2017 | 07:46

    Проблем су увезени медведи из Румуније, који су служили за "забаву" тзв. мечкарење. Такве звери су научиле на човека и прилазе му без бојазни.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA