≫ 

Stršljenovi napravili osinjak u kući kakav još nije viđen u Srbiji: Pod punom opremom, nije smeo da ga zapali, pa je uzeo nož (FOTO)

"Najpre sam morao da ga rasečem, poprskam sprejom, a zatim skinem nožem i ubacim u džak"

  • 9

Osinjak koji je pre nekoliko dana pronađen na tavanu kod Miće Stojakovića iz Kikinde, iznenadio je i stručnjake- pčelare koji su pozvani da hitno reaguju u novonastaloj sitauciji.

Kako se kaže, STRŠLJENOVI ILI STRŠLJENI: Ovo ne zna pola Srbije! Znate li vi?

NEVEROVATAN ZAKON U SRBIJI: Ovaj insekt može da vas ubije. Ako vi ubijete njega idete u - ZATVOR!

Osinjak, koji su najverovatnije napravili stršljenovi, nikada u ovom obliku nije viđen u ovim krajevima, rekao je za Telegraf.rs Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara iz Kikinde.

- Kada sam video gnezdo i sam sam bio u čudu. I ranije smo imali situaciju sa osinjacima, ali ovakav zaista nisam imao priliku da vidim. Izgledao je kao u crtanim filmovima, osim što je ovaj bio stvaran. Za uklanjanje ovog osinjaka morao sam da obučem pčelarsko odelo u slučaju napada jer pčele obično napadaju kada dirate njihovu teritoriju. Najpre sam morao da ga rasečem, poprskam sprejom, a zatim skinem nožem i ubacim u džak - kaže  Čolak.

Foto: Saša Čolak

Ovaj pčelar sa višegodišnjim iskustvom, objasnio nam je da se osinjaci obično uništavaju tako što ih zapalite, ali u ovom slučaju s obzirom da se nalazi na tavanu kuće gde bi moglo da dođe do požara, nikakvo paljenje nije dolazilo u obzir.

Foto: Saša Čolak

Uništavanje osinjaka je vrlo delikatan posao i nikako ne bi trebalo da ga rade laici, upozorovaju iskusni pčelari:

- Osa kada se oseti ugroženom ona podstiče i ostale pčele da napadaju, zbog toga bi uništvanje trebalo prepustiti stručnim licima, kaže nam pčelar.

*Napomena: Budući da stršljen pripada porodici osa, onda se za njegovo gnezdo može reći i osinjak

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    8. septembar 2017 | 09:49

    Wd sprej

  • Car

    8. septembar 2017 | 22:59

    Ovaj pcelar ce izgleda otici na dozivotnu robiju je su kod nas osice i strsljenovi po zakonu zasticenije od ljudi...Za ubistvo stsljena ili osice i unistavanje njihovog legla je zakonom propisana kazna od 50.000 do cak 1000.000 dinara...Pa sad,pomnozite broj "zverski masakriranih" strsljenova plus 1000.000 dindzi za leglo i dobicete "fino" popunjen budzet plus pcelar na dozivotnoj robiji...SRBIJA!!!

  • Srboljub

    8. septembar 2017 | 14:17

    Imao sam problam sa osama, bilo ih je svuda napolje nismo smeli ni da provirimo. A onda sam sasvim slučajno uzeo jedne jeseni i dimio meso u improvizovanoj pušnici i to je trajalo par nedelja. Nemam više ni jednu jedinu osu. Nestale??? Posle par godina sredjivao sam tavan i pronašao gomilu gnezda ali niti jednu osu ili stešljena??? Miran sam već više godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA