≫ 

Sklavko je sa ženom živeo u Užicu pre 700 godina, ali samo će jedno od njih dobiti spomenik!

Sklavko je sa suprugom Milom živeo u Užicu, ali to nije garant da će oboje dobiti spomenik. Zbog toga se digla velika prašina u ovom gradu

  • 2

Najstariji Užičanin koji se pominje u dokumentima - Sklavko koji je živeo pre sedam vekova, dobiće spomenik u svom gradu. Ali, sad se lome koplja da li će ga podeliti sa suprugom ili će biti narušena rodna ravnopravnost.

”Dani ludaje” nezamislivi bez “Kinderbala”: Više od 500 kostimiranih mališana prodefilovalo gradom (FOTO)

Obnova platoa ispred Skupštine Užica privodi se kraju. Želja akademika Ljubomira Simovića, rodom Užičanina, jeste da on bude nazvan "Sklavkov plato", ali postoji i drugi predlog po kom Sklavkova supruga Mila ne bi bila izostavljena.

Povod za imenovanje je najstariji pisani dokument koji svedoči o postojanju Užica, sačuvan u dubrovačkim arhivama.

- 1329. indikta 12, 9. oktobra, Mila, žena Sklavka iz Užica, dala je aptagi uz milost za Radoslavu Biserku za četiri perpera i osam groša, zadržavajući pravo za taj iznos nad kućom rečene Biserke - stoji na zapisu.

Akademiku Simoviću "replicirao" je Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine grada po kom ime treba da bude "Plato Mile i Sklavka".

- Smatramo da je rodno neravnopravno i nepošteno da plato ne bude posvećen i Mili. Njeno ime se prvo spominje u dokumentu, da ona nije položila novac, ne bi postojalo ni to sedam vekova staro svedočanstvo. Sklavko se samo spominje kao njen muž - kaže Natalija Vasilić, predsednica Saveta.

Gradski većnik Petar Blagojević kaže da je akademik svakako imao u vidu Milu, ali se u sačuvanoj zabelešci ne navodi da je ona iz Užica.

- Ako odluka bude Sklavkov plato, ne vidim da će to narušiti rodnu ravnopravnost - smatra Blagojević.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA