Stiže nam indijansko leto: Evo šta to znači i kakvo nam vreme nosi za vikend (FOTO)

U pitanju je fenomen kasnog leta, praćenog jutarnjim izmaglicama, lepim vemenom i predivnim bojama, koji je bio karakterističan za predele koje su prvobitno bili naseljeni isključivo Indijancima

  • 4

Ovih dana se svi radujemo "povratku leta, kad mu vreme nije" i toplim sunčanim danima. Lepo vreme krajem septembra i početkom oktobra, poznato kao Miholjsko leto završava se upravo danas na Miholjdan, a period koji nastupa zove se "indijansko leto".

VELIKA PROGNOZA ZA ZIMU: Evo kada nam stiže snežno ludilo i kada će nam biti najhladnije (FOTO)

Maglovito i sveže jutro, a onda dolazi do preokreta: Temperatura će dostizati i 25 stepeni

Ali to ne znači da je došao kraj lepom vremenu, šta više, prijatni i sunčani dani su tek pred nama. 

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i toplije vreme. Temperatura će se kretati od 12 do 23 stepena.

Foto: printskrin/accuweather

Mnogi su sigurno čuli za ovaj izraz "indijansko leto" ali ne mogu sa sigurnošću da tvrde kako znaju šta znači.

Termin "indijansko leto" je nastao u Americi, negde krajem 18. veka, pa su iz tog perioda ostali prvi pisani tragovi gde se pominjao izraz " Indian summer", a koristili su ga brojni pisci. Po njihovom pisanju izraz "indijansko leto" ima veze upravo sa Indijancima, a postoji više verzija kako je nastao.

Po prvoj pretpostavci u pitanju je fenomen kasnog leta, praćenog jutarnjim izmaglicama, lepim vemenom i predivnim bojama, koji je bio karakterističan za predele koje su prvobitno bili naseljeni isključivo Indijancima.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U Beogradu će sutra biti ujutro sveže, ponegde u okolini grada kratkotrajna magla. U toku dana biće pretežno sunčano i toplije. Vetar slab, promenljivog smera. Najniža temperatura 9, najviša do 24 stepena.

Foto: printskrin/accuweather

U Srbiji će za vikend biti sveže, ponegde kratkotrajna magla, a tokom dana pretežno sunčano i toplo sa temperaturom oko i malo iznad prosečnih vrednosti.

Foto: printskrin/accuweather

U nedelju nas očekuje pravo "indijansko leto", suvo i sunčano vreme, sa temperaturom do 22 stepena.

Foto: printskrin/accuweather

LEGENDA O INDIJANSKOM LETU

Postoji legenda o medvedu koju je prenelo indijansko pleme Irokeza zašto se za ovaj jesenji period kaže da je "indijansko leto".

U šumama Severne Amerike je živeo jedan ogroman, pomalo čarobni medved. Čaroban je bio zato što je, umesto da se prepusti zimskom snu, kao svi ostali medvedi, odlazio na nebeski svod, da tamo prezimi.

Svake godine, dva najodvažnija lovca iz plemena su, u tom jesenjem periodu, kretala u lov, bezuspešno. Jedne godine, nađoše se dva junaka i njihov odani pas, koja su uspela da savladaju medveda, plativši, doduše to svojim životom.

Foto: pixabay.com

Ali pošto su imali posla sa magičnim medvedom svi su se zajedno uzneli, otišli na nebo – u sazvežđe velikog medveda ili velikih kola. Četvorougaoni trapez ovog sazvežđa čine medved, pas i dva lovca.

A medved, čarobni naravno, svake godine, u vreme kada su mu lovci došli glave, zbog tuge i sete, dopusti da mu se rane otvore i krv kaplje na zemlju i daje lišću prelepe crvene nijanse.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mastodane

    12. oktobar 2017 | 14:29

    Kakve veze ima "Indijansko"leto sa miholjskim letom??

  • Zoran

    12. oktobar 2017 | 14:33

    Jel znate zasto se zove indijansko leto? Pa piroda ti da leto, pa ga trazi nazad opet. Cesto se trgovali Ameri sa Indijancima i dogovore se tako roba z arobu, zavrse posao i indijanci kazu e sad da mi vratis moje, evo ti tvoje, ne odgovara mi. To sma ja pitao Amerikanku ovde sto se zove indijansko leto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA