≫ 

"Fića" mi je bolji od BMW-a: Miroslav skuplja ove stare automobile i pretvara ih u prave lepotane, čak se i oženio u fići (FOTO) (VIDEO)

Za mladim Beograđaninom svi se okreću na ulici, slikaju "fiću" i osmehom pozdravljaju njegov entuzijazam

  • 6

- Kad god ga vidim na ulici, srce mi zaigra, ne mogu to da opišem - kaže mi Miroslav Jeremić iz Beograda, koji je najposvećeniji kolekcionar čuvenog "fiće" u Srbiji. Iako mu mnogi prijatelji kažu da je lud što ulaže u automobil koji je poslednji put sišao sa fabričke trake 18. novembra 1985, on ne odustaje. Tako je iu bračne vode ušao na jednom od omiljenih četvorotoškaša iz svoje kolekcije.

PETA BEOGRADSKA OPET DOMINIRA: Gimnazijalci iznajmili "fiće" za maturu i napravili ludilo! (FOTO) (VIDEO)

U vreme SFRJ "fića" je bio prvi automobil u većini jugoslovenskih porodica, a do današnjeg dana ostao je simbol motorizacije za mnoge bivše Jugoslovene. Sa prestankom proizvodnje ovog automobila, okončana je jedna automobilska era u SFRJ. Ali, to mnogo ne dotiče Miroslava, koji je rešio da ih skuplja i polako restaurira.

Foto: Miroslav Jeremić

Tako je ovaj Beograđanin ponosni kolekcionar automobila koji polako odlazi u zaborav.

Foto: Miroslav Jeremić

- Oduvek sam voleo "fiće", ali sam tek skoro počeo da ih kupujem. Omiljeni mi je ovaj beli, kog sam kupio od jednog dede iz Pančeva. Deda ima 90 godina, vozio je "fiću" 40 godina, kad mi ga je prodao, dobio sam čak i račun.

Ljubav prema "fićama" ne može da objasni. Da živi u vremenu kada su se masovno vozile, njegovim prijateljima bi ova simpatična opsesija možda bila razumljivija.

Foto: Miroslav Jeremić

- Jednostavno ih volim, lepi su mi. Ima "fića" neki svoj poseban fazon. morate priznati da je šmeker. A možda je i do toga da voziš nešto što ne voze svi. Uglavnom se ljidi okreću za njim gde god da prođem, slikaju ga i smeju se - kaže mi.

Ima, ipak, i onih koji Miroslava ne podržavaju.

Foto: Miroslav Jeremić

- Kažu neki prijatelji da sam lud, da bacam pare na glupost. Ali, neki od njih godišnje bace više para ne cigarete nego što ja potrošim na sređivanje automobila. Ili potroše na izlaske.

Najbitnije je da ga supruga podržava, koja bar nikad ne mora posebno da se trudi oko poklona, pa mu je skoro kupila ovo:

Foto: Miroslav Jeremić

- Iskreno, nije baš oduševljena, ali voli mene, pa je zavolela i "fiću". Nije od onih koji kažu "fuj, bljak", sedne i vozi se sa mnom. Podržava me, bez toga ga nikad ne bih ni vozio. Zato smo se i na dan venčanja, do oltara, odvezli baš u "fići" - priseća se Mirosla.

Foto: Miroslav Jeremić

Sledeće godine planiraju i na put u "fići", i uverava me da njim može stići gde god.

- Jeste malo bučniji, ali mališa lagano razvije i do 100 kilometara na čas. Zato ćemo gospođa i ja sledeće godine do Sarajeva, za početak, na skup vlasnika "fića" - kaže mi kroz osmeh.

Foto: Miroslav Jeremić

Objašnjava mi da je kod "fiće" najbitnije da se lepo sredi, jer posle toga tu nema šta da se pokvari. Vrlo jednostavna mašina.

Daljinac

(J. Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    13. septembar 2017 | 09:29

    Sluzio je i bogu i narodu!!! i narodnoj MILICIJI,-tako se tad zvala🚓

  • Avga

    13. septembar 2017 | 09:08

    Ima na Zemunskom keju cafe-poslasticarnica sa Ficama kao separei, eto prilike da dragu odvede na slatkis i da uzivaju u plavom ili roze Fici. Okretnica autobusa 88, Zemunski kej, odlicno mesto.

  • Brrrrr

    13. septembar 2017 | 09:51

    Super tekst...jos ovakvih molim Vas! Bez radodajki i cajki...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA