Ko je u Srbiji bolji prema homoseksualcima i transseksualcima - policija ili prosveta? Odgovor je nedvosmislen!

U okviru projekta "Zajedno za unapređenje položaja LGBT osoba u Srbiji", koji sprovodi Udruženje građana Labris, u sedam gradova u Srbiji formirane su lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama

  • 3

U Srbiji se diskriminacija, mržnja i nasilje prema LGBT osobama ne tolerišu, a partnerstvo policije i LGBT zajednice dopinelo je da se bezbednost i poštovanje ljudskih prava te populacije unapređuju iz godine u godinu, poručila je danas državna sekretarka u MUP Biljana Popović Ivković.

Najluđe studije o gej ljudima: Strejt žene ne postoje, od masne hrane se postaje gej i LGBT osobe žive pored OVIH prodavnica

Na otvaranju dvodnevne konferencije "Zajedno protiv diskriminacije", Popović Ivković je rekla da je Srbija danas, u odnosu na neka prethodna vremena, daleko otvorenija prema LGBT zajednici.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova je u potpunosti posvećeno saradnji i preduzima sve zakonske mere kako bi pripadnike LGBT zajednice zaštitilo i učinilo da se oni osećaju bezbedno - kaže Popović Ivković i ističe da su svim građanima zagarantovana jednaka prava i slobode, te da je svaki vid diskriminacije apsolutno nedopustiv.

U okviru projekta "Zajedno za unapređenje položaja LGBT osoba u Srbiji", koji sprovodi Udruženje građana Labris, u sedam gradova u Srbiji formirane su lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama, a u tim telima predstavnike ima i MUP.

- Time želimo da pružimo punu podršku LGBT osobama, ali i da damo svoj doprinos u izgradnji društva u kome su pluralizam, tolerancija, solidarnost i borba protiv diskriminacije najznačajnije vrednosti - naglasila je Popović Ivković.

Kako je rekla, policijski službenici u obavljanju svog posla su dužni da uvek postupaju profesionalno, odgovorno i humano i da poštuju ljudsko dostojanstvo, čast i ugled svakog gradanina, te da je policija tu da služi zajednici i građanima, da osigura bezbednost i zaštitu prava, bez obzira na različitosti.

Foto: Marko Todorović

- Zato smo pokrenuli niz aktivnosti kako bismo podigli svest policijskih službenika o poštovanju prava, naročito manjina, u koje spadaju i pripadnici LGBT populacije - kaže Popović Ivković.

Navela je da je jedan od prioriteta MUP rad policije u zajednici i istakla da će kroz jačanje međusobnog poverenja biti identifikovani i rešeni bezbednosni problemi.

Ona je pozvala organizacije civilnog društva i LGBT populaciju da nastave uspešnu saradnju i zajednički daju doprinos unapređenju ljudskih prava.

POLICIJA UČINILA NAJVEĆI ISKORAK 

Jelena Vasiljević iz Labrisa je rekla da je najveći iskorak, kada je reč o zaštiti LGBT populacije, učinila policija. 

Navela je da su u policiji uvedeni oficiri za rad sa LGBT zajednicom u svim gradovima i da se redovno radi na edukaciji zaposlenih na ove teme, te istakla da je lični angažman Biljane Popović Ivković doprineo boljem razumevanju čitavog sistema policije i LGBT zajednice.

Foto: Marko Todorović

Kaže da su u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Pančevu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru formrane lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i zaštitu LGBT osoba, te da su ti gradovi u regionu prvi po tome da su multisektorski umrežene institucije koje rade na poboljšanju položaja LGBT zajednice na lokalu.

U SISTEMU PROSVETE NAJVEĆI PROBLEMI

- Najveći optor, nažalost, jeste u sistemu obrazovanja gde preporuke Poverenice za zaštitu ravnopravnosti još nisu usvojene ni sporedene - kaže Vasiljević.

U nastavku konferencije u Palati Srbija održane su projekcije filmova "Biti LGBT osoba u Srbiji" i "Zajedno".

Ministarstvo unutrašnjih poslova neće izlaziti u javnost sa bezbednosnim procenama u vezi sa najavljenom Paradom ponosa u Beogradu, izjavila je danas državni sekretar MUP-a Biljana Popović Ivković i dodala da je policija uvek spremna da obezbedi sve događaje u Srbiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskreno

    6. septembar 2017 | 18:31

    Sve koje znam da brane prava lgbt napadaju 'dođoše' i ne priznaju im prava na život u njihovim gradovima. I za sve loše optuzuju dođoše što je govor mržnje prema izbeglicama. Dobar dan a vi kako'te

  • Miki

    7. septembar 2017 | 11:43

    I homoseksualci mogu da budu od koristi itekako, nisu oni invalidi ako su homoseksualci mogu da rade i da nam privređuju ali bolje i to da beru jabuke nego li da se eksponiraju na paradi i televiziji, a za svoja prava nek se bore agresivno kao otporaši 5-tog oktobra ako misle da se bore za svoja prava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA