≫ 

Dobro došli u Kikindu, prestonicu džinovskih tikvi: Danas počinju 32. “Dani ludaje” (FOTO)

Bajkoviti prizori malih i velikih ludaja, kako Banaćani još zovu tikvu, mogu se videti na svakom koraku širom grada

  • 3

Kikinda, prestonica džinovskih tikvi, od danas pa sve do nedelje 24. septembra otvoriće širom vrata gostima iz Srbije i inostranstva na 32. "Dane ludaje". Bajkoviti prizori malih i velikih ludaja, kako Banaćini još zovu tikvu, mogu se videti na svakom koraku širom grada.

Džinovske ludaje "okupirale" Kikindu, Zrenjanin i Novi Sad: Prizori kao iz bajke (FOTO)

AL' SE NEKAD DOBRO JELO, BAŠ: Napokon otkriveno ZAŠTO svi vole vojvođanske specijalitete! (FOTO)

Velika "Gostinjska soba", "Evropski kutak", "Banatski fruštuk", "Kinderbal" samo su deo bogatog programa koji očekuje posetioce na severu Banata. Kao i svake godine popularna turistička manifestacija privući će odgajivače najvećih i najdužih tikvi koji će odmeriti svoje proizvode u subotu 23. septembra na centralnom Trgu.

Dvostruki šampion Dušan Jankov, čija je prošlogodišnja ludaja težila neverovatnih 415, 5 kilograma, dok je prethodna bila 433 kilograma, otkrio je za lokalne medije da se ne nada ovogodišnjoj pobedi, ali da će jedan rekord biti oboren. O kakvom rekordu je reč, ostaje nam da vidimo u takmičarskom delu koji će po svemu sudeći biti zanimljivi nego ikada.

Foto: Telegraf

Promotivne ture "Dana ludaje" ove godine obišle su nekoliko gradova, pored Zrenjanina, Novog Sada, Segedina, mali slatki bundevasti promoteri posetili su Beograd i Temišvar.

Kostimirani mališani nisu ostali nezapaženi na prestoničkoj glavnoj ulici dok su kroz Knez Mihajlovu delili slatke pite "bundevare" uz tamburu i folklorne igre trupe iz ADZNM "Gusle".

Foto: Telegraf

U Temišvaru veselu povorku dočekali su ispred restorana "Lojd" i stalni domaćini Ognjen Krstić iz Saveza Srba u Rumuniji i Vladan Tadić, konzul Republike Srbije u Temišvaru.

I ove godine najbrojniji gosti biće iz Rumunije, zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu sa ovim susednom zemljom, rekao je Saša Tanackov, član Gradskog veća iz Kikinde:

Foto: Telegraf

- Pre petnaest godina počeo sam da sarađujem sa rumunskim partnerima i od tada najviše posetilaca imamo upravo odavde. Naše komšije su oduševljene manifestacijom i svake godine ih očekujemo u sve većom broju. Kako kažu naši susedi, što me je posebno ganulo, da imaju dva velika prijatelja-Srbiju i Crno more - istakao je Tanackov.

Sve većoj posećenosti grada Kikinde, doprinelo je i otvaranje malograničnog prelaza Nakovo - Lunga koji će tokom trajanja manifestacije raditi produženo od 7 časova do 01 sat iza ponoći.

Foto: Telegraf

Prvi dan biće u znaku otvaranja manifestacije kroz radionicu "Igre sa ludajom", u petak najinteresantniji deo biće povorka kostimiranih mališana koja će prodefilovati gradom od 15h do 16 sati. Subota, centralni dan manifestacije ponudiće bogat gastronomski program, "Banatski fruštuk", "Gostinjsku sobu", "Evropski kutak", "Seoski rogalj", dok je nedelja dan za kuvanje tradicionalne riblje čorbe na gradskom Trgu.

Pobednike najvećih i najdužih tikvi očekuju vredne nagrade, prvoplasirani se mogu nadati novčanom iznosu od 100.000 dinara, drugoplasirani 30.000 dinara, dok treće mesto ove godine može očekivati 20.000 dinara.

generalni sponzor ove manifestacije je bilo i "Jelen pivo".

Foto: Promo

Kikinda, prestonica malih i velikih ludaja još jednom će pokazati gostoprimstvo srdačnih Kikinđana koji će vas otvorenog srca dočekati u najveću gostinjsku sobu.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baba

    21. septembar 2017 | 18:14

    Ludaje

  • Душанка

    21. septembar 2017 | 18:51

    Баш вам је лепо,много год славили,поздрав Кикинђанима и Ђури.

  • By marko

    21. septembar 2017 | 23:25

    Onaj čiča isti pokojni luis

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA