Bivši studenti dobili novi rok: Kredit morate da vratite do kraja godine!

Jedna od njih je Jelena S. kojoj je nedavno na kućnu adresu stiglo obaveštenje i opomena da mora da isplati studentski kredit u iznosu od 102.000 dinara do kraja avgusta ili će joj biti zaračunata kamata i osnovnom dugu biti pridodato još 16.000 dinara

  • 3

Oko 6.000 bivših akademaca, koji su tokom studiranja koristili studentski kredit, dobili su opomenu i rok da do kraja godine isplate kredit u celosti kako im ne bi bila zaračunata zatezna kamata.

Studenti napravili dug državi od 9 MILIONA evra!

Ne zaboravite da platite treću ratu za porez: Sutra je poslednji dan da to učinite

Jedna od njih je Jelena S. kojoj je nedavno na kućnu adresu stiglo obaveštenje i opomena da mora da isplati studentski kredit u iznosu od 102.000 dinara do kraja avgusta ili će joj biti zaračunata kamata i osnovnom dugu biti pridodato još 16.000 dinara.

U međuvremenu je Ministarstvo prosvete rok za otplatu duga pomerilo na kraj septembra, a sada i na kraj godine - 31. decembar.

Jelena je fakultet završila pre deset godina, kredit je vraćala u ratama, ali sa gašenjem Univerzal banke, januara 2013. godine, više nije znala gde da uplaćuje preostali dug.

Tek posle 13 meseci od gašenja Univerzal banke, ovaj posao poveren je Unikredit banci, a studenti na kućne adrese nisu dobili nikakvo obaveštenje koji iznos u kom roku i kome treba da isplate.

Nadležni kažu da je obaveštenje išlo preko sredstava javnog informisanja, kao i da banka nije bila u obavezi da svakog studenta pojedinačno obaveštava o tome.

U Ministarstvu prosvete pojašnjavaju da je opomenu dobilo oko 6.000 bivših studenata, da se zakonska zatezna kamata neće naplaćivati do kraja godine.

Foto: pixabay.com, Telegraf

Oni podsećaju da je Ugovorom o studentskom kreditu precizirano da obaveza otplate duga dospeva najkasnije u roku od 18 meseci po isteku roka za završetak studija.

"Period od 18 meseci ostavljen je da se student zaposli, a obaveza iz zaključenog ugovora se mora ispuniti", naglašavaju u Ministarstvu prosvete.

Reprograma duga nema, ali u praksi onima koji su počeli da isplaćuju kredit, pa i u ratama koje sami odrede, nisu zaračunate kamate.

U Ministarstvu podsećaju da nije reč o komercijalnim kreditima, te da oni neće tužiti studente, niti će biti prinudne naplate, ali da moraju da se poštuju ugovorene obaveze i kredit da se vrati, kako bi drugi studenti mogli da ga koriste.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Podsećaju da je mesečni iznos studentskog kredita 8.400 dinara i da se isplaćuje u deset rata, a da ne mora da ga vraća student koji je završio studije u roku, bez izgubljene godine i kome je prosečna ocena 8,5.

Student koji je ispunio te uslove u roku od 30 dana od dana diplomiranja treba da dostavi overenu fotokopiju uverenja o diplomiranju i podnese zahtev za oslobađanje od vraćanja primljenog studentskog kredita.

Studenata u pasivnom statusu ( oni koji ne vraćaju kredit) trenutno ima 7.890, podsećaju iz resornog ministarstva.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tekija

    26. septembar 2017 | 15:59

    Mislili su da su se izvukli hHhahahHHHA

  • bogoljub

    26. septembar 2017 | 20:16

    A šta je sa onima koji su dobili po desetine hiljada evra da se školuju u inostranstvu, a da posle odrade 5 ili 10 godina u Srbiji. Za njih ćutite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA