6

Šta tačno sud traži od najavljene izmene Ustava: Da li će ovo promeniti Srbiju?

Milojević je podsetio da je pravosuđe u novembru prošle godine zauzelo jedinstven stav u vezi sa izmenama Ustava, a ključno je, kaže, otklanjanje mešanja izvršne i zakonodavne vlasti u izbor i u rad pravosuđa

Konsultacije o izmenama Ustava Srbije koje su predviđene za pravosuđe u punom su jeku, ali konkretna rešenja koja će se naći u prvom Nacrtu biće poznata početkom 2018. godine, dok se realizacija ustavnih promena ne može očekivati pre kraja naredne godine.

Velike izmene u Ustavu: Četiri ključna pitanja na "tapetu", evo šta ljudi iz pravosuđa očekuju od njih

Ministarka pravde Nela Kuburović očekuje da ćemo početkom naredne godine imati predlog koji će moći da se uputi Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

- S obzirom na proceduru koja je potrebna samoj Venecijanskoj komisiji da razmotri Nacrt verujemo da pre polovine sledeće godine nećemo dobiti odgovor od njih da li je ono što smo uradili dobro ili ne - rekla je Kuburović za Tanjug.

Dok strukovna udruženja i nevladine organizacije predlažu niz promena Ustava koje se tiču pravosuđa, predsednik Vrhovnog kasacionog suda (VKS) i Visokog saveta sudstva (VS S) Dragomir Milojević smatra da u Ustavu treba izmeniti četiri ključna pitanja, dok se ostala mogu regulisati zakonom.

Milojević je u izjavi za Tanjug podsetio da je pravosuđe u novembru prošle godine zauzelo jedinstven stav u vezi sa izmenama Ustava, a ključno je, kaže, otklanjanje mešanja izvršne i zakonodavne vlasti u izbor i u rad pravosuđa.

- Po meni su četiri stvari ključne za izmenu ustava. Najpre je potrebno da se definiše položaj sudstva u odnosu na ostale grane vlasti, jer sadašnja definicija nije dovoljno precizna i ne garantuje u dovoljnoj meri nezavisnost sudstva - naveo je predsednik VKS.

Foto: Profimedia/Caia Image

Drugo, dodaje, izmenama treba da se definiše ko bira sudije, odnosno ko su članovi VS S, dok treća ključna izmena treba da definiše koji je najviši sud u Republici Srbiji, čime bi se rešio sukob između redovnog sudstva i Ustavnog suda.

- Taj odnos treba da se definiše Ustavom, a ne ustavnim zakonom, jer Ustavni sud donosi svoja pravila igre, bez kontrole i bez pitanja drugih sudija - naveo je Milojević i dodao: "svi znamo da je po definiciji Ustavni sud državni organ, a sud sudi na osnovu zakona, ustava i drugih međunarodnih pravnih pravila".

Četvrto pitanje od značaja za sudstvo je pitanje odgovornosti koje, kako je ukazao, podrazumeva ustavno preciziranje uslova ne samo za izbor već i za razrešenje sudija.

- To je ključno. Ustav je najviši pravni akt države i ne treba ga opterećivati sitnicama koje nisu od ustavnog značaja - zaključio je predsednik VKS.

Strukovna udruženja i nevladine organizacije imaju svoje viđenje izmena Ustava važnih za nezavisnost pravosuđa.

I sudije i tužioci žele da se iz rada VS S i DVT isključe predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, kao i da se ukine trogodišnji mandat nakon prvog izbora, dok od se ostala rešenja predlagača izmena mahom razlikuju oko budućeg sastava tih organa, kao i broju pitanja koja smatraju da je važno regulisati Ustavom.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević je, međutim izrazila bojazan sudstva da bi predstojećim ustavnim izmenama moglo "samo da dođe do relokacije političkog uticaja na pravosuđe", iako se država obavezala Akcionim planom da se taj uticaj otkloni.

- Država će morati da se odrekne prvog izbora sudija u skupštini, zatim predsednika suda u skupštini i izbora članova VS S u skupštini, ali očigledno je da se već sada traže načini da se taj politički uticaj prebaci na nešto drugo -  rekla je Boljević Tanjugu.

Ona je podsetila da su 29. novembra 2016. na okruglom stolu Vrhovnog kasacionog suda sudije bile nepodeljene oko toga šta treba menjati.

- Svi znamo šta treba da bude. Međutim kako mi vidimo da se odvijaju konsultacije, moraćemo da budemo zadovoljni ako se postojeće garancije(nezavisnosti) ne budu smanjivale, jer postoje indicije da će se možda i to desiti. Mi zbog toga strepimo jer to otvara vrata za, najuslovnije rečeno, reizbor - napomenula je ona.

Udruženje tužilaca Srbije je zajedno sa nekoliko nevladinih organziacija predložilo promene 11 članova Ustava, kako bi tužilaštvo bilo nezavisno od uticaja politike i funkcionisalo kao pravosudni a ne državni organ.

Foto: Telegraf

Tužilaštvo bi prema tim rešenjima trebalo da se izjednači u statusu sa sudstvom i da zajedno čine treću granu vlasti, "pravosudnu vlast", umesto dosadašnje sudske vlasti, pored zakonodavne i izvršne vlasti.

Važna izmena tiče se naziva glavnog tužilačkog organa, njegovog sastava, ali i nadležnosti.

Naime, predlog je da se Državno veće tužilaca preimenuje u Tužilacki savet, u čijem sastavu bi bilo 11 clanova, od kojih bi sedam bili javni tužioci, a četiri člana bi bili ugledni pravnici.

Zadatak uglednih pravnika bi bio da vrše kontrolu rada tužilaca jer, kako je rekao za Tanjug Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca Srbije, nijednoj profesiji ne treba dati apsolutnu kontrolu pa tako ni javnotužilačkoj.

Takođe, UTS se zalaže da se isključe Skupština i Vlada iz postupka izbora tužilaca i sudija, te da taj posao isključivo obavlja DVT odnosno Tužilački savet.

Jedna od interesantnih novina je i predlog da se proširi nadležnost javnog tužilaštva na zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda, u slučaju kada državni organi, odnosno njihovi pripadnici, krše prava i slobode gradana.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Stock Image

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika (USTP) podržalo je strukovna udruženja u predlozima i ukazivanjima na značaj izmena ustavnog okvira.

Trvdeći da Ministarstvo pravde izostavlja javnu raspravu prilikom izrade novih odredbi Ustava, predsednica UTSP Jelena Gajić rekla je Tanjugu da bi radi iznalaženja optimalnog rešenja u javnu raspravu trebalo uključiti" sudijske i tužilačke pomoćnike, kao neznane junake sprskog pravosuđa".

- Bitno je da pravosuđe bude garant vladavine prava, sudije i tužioci da budu od integriteta i da se isključi svaki uticaj politike iz rada pravosudnih saveta, a posebno prilikom izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

U tom smislu je, kako je dodala, vrlo važno izostaviti bilo kakav ulazak Pravosudne akademije u Ustav, s obzirom da predstavlja najveću smetnju na putu depolitizacije pravosudnog sistema i imajući u vidu izveštaje Saveta za borbu protiv korupcije kao i izveštaje Komisije EU za pristupne pregovore sa Srbijom, koji su kritikovali njene programe početne i dodatne obuke.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Izmene, pravosudje, Sudjenje, Ustav Srbije

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (6)
Poređaj komentare:
 • Д
  Дуле

  A kome odgovaraju sudije I tužioci? Jesu li oni bezgrešni? Izgleda da jesu!

 • R
  Realan

  Zasto bi se menjao ustav? Jedino zbog Kosova, a te price o sudstvu pricajte nekom drugom. Prvo neka ispostuju ovaj ustav gospoda koja su davala zakletvu pa da pricamo o novom !!! Teritorijalni integritet i suverenitet nek uspostave nad okupiranim delom teritorije i ispune svoje ustavne obaveze pa onda da vidimo sta da menjamo. Ovako imamo situaciju da ni pravosudje ni vojska ni policija ne stite ni narod ni granicu, ne ispunjavaju svoje ustavne obaveze a hoce i vece plate i nov ustav ! Prvo da se uspostavi pun suverenitet i vladavina prava od Kosara do Horgosa pa da popricamo i o ustavu !

 • A
  Aca

  Nezavisno sudstvo!? - Slazem se ja ne bih bio srecniji kada bi to moglo da se desi u zemlji Srbiji uz jedno ali. Treba doneti neki Zakon koji procesuira nesavesne sudije i namerno krsenje Zakona od strane sudija, namerno odugovlacenje procesa kako bi advokati uzeli vise para i podelili sa sudijama. Ako nezavisno sudstvo znaci da sudije mogu da rade sta hoce onda nam on I ne treba - to je vec na delu

Srušio se potporni zid na Koridoru 10, ovog puta potpuno: Posle tri obrušavanja, ostao je samo oblak prašine (VIDEO)

Kada vozači Hitne pomoći mogu da prođu kroz crveno i zašto ipak sve češće koče na svakom semaforu?

Ovo skriveno jezero je pravo čudo Srbije: Voda u njemu je pitka i prozirna, a mir i pogled leče dušu (FOTO)

Grozota u Mladenovu: Vezali štene u džak za krompir i bacili ga u kontejner (FOTO)

Karići napravili svadbu od milion evra: Torta je koštala 2.000, Aco Pejović je zaradio 15.000, a pokloni idu na dve strane (FOTO) (VIDEO)

Srbima nije dovoljno 10 dana odmora, pa otvaraju bolovanja i "spajaju" dane: Izmišljaju razne bolesti samo da bi duže bili na letovanju

Ponedeljak, ponovo: Duža zadržavanja samo prema Crnoj Gori, na ulazu u Srbiju najgora situacija na jednom graničnom prelazu

Spektakl u Dobanovcima: Svetski dan helikoptera obeležen trkama, akrobacijama i misijama na nebu

Ponovo se obrušio potporni zid na Koridoru 10 ispred tunela Predejane: Održani hitni sastanci svih nadležnih učesnika u projektu

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 20. avgust 2018. godine

Božo je video tek rođenu ćerku, pa ubijen od snajpera OVK: 19 godina kasnije, njegovoj ženi je stigao snimak zbog kog je zanemela (VIDEO)

Bahati vozač autobusa u Rumi zaobišao spuštenu rampu na pruzi i ugrozio živote svih oko sebe (VIDEO)

Hitno upozorenje RHMZ: Teško nevreme sa pljuskovima i gradom zahvatiće večeras ove delove zemlje

Flamingosi i morske slike za 15 dana mesto ustupaju teškim kompleksašima: Preplaviće nas "pačići" i ponosni roditelji, spremite se

Karići svetskim milionerima održali čas skromnosti: Zvanicama sa venčanja tražili na poklon isključivo jednu stvar (VIDEO)

Region prepun paravojnih kampova! Zastrašujući podaci srpskih bezbednjaka otkrivaju: Ovde se poziva na novi rat protiv Srba

U ovoj kraljevačkoj školi raspust ne postoji: Celo leto čuje se muzika, a najbolja mesta na klupama su uvek zauzeta

Srpska i turska policija zajedno protiv organizovanog kriminala, Stefanović poručuje: Maksimalna sigurnost naših građana je prioritet

Sandra živi svoj i problem hiljade žena u Srbiji: Kako 12 godina pokušavam da postanem majka (VIDEO)

Novi jezivi izazov kruži internetom: Deca nestaju na 48 sati, roditelji sve očajniji, ne mogu da se izbore sa tim

Ubadali su nas svuda, plašio sam se da li će pomoć stići, bol je bila neizdrživa: Stravično svedočenje dece koju su izujedali stršljenovi

Bahati Srbi unakazili apartman u Grčkoj: Posle 8 dana agonije, čistačica doživela fras kad je ušla u sobu (FOTO)

Vozači ovo rade svakodnevno, a nisu svesni da prave prekršaj za koji je predviđena kazna od 5.000 dinara

Danas je Preobraženje: Evo šta nikako ne smete da radite

U Srbiji ima više žena nego muškaraca: One žive pet godina duže, ali se kasnije zapošljavaju

Zabrinjavajući podaci: Srednjoškolci misle da šamar i ljubomora znače ljubav, a da je silovanje opravdano u vezi

Nije teško biti fin, ali je neisplativo: Svetozar je očistio opasnu deponiju kod Beočina, pa osuđen da plati kaznu od 26.000

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 19. avgust 2018. godine

Kuće na rasprodaji po celoj Srbiji: Za 7.000 evra može se kupiti pravi porodični dom, a vinograd, njiva i voćnjak zajedno ne koštaju ni hiljadarku

Haos na svim granicama, ne pamte se ovakve gužve: Najgore je na Batrovcima gde se čeka čak 7 sati, sledi Horgoš sa 4 sata mučenja

Luksuzno venčanje zabranjeno za javnost: Bogoljub Karić oženio sina i nije štedeo pare, a mladoženja sudbonosno "da" izgovorio u patikama (VIDEO)

Danica carica: Baka iz Leskovca proslavila 101. rođendan uz beli luk, slaninu i rakiju

Cipele s etiketom nepriznate države Kosovo prodaju se u Beogradu: Istaknute su u nekoliko prestoničkih izloga

Rade i Miroslava imali su fenomenalan život u Americi, ali svoje rodno selo kod Kraljeva nikada nisu zaboravili (FOTO)

Sutra je letnje Bogojavljenje, u ponoć morate da uradite jednu važnu stvar (FOTO)

Policija stalno dolazi u jednu ulicu u Prokuplju, a razlog je zaista neverovatan: I niko ne može ništa da uradi (FOTO)

Srpske biljke su majstori preživljavanja: Smokva nikla usred beogradskog asfalta, breza i maslačak iz grama zemlje u Kragujevcu (FOTO)

Policajac iz Vranja prekinuo letovanje u Grčkoj da bi uradio najhumaniju stvar na svetu: On je heroj Srbije (FOTO)

Osporeni doktorati biće priznati, više se neće dovoditi u pitanje nijedna diploma

Užas u Trgovištu: Brata i sestru izujedao roj stršljenova

Srpski ratluk najbolji u Turskoj: Tradicionalne poslastice kod Luke imaju posebnu draž

U maloj banatskoj crkvi javlja se Bogorodica koja pomaže ljudima: Vernici hrle u nju verujući u čudo svetog mesta (FOTO)