Novi Sad juri Ginisov rekord: U subotu će na Trgu slobode slagati mozaik od plastičnih čepova

Sklapanje mozaika je 30. septembra, od 9 do 14 sati na Trgu slobode u Novom Sadu

  • 0

Humanitarno-ekološka organizacija "Čepom do osmeha", čija je misija očuvanje životne sredine i pomoć osobama sa invaliditetom, namerava da se mozaikom u Novom Sadu, sačinjenim od plastičnih čepova veličine 621 metar kvadratni, upiše u Ginisovu knjigu rekorda.

Uhapšeni najomraženiji razbojnici u Srbiji: Pljačkali čepove od dece sa posebnim potrebama

Do sada je sakupljeno 100 tona čepova u čitavoj Srbiji.

Oko 300 volontera iz Niša, Novog Sada, Negotina, Aleksinca, Subotice, Sombora, Raške, Beograda i drugih gradova u subotu, 30. septembra, sa Trga slobode u Novom Sadu, mozaikom sa motivima grada, ekologije i zaštite životne sredine, u svet će poslati sliku sa porukom da ne smemo biti sebični jer nemamo rezervnu planetu i da o njoj mora da brine zbog budućih naraštaja.

Sklapanje mozaika trajaće od 9 do 14 sati, a snimak manifestacije u Novom Sadu biće prosleđen Ginisovoj komisiji sa kojom je organizacija u kontaktu.

Predsednica Udruženja "Čepom do osmeha" Vanja Petković, pored obaranja Ginisovog rekorda, istakla je značaj zaštite životne sredine.

- Planirano je da oko 150 volontera sklapa mozaik, biće i kulturno-umetnički program za sve prisutne, a biće oko 30 kordinatora širom Srbije od Niša, preko Beograda, Novog Sada i Subotice. Krajnje je da mislimo na zaštitu sredine, da probudimo svest o recikliranju otpada - rekla je Petković, na čiju inicijativu je pokrenuta ova akcija 2012. godine.

Predstavnik Udruženja Boriša Petković dodao je da će uskoro slična akcija biti i u ostalim gradovima Srbije.

- Akcija u Novom Sadu je na nivou cele Srbije, odnosno regiona, uskoro će biti i u Beogradu, Nišu i ostalim gradovima. Oko 1,3 miliona čepova stane u mozaik, a 10 takvih nam treba za jedna električna kolica - naglasio je Petković.

Grad Novi Sad, gradonačelnik Miloš Vučević lično je podržao ovu inicijativu i uvrstio je kao manifestaciju koja ima veliki značaj u kulturnom životu Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. i Evropske prestonice mladih za 2019. godinu.

U razvrstavanju čepova prethodnih nedelja, uoči obaranja Ginisovog rekorda, pored volontera "Čepom do osmeha", učestvovali su i đaci novosadskih osnovnih škola "Žarko Zrenjanin" i "Dušan Radović", njihovi vršnjaci iz osmoletke u Futogu, kao i novosadski planinari i građani.

Novosadsko udruženje "Čepom do osmeha" u dosadašnjoj humanitarnoj misiji pomoglo je 18 mališana iz čitave Srbije, kojima su za lakši i kvalitetniji život bila potrebna pomagala, a samo u ovog godini obezbeđena su pomagala za petoro dece kada su uručivani prenosivi laptop za slepe koji koristi Brajovo pismo i transformiše tekst u glas, elektromotorna invalidska kolica, dečija invalidska kolica, medicinski aspirator na struju, invalidska kolica.

Humanitarnu misiju su prepoznali i priključili joj se mnogi pojedinci poput bivšeg rukometaša Vladimira Mandića, košarkašice Milice Dabović, kikboksera Nenada Pagonisa, ekipe "Državnog posla", glumca Vuka Kostića i drugih.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA