Užicu ponovo preti žeđ: Presušili svi izvori vode, slede restrikcije

Oko 70.000 Užičana moglo bi narednih dana da ostane bez vode jer su izvorišta sa kojih se snabdevaju zbog dugotrajne suše svedeni na minimum, a stanje ne može popraviti ni kraća kiša. Štednja jedini način da se izbegne katastrofa.

  • 1
voda, sudovi, česma Foto: Telegraf

Ukoliko ne počnu da štede, Užičani bi se narednih dana mogli suočiti sa restrikcijama vode, jer su izvorišta sa kojih se snabdevaju - Sušičko i Potočanjsko vrelo, zbog dugotrajne suše na minimumu. Iz ovdašnjeg JKP "Vodovod" apeluju na potrošače da pijaću vodu koriste racionalno, samo za najosnovnije potrebe, uz nadu da će kraj leta ipak proći bez obustave vodosnabdevanja, pišu Večernje novosti.

Kuma iz Užica mi se udala u nedelju: Dala sam 200 evra i kutijicu s biserima, kad ih je videla njena majka, zamalo me izbacila!

Užičanin je radio dva posla u Srbiji, a onda je sve napustio i otišao u Abu Dabi. Tamo je plaćen bolje nego u Evropi (FOTO)

- Jedini način da izbegnemo restrikcije je štednja. Izvorišta su gotovo presušila, pa i ona po okolnim selima, gde se vodom iz gradskog vodovoda zalivaju i bašte. Apelujemo na građane da vodu koriste samo za najnužnije potrebe - naglasio je Duško Ljujić, direktor JKP "Vodovod".

Ovo je prva situacija u kojoj bi se Užičani, posle ispadanja jezera Vrutci iz sistema vodosnabdevanja, mogli suočiti sa restrikcijama. Međutim, jezero je zagađeno cijanobakterijama i još dugo neće biti vraćeno u funkciju.

- U toku je prva faza rekonstrukcije užičke "fabrike vode" koja će biti završena do kraja godine, kada će otpočeti druga faza radova kojom je predviđeno postavljanje sistema za filtraciju vode aktivnim ugljem - dodao je Ljujić.

Rokovi za završetak rekonstrukcije nisu precizirani, a oko 70.000 Užičana se snabdeva sa Sušičkog vrela. Kraća kiša nije popravila stanje, a tako će biti i narednih dana, kažu iz Vodovoda. Ukoliko se ne smanji potrošnja, restrikcije su više nego izvesne. Svima koji se ponašaju neodgovorno, iz ovog komunalnog preduzeća prete i komunalnom policijom.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dany

    25. septembar 2017 | 20:59

    Sramota a toliko izvora u Srb.čija voda teče non stop

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA