Zbog dobrog ajvara i paprike Srbi rizikuju živote: Zbog kiseljenja odu u krađu, pa onda stradaju - i to nije sve! (VIDEO)

Sezona pravljenja zimnice naravno da povećava procenat verovatnoće da dođe do nekog požara, pogotovo kad se radi neozbiljno, Bez obzira na to da li je sarma ili paprika, ističe Saša Rančić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice

  • 6

Sezona pripremanja zimnice uveliko je počela. Miris pečene paprike oseća se u svakom mestu, ali se u Boru pre nekoliko dana pretvorio u miris paljevine – srećom bez većih posledica.

Masovno uzimaju bolovanje zbog pečenja paprike: Nišlijama se više isplati da spremaju zimnicu, nego da rade?!

KECELJA OKO VRATA, VARJAČA U RUCI: Čučković pripremao ajvar (FOTO)

Pekli papriku na tavanu, pa izazvali stravičan požar: Gorela zgrada u Boru, vatrogasci 4 sata gasili stihiju (VIDEO)

Zarad dobre zimnice, mnogi su spremni da urade i neočekivane, opasne i zabranjene stvari. Zbog pripreme ajvara za zimu, stanari zgrade u Boru, pre nekoliko dana za dlaku su ostali bez krova...

- Izbila vatra odjednom, mi smo to primetili u pola jedan. Dim, plamen - rekao je Rade Mirković iz Bora. Na pitanje da li je običaj da se peku paprike na krovu, kaže da se tako ranije radilo, ali da se u poslednje vreme to ne praktikuje.

Foto: Telegraf

Jak plamen i okretanje paprike možda su potrebni za dobar ajvar. Ali, nije jedino o čemu treba voditi računa.

- Sezona pravljenja zimnice naravno da povećava procenat verovatnoće da dođe do nekog požara, pogotovo kad se radi neozbiljno. Povećana opasnost je neozbiljnost ljudi, sve treba da se prekontroliše - da li je šporet ugašen, na struju... Bez obzira na to da li je sarma ili paprika", ističe Saša Rančić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice za RTS.

Foto: Telegraf

I ne rizikuje se, zarad zimnice, samo sopstvena bezbednost. Dokaz je višegodišnja tradicija - manjak saobraćajnih znakova u sezoni kiseljenja.

- Kako kažu oni koji to kradu - radi se o veoma kvalitetnom metalu koji dobro provodi toplotu i veoma je dobar, recimo, za pečenje paprike. Neko zbog toga može da pogine, da ostane invalid i da mu upropastite celi život na taj način što ste zamislili da pečete paprike na saobraćajnom znaku STOP, upozorava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Uživanje u domaćoj zimnici može da pokvari i način pripreme.

Foto: Telegraf

Vinobran i konzervansi E200 i E211 naročito su opasni.

- Obavezno poštujte doziranje, nemojte dodavati više da bi vam se, možda, brže napravila turšija. Čak i ako ih koristite u onim preporučenim dozama, oni mogu uzrokovati probleme kod osetljivih ljudi, najčešće su u pitanju alergijske reakcije ili neki gastro problemi - mučnina, povraćanje, dijareja, kaže nutricionistkinja Jovana Feruga Srejić.

Pogledajte video:

Negovanje srpske tradicije u inostranstvu se tretira kao krivično delo. Zbog pečenja paprika u sopstvenom dvorištu, bračni par poreklom iz Srbije završio je pred kanadskim sudom, a preti im kazna od 50.000 dolara.

Daljinac

(Telegraf/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misko

    21. septembar 2017 | 12:16

    Nije negovanje srpskih obicaja krivicno delo nego srpski idijotizam U kanadi je dosla prijava jer su grnijalci palili vatru u.bacvi kad je bila apsolutna zabrana paljenja vatre zbog velike susei rizika od pozara Zapadnjaci ne vole da im gore krovovi zbog ajvara

  • Bez dlake na jeziku

    21. septembar 2017 | 12:46

    Ja volim ajvar iz srbije još iz okoline i iz ivanjice mmm kad god jedem oližem tanjir jezikom

  • Jeca

    21. septembar 2017 | 16:03

    Moze zimnica i bez konzervansa raznih, nije tesko a ukusnije je i traje mesecima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA