Otkrivena najstrašnija porodična tajna u Srbiji: Niko nije znao odakle baki i deki modrice, ali onda je stravična istina izašla na videlo

One tvrde da imaju jak motiv zašto ćute o nasilju

  • 8

U polovini slučajeva porodičnog nasilja nad starijima, nasilnik je sin, obično starosti od 30 do 50 godina. U četvrtini slučajeva to je supružnik, a u preostalim su to drugi članovi porodice ili familija. Nasilje nad starima je najčuvanija porodična tajna.

Horor u Lazarevcu: Žaračem ubio ženu, seo u automobil, pa se zakucao u autobus

Porodični horor u Boljevcu: Gađao majku testom, pa joj po glavi sipao pasulj!

Zbog toga ostaje uglavnom zataškano ili neprepoznato. To je saopšteno na predavanju u kragujevačkom Kutku za kvalitenije starenje Crvenog krsta, koje je organizovano u okviru obeležavanja prvog oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba.

- Oblici porodičnog nasilja nisu samo fizički, već i psihološki, ekonomski, i dugi niz onih manje prepoznatih kao što je recimo gomilanje obaveza koje najstariji član obavlja u ime čitave porodice i koje često prevazilaze njegove zdravstvene i fizičke mogućnosti. Zakonska regulativa je pooštrena od prvog juna i očekuje se da će i te mere dati efekte da se umanji nasilje - rekla je u Kragujevcu Nadežda Satarić, predsednica Udruženja "Amity" iz Beograda.

Foto: Telegraf

Stare žene su tri puta češće žrtve od starih muškaraca. Nekada postanu žrtve kao kućni robovi, a ta preopterećenost se često fizički manifestuje i oboljenjima- sindrom "babe robinje". Stare žene čuvaju unučiće, čiste i kuvaju, paze svoju odraslu decu sa invaliditetom, neke bolesnog supružnika ili svoje još starije roditelje. Upitane zašto ne progovore, zašto se ne žale, kažu "trpi muku, da sakriješ bruku".

Cilj predavanja u Kragujevcu bio je da se pošalje poruka mlađima, onima koji su na vlasti, privrednicima koji drže privatne firme, da cene doprinose starijih radnika koji su ostali bez posla, a imaju pedesetak i više godina.

Foto: Telegraf

Takođe, cilj je bio i da se prizovu oni kojima stari roditelji čuvaju decu, kuvaju, nabavljaju na pijaci hranu, kupuju drva, plaćaju račune- da svoje stare ne gledaju kao teret i ne uzimaju zdravo za gotovo.

Daljinac

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joj

    29. septembar 2017 | 22:38

    Svakom ko udari roditelja odmah bi ruku odsek'o. Ako se ne slažete sa roditeljima, idite od njih, ali nemojte ih maltretirati, pa makar, uslovno rečeno, bili i oni krivi.

  • Vesna

    29. septembar 2017 | 20:20

    Pola Srbije iskoriscava ili zlostavlja svoje roditelje,babe i dede.Kao da oni nikad nece ostariti.A vratice im zivot mnogostruko,a i brzo ce to doci,nisu toga svesni.

  • Rada

    29. septembar 2017 | 21:42

    Sve je to tuzno, konj koji vuce on se tuce?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA