6

Šta tačno sud traži od najavljene izmene Ustava: Da li će ovo promeniti Srbiju?

Milojević je podsetio da je pravosuđe u novembru prošle godine zauzelo jedinstven stav u vezi sa izmenama Ustava, a ključno je, kaže, otklanjanje mešanja izvršne i zakonodavne vlasti u izbor i u rad pravosuđa

Konsultacije o izmenama Ustava Srbije koje su predviđene za pravosuđe u punom su jeku, ali konkretna rešenja koja će se naći u prvom Nacrtu biće poznata početkom 2018. godine, dok se realizacija ustavnih promena ne može očekivati pre kraja naredne godine.

Velike izmene u Ustavu: Četiri ključna pitanja na "tapetu", evo šta ljudi iz pravosuđa očekuju od njih

Ministarka pravde Nela Kuburović očekuje da ćemo početkom naredne godine imati predlog koji će moći da se uputi Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

- S obzirom na proceduru koja je potrebna samoj Venecijanskoj komisiji da razmotri Nacrt verujemo da pre polovine sledeće godine nećemo dobiti odgovor od njih da li je ono što smo uradili dobro ili ne - rekla je Kuburović za Tanjug.

Dok strukovna udruženja i nevladine organizacije predlažu niz promena Ustava koje se tiču pravosuđa, predsednik Vrhovnog kasacionog suda (VKS) i Visokog saveta sudstva (VS S) Dragomir Milojević smatra da u Ustavu treba izmeniti četiri ključna pitanja, dok se ostala mogu regulisati zakonom.

Milojević je u izjavi za Tanjug podsetio da je pravosuđe u novembru prošle godine zauzelo jedinstven stav u vezi sa izmenama Ustava, a ključno je, kaže, otklanjanje mešanja izvršne i zakonodavne vlasti u izbor i u rad pravosuđa.

- Po meni su četiri stvari ključne za izmenu ustava. Najpre je potrebno da se definiše položaj sudstva u odnosu na ostale grane vlasti, jer sadašnja definicija nije dovoljno precizna i ne garantuje u dovoljnoj meri nezavisnost sudstva - naveo je predsednik VKS.

Foto: Profimedia/Caia Image

Drugo, dodaje, izmenama treba da se definiše ko bira sudije, odnosno ko su članovi VS S, dok treća ključna izmena treba da definiše koji je najviši sud u Republici Srbiji, čime bi se rešio sukob između redovnog sudstva i Ustavnog suda.

- Taj odnos treba da se definiše Ustavom, a ne ustavnim zakonom, jer Ustavni sud donosi svoja pravila igre, bez kontrole i bez pitanja drugih sudija - naveo je Milojević i dodao: "svi znamo da je po definiciji Ustavni sud državni organ, a sud sudi na osnovu zakona, ustava i drugih međunarodnih pravnih pravila".

Četvrto pitanje od značaja za sudstvo je pitanje odgovornosti koje, kako je ukazao, podrazumeva ustavno preciziranje uslova ne samo za izbor već i za razrešenje sudija.

- To je ključno. Ustav je najviši pravni akt države i ne treba ga opterećivati sitnicama koje nisu od ustavnog značaja - zaključio je predsednik VKS.

Strukovna udruženja i nevladine organizacije imaju svoje viđenje izmena Ustava važnih za nezavisnost pravosuđa.

I sudije i tužioci žele da se iz rada VS S i DVT isključe predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, kao i da se ukine trogodišnji mandat nakon prvog izbora, dok od se ostala rešenja predlagača izmena mahom razlikuju oko budućeg sastava tih organa, kao i broju pitanja koja smatraju da je važno regulisati Ustavom.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević je, međutim izrazila bojazan sudstva da bi predstojećim ustavnim izmenama moglo "samo da dođe do relokacije političkog uticaja na pravosuđe", iako se država obavezala Akcionim planom da se taj uticaj otkloni.

- Država će morati da se odrekne prvog izbora sudija u skupštini, zatim predsednika suda u skupštini i izbora članova VS S u skupštini, ali očigledno je da se već sada traže načini da se taj politički uticaj prebaci na nešto drugo -  rekla je Boljević Tanjugu.

Ona je podsetila da su 29. novembra 2016. na okruglom stolu Vrhovnog kasacionog suda sudije bile nepodeljene oko toga šta treba menjati.

- Svi znamo šta treba da bude. Međutim kako mi vidimo da se odvijaju konsultacije, moraćemo da budemo zadovoljni ako se postojeće garancije(nezavisnosti) ne budu smanjivale, jer postoje indicije da će se možda i to desiti. Mi zbog toga strepimo jer to otvara vrata za, najuslovnije rečeno, reizbor - napomenula je ona.

Udruženje tužilaca Srbije je zajedno sa nekoliko nevladinih organziacija predložilo promene 11 članova Ustava, kako bi tužilaštvo bilo nezavisno od uticaja politike i funkcionisalo kao pravosudni a ne državni organ.

Foto: Telegraf

Tužilaštvo bi prema tim rešenjima trebalo da se izjednači u statusu sa sudstvom i da zajedno čine treću granu vlasti, "pravosudnu vlast", umesto dosadašnje sudske vlasti, pored zakonodavne i izvršne vlasti.

Važna izmena tiče se naziva glavnog tužilačkog organa, njegovog sastava, ali i nadležnosti.

Naime, predlog je da se Državno veće tužilaca preimenuje u Tužilacki savet, u čijem sastavu bi bilo 11 clanova, od kojih bi sedam bili javni tužioci, a četiri člana bi bili ugledni pravnici.

Zadatak uglednih pravnika bi bio da vrše kontrolu rada tužilaca jer, kako je rekao za Tanjug Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca Srbije, nijednoj profesiji ne treba dati apsolutnu kontrolu pa tako ni javnotužilačkoj.

Takođe, UTS se zalaže da se isključe Skupština i Vlada iz postupka izbora tužilaca i sudija, te da taj posao isključivo obavlja DVT odnosno Tužilački savet.

Jedna od interesantnih novina je i predlog da se proširi nadležnost javnog tužilaštva na zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda, u slučaju kada državni organi, odnosno njihovi pripadnici, krše prava i slobode gradana.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Stock Image

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika (USTP) podržalo je strukovna udruženja u predlozima i ukazivanjima na značaj izmena ustavnog okvira.

Trvdeći da Ministarstvo pravde izostavlja javnu raspravu prilikom izrade novih odredbi Ustava, predsednica UTSP Jelena Gajić rekla je Tanjugu da bi radi iznalaženja optimalnog rešenja u javnu raspravu trebalo uključiti" sudijske i tužilačke pomoćnike, kao neznane junake sprskog pravosuđa".

- Bitno je da pravosuđe bude garant vladavine prava, sudije i tužioci da budu od integriteta i da se isključi svaki uticaj politike iz rada pravosudnih saveta, a posebno prilikom izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

U tom smislu je, kako je dodala, vrlo važno izostaviti bilo kakav ulazak Pravosudne akademije u Ustav, s obzirom da predstavlja najveću smetnju na putu depolitizacije pravosudnog sistema i imajući u vidu izveštaje Saveta za borbu protiv korupcije kao i izveštaje Komisije EU za pristupne pregovore sa Srbijom, koji su kritikovali njene programe početne i dodatne obuke.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: ustav-srbije pravosudje sudjenje izmene
Najnoviji komentari
 • Д
  Дуле

  A kome odgovaraju sudije I tužioci? Jesu li oni bezgrešni? Izgleda da jesu!

 • R
  Realan

  Zasto bi se menjao ustav? Jedino zbog Kosova, a te price o sudstvu pricajte nekom drugom. Prvo neka ispostuju ovaj ustav gospoda koja su davala zakletvu pa da pricamo o novom !!! Teritorijalni integritet i suverenitet nek uspostave nad okupiranim delom teritorije i ispune svoje ustavne obaveze pa onda da vidimo sta da menjamo. Ovako imamo situaciju da ni pravosudje ni vojska ni policija ne stite ni narod ni granicu, ne ispunjavaju svoje ustavne obaveze a hoce i vece plate i nov ustav ! Prvo da se uspostavi pun suverenitet i vladavina prava od Kosara do Horgosa pa da popricamo i o ustavu !

 • A
  Aca

  Nezavisno sudstvo!? - Slazem se ja ne bih bio srecniji kada bi to moglo da se desi u zemlji Srbiji uz jedno ali. Treba doneti neki Zakon koji procesuira nesavesne sudije i namerno krsenje Zakona od strane sudija, namerno odugovlacenje procesa kako bi advokati uzeli vise para i podelili sa sudijama. Ako nezavisno sudstvo znaci da sudije mogu da rade sta hoce onda nam on I ne treba - to je vec na delu

Šoferi uzvraćaju: Ne fale Srbiji vozači kamiona, ima ih više nego dovoljno, samo neće da rade za milostinju (FOTO)

Šarčević u poseti Zrenjaninu: Tehnička škola dobar primer dualnog obrazovanja

I ove godine "Uzmi račun i pobedi": Nagradni fond bogatiji za više stanova i automobila

Darko je spasao život čoveku koji je pokušao samoubistvo: Herojski čin starijeg vodnika Trifunovića (FOTO)

Da li da se smejemo ili da plačemo: Svečano otvorili novu septičku jamu, izveli decu u duksevima da se smrzavaju i glume publiku (FOTO)

TV PRESEK U 17: 1.500 radnika za 9 sati izgradilo deonicu pruge; Uhapšene tri osobe zbog proslave Hitlerovog rođendana (VIDEO)

Dečak bežao od lutalice, pa propao kroz krov Podzemnog prolaza u Nišu (FOTO)

Porodice sa troje i više dece u Novom Sadu manje će plaćati komunalije: Potrebno je samo da ispune jedan uslov!

Nit' raskošnijeg, nit' praznijeg sela: Grade dvorce sa lavovima i mozaicima, a žive u njima 10 dana godišnje (FOTO)

Obeležena 76. godišnjica Novosadske racije (FOTO)

Pred nama je novi temperaturni šok: Proleće sve do kraja februara, a to nije dobro ni za koga (FOTO)

U Srbiji postoje poslovi za koje je nemoguće pronaći radnike: Ako znate da ih radite, čeka vas brza i odlična zarada (FOTO)

Norveški ambasador posetio fabriku Knjaz Miloš (FOTO)

Zoran i Nevena čuli su zvono usred slavskog ručka. Kada su otvorili vrata, pred njima je stajao predsednik Vučić lično (FOTO)

SRBIN GENIJE: Prodao karton za jaja, zgranućete se kada vidite kao šta! (FOTO)

TV PRESEK U 10: Vučić - Bez rešenog pitanja granica, Srbija ne može u EU; Davos centar sveta - najmoćniji svetski lideri na jednom mestu (VIDEO)

Kragujevčanka je spavala sa svim muškarcima u selu: Umesto novca, nerealno šta sve uzima kao nadoknadu!

U nišku bolnicu primljen pacijent sa upalom mozga, i to sve zbog malih boginja

Naizgled preslatko, umiljato biće, a u stvarnosti ogromna štetočina: Kada oni uđu na njivu, meštani mesecima ne mogu da uđu

Centar Čačka krije tajnu staru 18 vekova: Pešačkom zonom svakog dana prođu hiljade ljudi, a ne slute šta se nalazi pored njih (FOTO)

Svetlana je domaćica koja zarađuje brdo novca: Sada ima plan kako da osvoji celu Srbiju, samo ne može sama! (FOTO)

Današnja vremenska prognoza (23. januar 2018): Ujutru mraz, tokom dana oblačno, ponegde sa snegom i kišom

Ko truje orlove u Srbiji: Našoj zemlji preti tužba za ubijanje zaštićenih ptica

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 23. januar 2018. godine

Sa 15 je počela da pomaže oko krava, sa 18 prvi put sela na motor: Priča lepe Marijane je možda i najbolja od početka godine (FOTO)

Najbizarnije svečano otvaranje! Puštanje u rad septičke jame u Miroševcu, na događaj i novinari pozvani

Fiskalna blokada u Americi uticala i na ambasadu u Beogradu: Poslovanje delimično obustavljeno (FOTO)

TV PRESEK U 17: Čepurin: Rusija osuđuje ubistvo Olivera; Tužilaštvo u Mitrovici spremno da Beogradu pruži sve podatke kojima raspolaže o atentatu na Ivanovića (VIDEO)

Obustavili nastavu kako deca ne bi stradala: Škola prokišnjava, otpadaju delovi plafona (FOTO)

Radnici GSP-a na sastanku sa gradonačelnikom Vučevićem u Novom Sadu

Stravičan snimak divljanja u Pazaru: Kolima se zakucao u benzinsku pumpu, dobro je živ ostao (VIDEO)

Precizan spisak 12 tipova nasilnika na internetu, naučite da ih prepoznate (FOTO)

Srbija mora da isplati 8.200 evra zbog Sablje: Bratu člana "zemunskog klana" odšteta zbog torture i seksualnog zlostavljanja

Doktor Vladimir je heroj i uzor srpskih medicinara: Besplatno leči one koji nemaju, 50 muškaraca mu se svakog meseca zahvaljuje

SRBIJA OKOVANA SNEGOM: Zavejan Pešter, Ivanjica bez struje, u nekim selima smetovi po metar i po (FOTO)

TV PRESEK U 10: Vučić - Obavljen izuzetno važan posao za ujedinjenje Srba na KiM; Izmene u srpskim pasošima (VIDEO)

Planinari 6 sati ostali zaglavljeni na putu kod Kučeva

Kome ukidaju beneficirani radni staž u Srbiji?

Ovako se plivalo za Bogojavljenski krst u Austriji: Srbi pokazali da vera i tradicija ne poznaju granice (FOTO) (VIDEO)

Čeka nas velika izmena u pasošima: U rubrici državljanstvo više neće pisati "srpsko"

Današnja vremenska prognoza (22. januar 2018): Hladno jutro sa mrazem, popodne razvedravanje

Zavejano 30 planinara iz Beograda: Zaglavljeni su već četiri sata kod Kučeva, situacija je sve gora jer sneg neprestano pada