Bez bundevare, slanine i čvaraka dan u Banatu ne sme da počne: Dobro došli na banatski fruštuk!

Trpeza kao iz raja,pa ovo nema nigde samo u domaćinskoj Kikindi-oduševljeni su gosti iz Srbije, Rumunije i Mađarske

  • 0

Bez doručka dan ne sme da počne, a bez banatskog fruštuka ne mogu se ni zamisliti “Dani ludaje”.

”Dani ludaje” nezamislivi bez “Kinderbala”: Više od 500 kostimiranih mališana prodefilovalo gradom (FOTO)

Dobro došli u Kikindu, prestonicu džinovskih tikvi: Danas počinju 32. “Dani ludaje” (FOTO)

Foto: Telegraf

Dobri domaćini u Kikindi potrudili su se da tokom trajanja manifestacije svoje goste u jutarnjim časovima dočekaju uz pravi fruštuk- domaći hleb namazan maslacem, pite sirnice, krompiruše, slane punjene kiflice,pituljice,a za ljubitelje jačeg doručka na trpezi su se našli jaja, slanina, sir, čvarci, šunka , majuška i krvavica,a kao sladak prilog mnogi su se poslužili domaćim kolačima od ludaje, šargarepe, žerbo kockama, vanilicama, doboš tortom, štrudlama sa makom, višnjama i lenjim pitama.

Mnogi su rekli –Trpeza kao iz raja,pa ovo nema nigde samo u domaćinskoj Kikindi-oduševljeni su gosti iz Srbije, Rumunije i Mađarske. A bilo je svega, umešeno i zamešeno rukama vrednih žena iz gradskih i seoskih udruženja koje su se nadmetale ko će postaviti slasniju trpezu.

Foto: Telegraf

Zorica Malenčić iz Mokrina, donela je samo slatku trpezu, najslađi je bio sulc od dunja i kitnikez:

-Kitnikez je stara banatska poslastica, dunje se propasiraju i dugo se kuvaju, dok se sulc kuva od bundevinih seminki sa šećerom, to je preliv za pečenja, ko voli malo slatkasto na pečenom mesu- ispričala nam je ova domaćica.

Foto: Telegraf

Mokrinčani najviše vole štrudle,te su članice ovog seoskog udruženja donele makovnjaču , štrudlu sa sirom, višnjama i jabukama. Na svega nekoliko koraka od njih bile su i domaćice iz Novog Miloševa, poznate po čuvenoj “Štrudlijadi” pa se za njihovim štandom sem štrudle mogla probati i domaća šampita.

-Pripremili smo osam vrsta štrudli-sa orasima, višnjama, makom..Najbolje se prodaju sa makom, to nam je specijalitet-rekla nam je Nedin Draginja.

Foto: Telegraf

Kod Udruženja žena “Jedinstvo” iz Ruskog Sela, specijalitet na štandu bio je pasulj u ludaji:

-Ovo je nešto posebno, pasulj u izdubljenoj ludaji, ukus je savršen. Pitu smo ručno mesile, imate sa sirom, krompirom,a od kolača ponudila bih oblatne -rekla nam je Leposava Lakić.

Za Iđoš su specifične krofne. Morate da ih probate, ubeđuju me Žužana Miladinov:

Foto: Telegraf

-Pošto su dani ludaje bazirali smo se na jela sa ludajom , spremile smo projice sa ludajom , sirom, a tu su i kolači-kaže nam Žužana. Sladak sto bio je i na štandu domaćica iz Zrenjanina:

-Verujem da nikada niste probali kolač sa šargarepom, sladak je i zdrav, uveravaju me. Imamo i slane štapiće, perece,kiflice. Preferiramo stara jela,vidimo da su svi oduševljeni manifestacijom i zaista nam je divno ovde u Kikindi.

Foto: Telegraf

Udruženje žena “Sloga” iz Kikinde, izašlo je na banatski fruštuk sa hlebom od bundeve:

-To je naš tajni recept, hleb sa ludajama je nešto posebno i to samo možete ovde u Kikindi da probate.

Foto: Telegraf

Lenje pite su naš specijat

Na banatskom fruštuku nisu izostale ni dobro poznate pite “krompiruše” žena iz Novih Kozaraca koje su postavile Ginisov rekord kada su umesile pitu od 30 metara:

-Mnogi kažu da su naše “krompiruše” neprevaziđene, sve je to delo naših vrednih ženica. Iskustvo i godine u priprimemi pite je najbitnije.Danas smo sem pite postavile i pravi banatski fruštuk, jaja, slaninu, sir, čvarke, pa izvolite,drago nam je da možemo da ugostimo sve naše posetioce-rekla nam je gopođa Mirela.

Foto: Telegraf

Gužva se stvorila i na štandu Udruženja žena iz Ruskog Sela, kažu najlepša je bundevara kod ovih domaćica:

-Sem bundevara pravile smo pitu sa krompirom, projice sa sirom , lenju pitu i bakin kolač. Negujemo staru srpsku trpezu, uskoro planirama da organizujemo sajam hrane na kom ćemo napraviti jela koja su se nekada bila odličje svake trpeze, kao na primer cicvara, popara-kaže nam predsednica Jovanka Pjevčević.

Foto: Telegraf

A banatski fruštik ne bi bio banatski da na astalu nema šunke, slanine, jaja, kobasica i sira, još kada se zalije ljutom “prepečenicom” dan može da počne. Tako je i bilo, punog stomaka, u rajskoj trpezi svi smo uživali, pa je opšti utisak da “Dani ludaje” sa pravom mogu poneti epitet najuskusnije i najslađe manifestacije sa koje odlazite punog srca, ali i punog stomaka.

Daljinac

(Telegraf.rs/Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA