U Kladovu životno ugroženo 70 ljudi: Pokvareni aparati za zračenje (FOTO)

Najteži slučajevi su odmah prebačeni u veće kliničke centre, dok je njih 70 zadržano, jer imaju obećanje da će se kvarovi sanirati u najkraćem roku

  • 3

U Onkološkom centru u Kladovu oba aparata za zračanje pacijenata su u kvaru, zbog čega je ugrožen život 70 pacijenata koji čekaju na terapiju.

Potvrdili su nam da uskoro nestaju liste za čekanje na zračnu terapiju

Sjajna vest: Srbija dobija šest novih aparata za zračenje

- Pre tri nedelje, pokvario se linearni akcelerator, nakon čega smo sve pacijente prebacili na drugu mašinu, koju zovemo "kobalt"– kaže dr Bora Petrović, direktor ZC Kladovo.

Mađutim, pre desetak dana i taj je aparat "crko". Najteži slučajevi su odmah prebačeni u veće kliničke centre, dok je njih 70 zadržano, jer imaju obećanje da će se kvarovi sanirati u najkraćem roku.

- U SO Kladovo su nam kazali da nemaju oko tri miliona dinara za popravku aparata, posle čega smo se obratili Ministarstvu zdravlja – dodaje dr Petrović.

Istog dana, u Kladovo su stigli serviseri, ustanovili šta hje potrebno učiniti i dali se na posao. Novac je obezbedilo Ministarstvo zdravlja.

ISPADE DA JE DONATORKA KRIVA

Direktor ZC Kladovo kaže da su najteži slučajevi odmah upućeni u velike kliničke centre, ali i dodaje da je, sredinom meseca, kada se već znalo da su oba aparata pokvarena, bolnica dobila donaciju od 50 hiljada eura.

- Novac nam je donirala žena koja skoro 60 godina radi u Sidneju. Iako smo je molili da se taj novac iskoristi za popravku aparata za zračenje, ona je insistirala na kupovini 80 bolničkih kreveta i opreme za biohemijsku laboratoriju, a mi smo, po zakonu, morali da ispoštujemo volju donatora – kaže dr Petrović.

1.500 PACIJENATA SE LEČI OD KARCINOMA

Naš sagovornik kaže da se u Kladovu godišnje leči oko 1.500 pacijenata od raznih vrsta karcinoma.

- Uz novac za popravku aparata, Ministarrstvo zdravlja obezbedilo nam je i tri miliona evra za kupovinu jasavremenijeg aparata za zračenje. Pripreme za njegovo postavljanje su u toku i očekujemo da će u funkciji biti početkom naredne godine.

Daljinac baner

(R. R)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    29. septembar 2017 | 16:53

    Samo na onkologiju u Kladovu da covek ne stigne jer se ziv nece vratiti, a posebno je sramota da jedan dr. Micovic koji je tako arogantan uopste je zaposljen u takvu ustanovu i radi sa tesko bolesnim pacijentima. A ista je situacija i u klinickom centru Srbije, od takve necistoce i ne treba covek da boluje od neke bolesti, dovoljno je da udjes samo u te sobe i dobio bi neku zarazu. Veliko je sramota za zdrastvo u Srbiji.

  • Vlajko

    29. septembar 2017 | 18:54

    U cupriji ista situacija.

  • sanchy

    30. septembar 2017 | 11:20

    Ne daj Boze da se u Srbiji razbolis,to je horor kakve su bolnice..Zasto?Hitno nam je potrebna reforma zdravstvenog sistema jer u tako nehumane,zarazne ustanove niko nije zasluzio da ide a celog zivota preko doprinosa izdvajao i za zdravstvo,da bi na kraju dobio tako losu uslugu...c c c

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA