Evo koliko tačno migranata ima trenutno u Srbiji

Vlasti su zaključno sa 24. avgustom uspele da upišu preko 400, odnosno negde oko 50 dsto od oko 800 nove izbegle dece uzrasta od 7 do 14 godina i uključe ih u sistem formalnog obrazovanja

  • 13

Zaključno sa 24. septembrom vlasti su uspele da upišu preko 400, odnosno negde oko 50 dsto od oko 800 nove izbegle dece uzrasta od 7 do 14 godina i uključe ih u sistem formalnog obrazovanja. Ovo se odnosi na blizu 300 dece iz vladinih centara koji pohađaju redovnu onovnu školu van centara zajedno sa lokalnom decom, kao i 107 dece koji pohađaju nastavu kod lokalnih učitelja u tri tranzitna centra na severu.

Krvavi napad u centru Beograda: Muškarac izudaran tupim predmetom po glavi

Skat u poseti školi u Zemunu: Migranti iz Pakistana, Avganistna i Iraka postaće Srbi

Do podataka je došao UNHCR koji je nastavio da snažno podržava nacionalne i lokalne uprave kao i decu izbeglice i njihove porodice kako bi imali pristup formalnom obrazovanju.

Ove nedelje je primetan rast novih dolazaka i evidentirano je novih 147 lica koji traže azil (u poređenju sa njih 97 prošle nedelje), uglavnom porodice Jazida iz Iraka koji su prijavili da su neregularno ušli u Srbiju iz Bugarske, prenosi reliefweb.int.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Rezultat toga je da je ukupan broj novih izbeglica u Srbiji, koji se smanjivao tokom proleća i stabilizovan u proteklih nekoliko nedelja, ponovo porastao za oko 200 na 4.257 koliko je izbrojano 24. septembra. 3.910 njih je udomljeno u 18 prihvatnih centara.

Kako je broj dolazaka počeo da se smanjuje, tako je bolji smeštaj postao dostupniji u Beogradu i drugim mestima.  Preko 300 muškaraca i dečaka su ostali smešteni u salama ili šatorima uglavnom u prihvatnim centrima blizu hrvatske granice koja je ostala otvorena za prihvatanje neregistrovanih migranata.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA