≫ 

Dr Ana iz Beograda je jedina na Balkanu koja zateže vagine: Ako primetite ove simptome, treba da se obratite doktorki

Najveća prednost kod zatezanja vagine laserom je u tome što nema zasecanja tkiva, niti šavova i ožiljaka

  • 34

Specijalista ginekologije prof. dr Ana Mitrović je tek zagazila u četrdesete, a već ima uspeha za dve karijere. Važi za velikog stručnjaka u očuvanju reproduktivnog zdravlja žena. Zatezanje vagine nije samo deo hira, u pitanju je mnogo ozbiljniji problem. 

Sreća je pokucala i na njena vrata: Iako nema matericu, ima nade da će Kristina postati majka

Lasersko zatezanje vagine podrazumeva vraćanje vagine na stare mere, odnosno njeno sužavanje i podmlađivanje. Ova intervencija je odlično je rešenje u prevenciji ozbiljnih zdravstvenih tegoba, kojima prethodi nekontrolisano oticanje urina usled opuštanja vaginalnih mišića.

- Mnoge žene se stide da započnu razgovor sa ginekologom o svojim vaginalnim problemima. Prođe dosta vremena od pojave prvih simptoma i odluke da zatraže pomoć. Lakše im je da trpe, a mnoge i ne znaju ništa o tome. Za njih je to delikatna tema - istakla je prof. dr Ana Mitrović za Telegraf.rs.

Prof. dr Ana ističe da žene ne dolaze zbog estetskih razloga nego je isključivo potreba u pitanju.

- To je potreba, a ne moda. Nije stvar estetike već funkcije. Ipak, žene vole da se osećaju lepo kada se skinu. Postoje stvari koje pored estetike remete i kvalitet života žene, u pitanju su česte upale, nekontrolisano ispuštanje urina, da pri bilo kakvom naporu može da se upiški, tokom seksa ima velike bolove ili čak ništa ne oseti - rekla je ona.

Kako kaže, žene iz inostranstva pričaju mnogo opuštenije o tome.

- One se ne ustručavaju, slobodnije su u postavljanju pitanja. Na primer u Francuskoj žene baš vode računa o sebi, pa se posebnim aparatima određuje koliko je popustio taj ulaz u vaginu - dodala je ona.

Printksin: Youtube/RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal

Pre lasereske intervencije, zatezanju i podmlađivanju vagine doprinose Kegelove vežbe, šest je faktora rizika od kojih će se gotovo sigurno pojaviti tegobe inkontinencije: trudnoća i vaginalni porođaj, težak fizički rad, gojaznost, starenje, menopauza i genetski faktor.

Najveća prednost kod zatezanja vagine laserom je u tome što nema zasecanja tkiva, niti šavova i ožiljaka. Nema ni komplikovanog pripremnog ni postoperativnog perioda, žena ne mora da pije nikakve lekove i brzo se vraća svakodnevnim aktivnostima.

Bilo bi poželjno da se žene jave ginekologu čim primete simptome, međutim, to se retko dešava.

- Lekar treba da proceni da li je vreme za tretman ili će samo predložiti vežbe. Možda u tom trenutku ništa ne mora da se radi, ali on je taj koji će doneti odluku o tome. Mi takođe laserski uklanjamo i ožiljke posle porođaja koji zagorčavaju život mnogim ženama. One mesecima ne mogu normalno da sednu, ožiljak nekad i ružno zaraste, ali to sve može da se reši - ističe prof. dr Ana Mitrović.

Foto-ilustracija: Profimedia

Potreba za ovakvom vrstom tretmana može da se javi već posle 30. godine, a ne preporučuje se ženama starijim od 65. Međutim, od ovog problema ne mogu da pobegnu ni mlade tinejdžerke koje su rođene sa neki anomalija.

- Što se tiče naslednog faktora, on i nije toliko presudan. Međutim, postoji neki određeni procenat verovatnoće da nasledite problem koji je i vaša majka imala. Možda je u pitanju bio težak porođaj nakon čega je ona zadobila teške posledice - ističe ona.

Što se tiče rizika, nijedna metoda nije ista za sve. Zahvat se ne sme raditi ako je žena trudna, koristi određenu terapiju, ima aktivnu infekciju ili ako leči malignu bolest.

Printksin: Youtube/RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal

- Da li zbog posledica širenja vaginalnog kanala ili usled opuštanja vaginalnih mišića kao posledica starenja, nedostatak čvrstine u zidovima vagine često onemogućuje ženi da u seksu uživa kao ranije. Žene se žale da ne osete penis partnera, a jedna od čestih žalbi pacijentkinja je i da ne mogu da dožive orgazam - dodaje ona.

Laserski centar u bolnici "Ivanović", u kojoj radi profesorka dr. Ana Mitrović, poseduje laser "Alma CO2" koji se može koristiti i za razna kožna oboljenja zbog kojih žene imaju osećaj svraba, pečenja i zatezanja. Ovaj laser je bezbolan i daje trenutne efekte.

Između ostalog, prof. dr Ana Mitrović postala je najmlađi lekar specijalista i doktor nauka na ovom području. Trenutno je na poziciji načelnika Odeljenja za konzervativno lečenje steriliteta GAK "Narodni front".

Daljinac

(K.Bezbradica-k.bezbradica@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA