Pripadnici Vojske Srbije, koji su angažovani u misiji UN na Kipru, dobili zaslužena odlikovanja (FOTO)

General Diković je poželeo dobrodošlicu okupljenim mirovnjacima i ukazao na značaj zadatka koji slovački, mađarski i srpski vojnici, pod mandatom UN, zajedno obavljaju na Kipru

  • 2

U kasarni "Topčider" danas je održana svečanost dodele medalja pripadnicima kontingenta Vojske Srbije i oružanih snaga Mađarske i Republike Slovačke povodom završetka angažovanja na zadacima očuvanja mira u mirovnoj operaciji UN u Republici Kipar.

Odlična vest: Stanovi i veće plate za 30.000 pripadnika BIA, policije i vojske!

Odlikovanim pripadnicima tri vojske, na osnovu naređenja ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina, vojne spomen medalje uručio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, a svečanosti su prisustvovali i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Mađarske general Tibor Benko, načelnik Generalštaba Vojske Republike Slovačke general Milan Maksim, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora i UN.

Foto: mod.gov.rs www.vs.rs

Čestitajući odlikovanima, general Diković je poželeo dobrodošlicu okupljenim mirovnjacima i ukazao na značaj zadatka koji slovački, mađarski i srpski vojnici, pod mandatom UN, zajedno obavljaju na Kipru i posvećenosti zajedničkom doprinosu izgradnji mira i bezbednosti u svetu, kao i bezbednosti naših država.

- Naše zajedničko angažovanje u misiji UN, ravnopravno partnerstvo, profesionalni i častan odnos prema zajedničkim obavezama, međusobno uvažavanje, poštovanje i razumevanje lokalnog stanovništva i međusobnih problema, pravi je primer kako treba sprovoditi ideje i ciljeve misija UN - istakao je general Diković.

- Posebno ističem da naši vojnici u misiji zadatke rešavaju u harmoničnim odnosima i da tokom višegodišnjeg zajedničkog angažovanja nije bilo događaja koji bi mogli baciti senku na izvanrednu saradnju i suživot u okviru misije -  rekao je i dodao da je njihovo angažovanje u toj misiji ocenjeno najvišim ocenama nadležnih u misiji, UN i nacionalnim komandama.

Foto: mod.gov.rs www.vs.rs

Poželevši dobrodošlicu okupljenim mirovnjacima, generali Benko i Maksim, takođe su ukazali na izvanrednu saradnju pripadnika tri vojske u okviru istog kontingenta u misiji na Kipru, slažući se u oceni da je svaki pripadnik pojedinačno dao doprinos ispunjenju osnovnih ciljeva te misije koji se ogledaju u sprečavanju neprijateljstava između dve zaraćene strane na tom ostrvu.

Prema rečima zamenika načelnika Centra za mirovne operacije Generalštaba Vojske Srbije pukovnika Nikole Dejanovića, Vojska Srbije je po prvi put, na početku sedme decenije svog angažovanja u mirovnim operacijama UN, domaćin svečanosti dodele medalja za zajedničko učešće njenih pripadnika i kolega iz oružanih snaga Mađarske i Slovačke u mirovnoj misiji UNFICYP na Kipru.

Foto: mod.gov.rs www.vs.rs

- Plavim Dunavom u miru povezani gradovi i prijatelji - Bratislava, Budimpešta i Beograd, zajedno na zadacima u istom plavom stroju, vojnici Srbije, Mađarske i Slovačke već gotovo sedam godina ponosno i dostojno predstavljaju svoje države povezani poverenjem i partnerstvom i odlučni da učestvuju na očuvanju svetskog mira i mira u ovoj podeljenoj ostrvskoj državi - naglasio je pukovnik Dejanović.

Dodao je da su baze "Sent Ištvan", "Stefan Nemanja" i "General Štefanek" na tom ostrvu postale sinonim za profesionalizam, partnerstvo i međusobno poverenje, kako u očima Komande misije, tako i u očima lokalnog stanovništva.

Od oktobra 2010. godine, do danas, u misiji UN na Kipru učestvovalo je 548 pripadnika Vojske Srbije.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA