Ne dajte da vas lažu: Ovako zaista izgleda jedan dan sezonskog radnika u Arilju, a evo koliko može da se zaradi za 14 sati berbe dnevno

- Dodir sa spoljnim svetom onim izvan malinjaka, imala sam preko radija i društvenih mreža, novine jedva da sam stigla da pročitam - o čitanju knjiga ili gledanju filma i da ne pričam. Za mene je ovo iskustvo gotovo, sa nešto para vratila sam se kući - priča ona

  • 8

Sezonski radnici koji od toga žive svake godine od marta meseca, pa sve do novembra provedu u poljima. Procenjuje se da broj sezonskih radnika iznosi 150.000, pritom većini je ovakav rad jedini izvor prihoda. Jedna devojka je ove godine rešila da preko sezonskog posla zaradi nešto para i to je podelila sa nama. Provela je 12 dana među malinjacima, a dodira sa spoljnim svetom za to vreme, nije imala.

Maline se traže, ali ovo voće donosi najviše novca: Zarada i do 30.000 evra

MALI HEROJ SRBIJE VELIKOG SRCA: Jovan prodaje maline kraj puta i radi mnoge teške poslove iz jednog mnogo jakog razloga (VIDEO)

- Dodir sa spoljnim svetom onim izvan malinjaka, imala sam preko radija i društvenih mreža, novine jedva da sam stigla da pročitam - o čitanju knjiga ili gledanju filma i da ne pričam. Za mene je ovo iskustvo gotovo, sa nešto para vratila sam se kući - priča ona.

- Uz pesmu, pauze za kafu i obroke i razgovor, dan brže prođe.

Kako priča za "Danas", radno vreme u toku berbe traje 14 sati, od šest ujutru do osam uveče, uz dve pauze za kafu i pauze za doručak i ručak.

- To je praksa koju sam ja iskusila u Opštini Arilje. Onih dana kada je temperatura prelazila 36 stepeni imali smo jednu dužu pauzu od dva po podne do četiri, a kada pada kiša, sklanjamo se pod trem. Čim kiša prestane, berba se nastavlja. Tako iz dana u dan, posle celodnevnog rada, čovek je izmoren od branja, sunca i stajanja na nogama, jedino za šta ima snage jeste da večera i sruči se u krevet.

Foto: Profimedia/Alamy

Tako je do osam uveče, posle čega radnici skupljaju preostale prazne gajbice i da zajedno sa punima odnesu u magacin, odakl egazde teraju maline do hladnjače. Posle toga radnici odlaze iz malinjaka na zasluženu večeru.

Prošle godine otkupna cena varirala je između 220 i 240 dinara za kilogram, ove godine cena je skoro prepolovljena, u nekim krajevima Srbije dostiže iznos od 160, što predstavljaju gornju granicu. Rod maline je ove godine za 30 do 50 posto slabiji nego prošle. Imajući u vidu da malina sazreva za dva dana, sa jednog jutra zemlje dnevno može da propadne i do 500 kg prinosa. Malinari kažu da je neophodna cena od najmanje 200 dinara kako bi se berba isplatila.

Zakon o radu ne precizira odnose između poslodavca i sezonskih radnika, ne potpisuje se nikakav ugovor o radu, radnici nisu prijavljeni. Šta se dešava ako nastane povreda na radu? Već neko vreme se priča o donošenju Zakona o sezonskom radu, ali dalje od same priče nema pomaka.

Osim berača malina, sezonski rad se obavlja i na poljima kukuruza, borovnica, jabuka, šljiva, na građevini.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isko

    13. septembar 2017 | 10:25

    Jbg. Predlažem da ostanete kući, a da vam malinari uplate na žiro račun,

  • Natali

    13. septembar 2017 | 10:13

    Svuda se radi po 10 sati u inostranstvu. Molim vas prestanite da se zalite.

  • Milan

    13. septembar 2017 | 11:35

    Cena malina je pumpana godinama dok nije posadjena u svakom cosku Srbije.e sad kad je ima svuda mora nekoliko godina da se smanji cena da narod ponisti zasade pa onda sve iznova

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA