Dupliran broj donora organa za samo godinu dana, ali se i dalje blamiramo

Trenutno u Srbiji ima 4,2 donora za transplantaciju organa na milion stanovnika, a prošle godine imala je dva donora na milion stanovnika

  • 0

Humanost u našem narodu još jednom je na delu. Naime, trenutno u Srbiji ima 4,2 donora za transplantaciju organa na milion stanovnika, a prošle godine imala je dva donora na milion stanovnika.

Mladi bokser izgubio život u prvoj borbi, a pre toga je napravio potez zbog kog će živeti večno

PODRŠKA TRANSPLANTACIJI: Vučić ZAVEŠTAO ORGANE

Ok, slažemo se da je ovo nedovoljno, ali je svaki pomak za pohvalu i za objavu.

Zahvaljujući davaocima organa i njihovim porodicama kojih je u prvih osam meseci ove godine bilo trideset, priliku za nov život dobilo je 68 pacijenata sa liste čekanja.

Nažalost, to je i dalje manje od 10 odsto onih koji čekaju nov organ, upozorava Hemofarm Fondacija povodom obeležavanja 12. oktobra - Evropskog dana donora.

Prema statistici Uprave za biomedicinu, od početka godine potpisano je oko 160 hiljada donorskih kartica, što je Srbiju pomerilo stepenik više na mapi donorstva.

Broj donora za 2017. godinu do sredine septembra je 29, dupliran u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 14 osoba čije su porodice dale saglasnost za transplantaciju organa.

Daljinac

(Telegraf.rs / FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA