Samo u "Crvenom selu" u Srbiji uspeva jedna vrsta paprike, i svaku kuću krase venci nizače (FOTO)

Berba je završena, paprika se sada niže i suši, pa Donju Lokošnicu s pravom nazivaju crvenim selom

  • 0

Leskovačko selo Donja Lokošnica čuvena je po paprici nizači koja, kako se pokazalo, uspeva samo tamo. Seme staro 300 godina, zemlja i ljubav sa kojom gaje - recept su kažu za proizvodnju od 10 do 15 tona po hektaru.

Leskovčani više nisu kraljevi paprike! Ovo mesto u Srbiji ih je skinulo s trona i sada se time hvale!

NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA AJVAR koji je toliko prost da se bukvalno pravi sam od sebe

Berba je završena, paprika se sada niže i suši, pa Donju Lokošnicu s pravom nazivaju crvenim selom.

Sezona u Donjoj Lokošnici u punom jeku. U porodici Stojanović rade svi. Uz baka Stanku koja ima 83 godine, njen unuk Milan, a kad malo odrastu uključiće se i Milanova deca. Ipak, u nizanju paprika nenadmašne su žene.

- Mogu da nanižem petnaest-šesnaest niza pod starost, nizala sam i po trideset, možda nekad i poviše kad sam bila pomlada, sad neće ruke, sinko - kaže baka Stanka.

A kad se nađu na nizi, vencima se ukrašavaju fasade, kuće, pomoćni objekti, garaže, da ih sunce ogreje i da se dobro osuše jer sledi mlin.

- Od ove autohtone vrste paprike, što je zovem kozji rog, dobijamo ovu mlevenu začinsku papriku što se koristi za zapršku, jela - objašnjava Saša Nedeljković.

Foto: Telegraf

Od paprika se u Donjoj Lokošnici dobro živi. Zato ni mladi ne odlaze - naprotiv. Trude se da osavremene preradu paprike ali i da se udruže kako bi imali bolji nastup na tržištu.

- Mi se trudimo, sad te neke mlađe generacije, da uspemo u tome i u nekom zajedničkom nastupu na tržištu kroz sam proces proizvodnje, usavršavanja prerade, pakovanja i ostalo - rekao je Milan Stojanović.

Duško Mirković ističe da posao oko "nizače" uopšte nije lak. "Mukotrpon tokom cele godine, ali na kraju se isplati", dodaje.

Foto: Telegraf

Od ove autohtone sorte paprike koja uspeva samo ovde, domaćice iz Donje Lokošnice prave i dobar ajvar. Od ovog, tako da kažemo, običnog - razlikuje se na prvi pogled.

- Ovo je lokošnička paprika, od nje je mnogo ukusniji ajvar i on je tamniji - ukazuje na razliku Olga Stojanović.

Skriveno kraj desne obale Južne Morave crveno selo, kako ga još zovu u ovo doba godine, brižljivo čuva tradiciju po kojoj je prepoznatljivo širom zemlje. Jer, znaju svi da paprika iz Donje Lokošnice - suva ili mlevena - ima poseban ukus i kvalitet.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA