≫ 

Evropska unija oštra: Žrtve nasilja u Srbiji dobijaće novac od lutrije, iz kladionica, ali i od zatvorenika

Ukoliko bi se naplatilo 30 evra po zatvoreniku mesečno, četiri najveća zatvora mogla bi da prikupe 540.000 evra godišnje za žrtve nasilja

  • 3
pare, novac, dinari, Nasilje u porodici, zlostavljanje, muškarac tuče ženu, bije, porodično, pesnica, silovanje, mučenje, pretukao Foto: A. Nalbantjan, Telegraf

Osim pravne, zdravstvene, psihološke i savetodavne pomoći, sve žrtve krivičnih dela u Srbiji (pljačke, silovanja, razbojništva, nasilja i drugih) trebalo bi da dobiju i finansijsku naknadu. Ovu obavezu propisuje Direktiva žrtava EU, čije standarde Srbija mora da ispuni u okviru pregovaračkog poglavlja 23.

Za 3 meseca zbog nasilja u porodici kažnjeno skoro 7.000 ljudi! (FOTO)

Još nije izabran model finansiranja, a u nedavnom izveštaju koji je finansirala Svetska banka preporučeno je nekoliko opcija: izdvajanje iz prihoda od igara na sreću, doplate za ugovore o osiguranju, izdvajanje iz neplaćenih mandatnih kazni, smanjenje zarade zatvorenika.

Procene su da oko 15 odsto Evropljana, uključujući i žitelje naše zemlje, godišnje postanu žrtve nekog krivičnog dela, koje može da ih uništi psihički, fizički, porodično.

Godišnji troškovi u EU po tom osnovu premašili su 230 milijardi evra, pa je Unija, pre pet godina, usvojila Direktivu kojom se utvrđuju maksimalni standardi pordške, prava i zaštite žrtava.

I u Srbiji je, po rečima ministarke pravde Nele Kuburović, predviđeno uspostavljanje mreže službi za podršku svedocima, oštećenima i žrtvama, u svim fazama postupka.

Foto: Pixabay

Za dve godine iz ovih sredstava je oko 3,5 miliona dinara dobio Centar za zaštitu trgovine ljudima i 1,094 miliona Autonomni ženski centar.

Državna lutrija Srbije je prošle godine imala profit od 1,6 miliona dinara, od čega je 40 odsto rezervisano za Crveni krst, osobe sa invaliditetom, zaštitu ranjivih grupa.

Ipak, glavni profit dolazi od sportskog klađenja, koje je prepušteno slobodnom tržištu. Godišnji prihod od ovih licenci iznosi oko 12,5 miliona dinara, i tu ima mesta za izdvajanje za žrtve, smatraju tvorci izveštaja.

Jedna od realnijih opcija je i izdvajanje nova od naplate prekršaja, ali i smanjenje zarada zatvorenika. Ukoliko bi se naplatilo 30 evra po zatvoreniku mesečno, četiri najveća zatvora mogla bi da prikupe 540.000 evra godišnje.

“DLS je u prošloj godini uplatila naknadu za priređivanje igara na sreću sa porezima na dobitke u iznosu većem od 1.6 milijardi dinara od čega se raspoređuju sredstva po Članu 5. Zakona o igrama na sreću.”

Cilj priređivanja i raspodela sredstava - Član 5

Igre na sreću priređuju se radi razonode učesnika, ostvarivanja dobitaka u novcu, stvarima, uslugama ili pravima i ostvarivanja sredstava koja su prihod budžeta Republike Srbije.

Deo sredstava koji je prihod budžeta Republike Srbije u iznosu od 40% (u daljem tekstu: namenska primanja budžeta), koristi se za finansiranje Crvenog krsta Srbije, organizacija osoba sa invaliditetom i drugih udruženja čiji je cilj unapređenje socijalno-ekonomskog i društvenog položaja osoba sa invaliditetom i drugih lica u stanju socijalne potrebe, ustanova socijalne zaštite, sporta i omladine, lokalne samouprave i lečenja retkih bolesti.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    3. oktobar 2017 | 08:50

    Robijasi i treba da odrade dug drustvu,i ne samo to,treba i da odrade i plate stetu koju su nacinili drugim ljudima. A ne da se izlezavaju po zatvorima o trosku poreskih obaveznika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA