Inspekcija upada na svadbe i proverava fotografe: Ako nisu prijavljeni, mladenci mogu da ostanu bez slika!

Iako su mnogi lokali u obavezi da prilikom organizovanja svadbi, maturskih večeri i drugih veselja angažuju registrovane fotografe, mnogi se toga ne pridržavaju jer zauzvrat dobiju jeftinije fotografije

  • 32

Inspekcija rada je najavila da od ovog meseca kreće u znatno intenzivnije i nenajavljene kontrole svih delatnosti u celoj Srbiji. Na udaru će se naći mnogi neregistrovani subjekti, a među njima i nelegalni fotografi. Udruženja fotografa i registrovane fotografske radnje su ovo dočekale sa velikim odobravanjem, ali onima kojima je ovo bio povremen, ali siguran honorar, sigurno su zabrinuti. Pogotovo, ako se uzme u obzir o kolikim kaznama se radi.

INSPEKTORI POČELI DA UPADAJU NA SVADBE U SRBIJI! Na udaru muzičari i fotografi

Iako su mnogi lokali u obavezi da prilikom organizovanja svadbi, maturskih večeri i drugih veselja angažuju registrovane fotografe, mnogi se toga ne pridržavaju jer zauzvrat dobiju jeftinije fotografije.

Mada je inspekcija prošle godine najavljivala kontrole u ovim oblastima, to se nije desilo.

- Vršenje fotografskih usluga na organizovanim veseljima najčešće se odvija neposrednim radom pojedinca i to najčešće ličnim, a ne angažovanjem zaposlenih.

- Iz ovog razloga, s obzirom na procenjene rizike i plan kontrola neregistrovanih subjekata od rizičnijih ka manje rizičnim, inspekcija rada do sada nije organizovala posebne akcije kontrole pružanja fotografskih usluga na organizovanim veseljima, već su akcije organizovane u delatnostima gde je procenjen veći stepen rizika po ugrožavanje prava zaposlenih, kao što su: proizvodne delatnosti, ugostiteljstvo, autoservisi, autoperionice, frizerski saloni i sl. gde je i otkriven značajan broj neregistrovanih privrednih subjekata - kažu u Inspektoratu za rad za "Telegraf".

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Protiv onih koje budu uhvatili da nelegalno rade, inspektori će, shodno odredbama Zakona o inspekcijskom nadzoru, odmah doneti rešenje, kojim neregistrovanom subjektu nalažu da pokrene postupak za upis u odgovarajući registar i zabranjuju mu da obavlja delatnost do ispunjenja uslova i podnose zahteve za pokretanje prekršajnog postupka.

- Zakonom o inspekcijskom nadzoru je propisana novčana kazna od 50.000 do 500.000 dinara za prekršaj za fizičko lice koje obavlja delatnost ili obavlja aktivnost kao neregistrovani subjekat.

- Kada je obavljanje određene delatnosti ili vršenje određene aktivnosti dozvoljeno jedino u formi pravnog lica, za navedeni prekršaj kazniće se fizičko lice koje obavlja delatnost novčanom kaznom od 200.000 do 2.000.000 dinara - navode u inspekciji.

Generalni sekretar Organizacije fotografskih autora Željko Šafar podržava najavljenu akciju jer smatra da svaka delatnost treba da plaća porez, pa čak i fotografi, koji rade kao paušalci, ali sumnja da će to promeniti nešto.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Najveći broj restorana koji organizuju slavlja već ima ugovore sa fotografskim radnjama koje im unapred za godinu dana plate da snimaju svako veselje u njihovom restoranu.

- Nijedan vlasnik kafane, sale, neće da se odrekne toga, tako da većina njih fotografiše i prodaje slike legalno. Mnogo su veći problem fotografi koji rade po ulici i manjim prostorima nelegalno i koje niko neće da prijavi jer je kod njih usluga 20 do 30 odsto jeftinija, a njih teško da će inspekcija da juri po ulici - ističe Šafar.

Od početka primene odredbi Zakona o inspekcijskom nadzoru, od 30. jula 2015. godine do jula 2017. godine inspekcija rada je utvrdila 1.678 neregistrovanih subjekata, kažu u Inspektoratu za rad.

Najviše njih nelegalno se bavi trgovinom, ugostiteljstvom, popravkom i održavanjem motornih vozila, preradom i obradom drveta i proizvodnjom predmeta od drveta, zanatskim uslugama i izvođenjem građevinskih radova, ali inspektori rada su zaticali i neregistrovane vrtiće, kladionice, gerontološke centre.

Ovde se problem ne završava, jer i kad inspekcija uđe u neku salu radi kontrole fotografa, pitanje je da li će i konobari koje budu zatekli biti prijavljeni, ili muzika registrovana.

Daljinac

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milo djukanovic

    12. septembar 2017 | 21:17

    Kod mene na svadbu NE MOŽE NEPOZVAN NIKO DA DODJE a kamoli da ispituje nekoga !!!!!

  • Dule

    12. septembar 2017 | 19:43

    Ma, bas bih voleo da vidim kako ce da mi upadnu na svadbu. Jedino ako imaju pozivnice a ako nemaju mogu samo da poljube vrata.

  • Grgur

    12. septembar 2017 | 19:56

    Bože dragi sta ovi rade ovo nema ni u Zimbabveu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA