Prokupčani prikupljaju i restauriraju stare fiće, pa tako sređene ne žele da ih prodaju. Za to imaju mnogo jak razlog (FOTO)

Automehaničar Dragan Stolić dodaje da su svi automobili proizvedeni od 1971. do 1984. godine.

  • 0

Inspirisani kultnim filmom "Nacionalna klasa" i Draganom Gagom Nikolićem u ulozi Flojda, grupa Prokupčana počela je da kupuje i uređuje stare fiće, a nedavno su krenuli sa restauracijom jednog koji će biti identičan onom iz filma.

Pavlika je prokupačka superbaka: Već 40 godina se ne odvaja od traktora, ore zemlju brže od mladih! (VIDEO)

Ljubav prema ovom kultnom automobilu koji je krstario ulicama nekadašnje Jugoslavije ih je spojila i trenutno imaju četiri u dvorištu Dragana Stolića koji je automehaničar i deo ove ekipe.

- Nekako nas je sve povezala lјubav prema ovom autu i počeli smo da ih kupujemo i od njih pravimo auta u voznom stanju. Tako nam je pre izvesnog vremena stigao beli fića iz Beograda, a danas on može da se vozi– priča Dragan Stolić poznatiji kao Daci.

On dodaje da su svi automobili proizvedeni od 1971. do 1984. godine.

Foto: Telegraf

Pored njega u prokupačkoj „Nacinalnoj klasi“ su njegov sin Stefan, Nenad Stojanović, Stefan Stanković i Nemanja Milosavlјević.

Nakon nabavke automobila, kreću sa poslom i prvo ga rasture, kako bi sve očistili. Onda sledi sklapanje, koje je pažlјivo i precizno. Delove koji nedostaju nabavlјaju širom Srbije, a dešava se da potegnu do Grčke ili Turske.

Kada se taj posao završi sledi spolјašnje ulepšavanje.

Svi članovi "Prokupačke nacionalne klase" slažu se, da su bez obzir na godine podjednako oduševlјeni ovim autom i zajedniči ulažu napor, da ove "lјute" mašine dovedu do savršenstva.

- Više smo slušali priče o fići nego što smo imali prilike da ga viđamo na ulici, ili da se njim vozimo. Međutim, jednostavno osvojio nas je njegov zvuk motora i fića nas je sve spojio u jednu vrednu i veselu družinu – kaže Nenad Stojanović koji dodaje da se ovaj automobil vozi srcem.

Foto: Telegraf

I kada je neki kompletno završen, ponosno se njime vozaju gradom. Naravno, privlače pažnju i često ih poznanici zapitkuju, ili žele da provozaju "paklenu mašinu" iz filma.

Nјihove fiće nisu za prodaju i lјubomorno ih čuvaju i doteruju. Sa njima obilaze Srbiju i posećuju sajmove automobila. Provozaju i prijatelјe, naravno, ali kako najavlјuju tek će fića iz "Nacionalne klase" kada ga završe pokazati pravu lepotu nekog minulog doba, za koje je posebno Daci vezan, jer kako priznaje u jednom fići, nekada davno, doživeo je i prvu lјubav!

U Prokuplјu ima još oko petnaestak registrovanih i u voznom stanju. I ko zna, možda Prokuplјe postane i sredina u kojoj će fića da postane simbol i maskota.

Daljinac

(B.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA