Prve školske uniforme koštaju 6.000 dinara po komadu: Da li vam se dopadaju? (ANKETA)

Ministar Mladen Šarčević na roditeljske brige odgovara konstatacijom da ne moraju sve škole da imaju identične uniforme, te da mogu da priušte neku jeftiniju opciju

  • 24

Izrada eksperimentalnih školskih uniformi, koje su juče među prvima imali prilike da ponesu đaci OŠ "Sveti Sava" u Vrčinu, što za cilj ima brisanje socijalnih razlika, koštala je 6.000 dinara po đaku.

Svi đaci u Srbiji će nositi uniforme najkasnije za 2 godine!

Cilj ovog projekta bi, prema izjavi ministra prosvete Mladena Šarčevića, trebalo da izbrišu socijalne razlike u školama, a trenutnu podršku ima iz oko 55 odsto obrazovnih ustanova.

Ipak, postoji i bojazan zbog ionako okrnjenih novčanika građana, jer računica pokazuje da će biti još lakši za ukupno 12.000 dinara - koliko košta letnja i zimska varijanta uniformi.

- Knjige za prvake su sedam, osam hiljada, pa ostali školski pribor, znači vi u startu treba 20.000 da izdvojite, a ko je u Srbiji danas minimalac 22.000 dinara  - rekla je majka budućeg prvaka Nađa Andrejević Keleris.

Šarčević na roditeljske brige odgovara konstatacijom da ne moraju sve škole da imaju identične uniforme, te da mogu da priušte neku jeftiniju opciju.

- Zaista vam opet kažem, možemo da vidimo šta je to i za 1.000 dinara. Ovo je samo jedan od primera kako to može lepo da izgleda, jednog dana ćemo mi biti i srećnija i bogatija zemlja, pa ćemo moći i da imamo svi ovako - zaključio je resorni ministar.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zato i ne čudi što će za većinu škola ovo postati praksa u naredne dve godine, koliko je potrebno da projekat zaživi.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rada

    12. septembar 2017 | 20:01

    Ja nisam roditelj, odmah da kazem. Sto se tice uniforma,apsolutno se slazem... Ali,onda dolazimo do drugih cinjenica koje su mnogo bitnije: Koliko kosta uniforma:6000 ili 1000 ne bitno je,jer to dete ne moze za jednu sezonu kupiti jednu uniformu vec dve ili tri...Zamislite vas da jednu istu majcu nosite 5 dana za redom...Isto vazi i za zimu. E onda dolazimo do toga da roditelji imaju duplirane troskove,a gde su roditelji koji imaju dvoje,troje dece... ALO LJUDI,DECA RASTU I SHODNO TOME TRI MESECA I MORA NOVA UNIFORMA....I OPET AKO IH U PORODICI IMA DVOJE TROJE... AKO SE ISFLEKA (EJ LJUDI TO SU DECA)... Ima tu jos hiljadu i jedan razlog zasto je ne moguce trenutno uvesti uniforme... Ali da se razumemo drzava je kriva za ne mogucnost roditelja da to sve iznesu.. ZATO DRZAVO,AKO ZELIS UNIFORME,ONDA IH I FINANSIRAJ... POZDRAV

  • Mira

    12. septembar 2017 | 11:23

    Sada pravite jos vecu segregaciju i to izmedju drzavnih skola. Uniforme nisu potrebne, a ako ih uvedete,treba da budu jeftina varijanta, a ne elitisticka poput ove na slici koju je kreirala Dragana. Sto se ove uniforme tice, ne znam zasto majke pristaju da devojcie nose kravatu i gotovo istu uniformu kao sto je nose decaci. Zasto devojcice moraju da nose suknjice?(koliko vidim iznad kolena?) Ako ce uvoditi uniforme, onda su u formi mantilica koji se nosi preko garderobe koju deca imaju.

  • Mrmot

    12. septembar 2017 | 11:28

    Kosulja i pantalone i u petom razredu vec 7 casova. Bolje prvo resite plan i program, gradivo je sve obimnije a sve manje znaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA