Momčilo je najveći usamljenik u Srbiji: Živi na najlepšem vrhu Suve planine sa 170 ovaca, a plaši se samo jedne stvari

- Nekada mi vuk dođe kao gost, iako je štetočina - rekao je Stojković

  • 2

Od kada je četvorica njegovih kolega pastira nasputilo Suvu planinu, Momčilo Stojković (53) iz sela Kosmovac kraj Bele Palanke i njegovo stado od 170 ovaca ostali su potpuno sami.

Ilija je profesor koji u slobodno vreme čuva ovce i radi na polju: Ne stidi se svog posla, a mlade savetuje da ne žive po diktatu gomile (FOTO)

- Sada sam i najmlađi i najstariji ovčar na Suvoj planini. Ovde više nikoga nema da čuva ovce - rekao je Stojković sa 1.600 metara nadmorske visine na prevoju Pasarela.

Kako kaže, čuvanjem ovaca počeo je da se bavi još kao sedmogodišnjak na planini koju je Jovan Cvijić nazvao “Alpi na jugu Srbije” a koju je krasilo na desetine hiljada ovaca, krava i konja.

- Bilo nekada naroda koliko hoćeš. Sve je “vrvelo” od čobana, drvoseča, krečara i kosača. Sada se desi da nikoga ne sretnem po nekoliko dana. Nekada mi vuk dođe kao gost, iako je štetočina - rekao je Stojković.

Prevoj Pasarela na kojoj se nalazi Stojkovićeva bačija, mnogi smatraju najlepšim delom Suve planine jer sa njega “pada pogled” na čitav planinski venac i beloplanačku kotlinu.

Stojković se ovde smesti svake godine od početka maja pa do Mitrovdana, 7. novembra.

Foto-ilustracija: pixabay.com

- Sam čuvam ovce i ručno ih muzem. Treba mi za to oko sat i 20 minuta. Sam prvim sir i mesim hleb. Namirnice i sve ostalo što je potrebno dovozi mi iz sela bratanac - objasnio je on i dodao da sadi krompir, čuva tri psa i desetak kokošaka, a kada padne mrak kuću od par kvadrata osvetljava fenjerom i baterijskim lampama, dok na tranzistoru sluša šta se u svetu oko njega događa.

- Nije me strah ničega. U planini je sada najbezbedniji život. Nikoga nema. Nije kao dole u varoši gde ima i lopova i mafije. Ovde ima divljači, ali divljač beži od čoveka. Čovek je najveća zverka - kazao je Stojković.

Foto: Flickr/Milos Golubovic

Dodao je da planini nema medveda, ali ima vukova, lisica, šakala i divljih mačaka.

- Ima vukova puno, ali su kerovi tu da brane. Prevare ponekad, ali ako ih kerovi uhvate, zlo im se piše. Pušku nekad nosim, nekad ne - rekao je Stojković koji se nikada nije ženio.

Jedina briga koja ga ovih dana muči, dodao je poučen iskustvom, jeste jesen koja dolazi, a koja može da bude neprijatno hladna.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    13. septembar 2017 | 10:56

    Bio sam kod psihijatra. Nacrtao mi je ovce i rekao da ih cuvam dok se on ne vrati nazad. Ja sam nacrtao ogradu i otisao kuci! 🐑

  • E

    13. septembar 2017 | 11:06

    Tako cu i ja ,samo jos malo da prsnem od ljudi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA