Međunarodni poziv za RTB do kraja prvog kvartala sledeće godine

- Promena vlasničke strukture je neminovnost - kaže Spaskovski

  • 1

- Bez poznatog gazde nema ozbiljnosti u poslu. Drugačiji je pristup radnika, stručnjaka i svih zaposlenih kada se zna ko je vlasnik i zato se apsolutno slažem da kompanija mora da promeni vlasničku strukturu - izjavio je Blagoje Spaskovski.

Četiri firme dve kineske, kanadska, i ruska već analiziraju "Bor" sa rudarsko-geološkog, metalurško-tehnološkog i finansijskog aspekta, a u međuvremenu se definiše model po kome će se u RTB uvesti partner. - U opredeljivanju modela niko ne navija, niti daje prednost nekoj posebnoj opciji, stav Vlade Srbije je tu jasan i rekli su: napravite takav model po kome će samo onaj ko uloži najviše i u stanju je da što pre poveća proizvodnju imati prednost nad ostalim ponuđačima. RTB Bor redovno plaća sve tekuće i obaveze iz UPPR-a, i dosad je izmirio obaveze u vrednosti 133 miliona dolara

Izbor strateškog partnera za RTB, kako stvari stoje, opredeliće njegova spremnost da ulaže u razvoj kompanije, odnosno da u otvaranje novih i unapređenje postojećih rudnika investira najmanje pola milijarde dolara.

- To su procene na osnovu ponuda koje su stigle za RTB. Četiri firme - dve kineske, kanadska, i ruska – već analiziraju "Bor" sa rudarsko-geološkog, metalurško-tehnološkog i finansijskog aspekta, odnosno procenjuju imovinu, rezerve i obim ulaganja. "Prva lasta" kaže da se mora uložiti 500 do 550 miliona dolara u sve ono što je potrebno za dupliranje proizvodnje – kaže generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

To je veliki novac, dodaje, novac koji RTB nema, a nema ga ni država. Doduše, kako naglašava, nigde u svetu i nije praksa da država otvara rudnike. Interes države je da RTB ostane stabilna kompanija, da radnici rade, ali je, ispred svega, njen interes da RTB Bor ima veće učešće u bruto domaćem proizvodu Srbije. To je, kako Spaskovski kaže, moguće jedino udvostručavanjem proizvodnje.

Foto: RTB Bor

- RTB je, nakon požara u fabrici sumporne kiseline i zamene svih delova koji su tom prilikom oštećeni, stabilizovao proizvodnju i danas radi po dizajniranim parametrima. Proizvodi preko 4.000 tona bakra mesečno, odnosno skoro 50.000 tona godišnje. I takva proizvodnja triput je veća od one koja je ostvarivana pre deset godina. Dakle, jeste za dobro poslovanje kompanije zaslužna i dobra cena bakra u ovoj godini, ali je temelj za takvo poslovanje - proizvodnja. Cena ne može povećati prihod kompanije ako nema stabilne produkcije. A, mi ćemo ovu godinu završiti sa 300 miliona dolara prihoda i to prerađujući tek 60-ak procenata sopstvenog koncentrata, onog iz domaćih rudnika, a ostatak iz uslužne prerade. Čim je usluga, tu zarada ne može biti onakva kakva je iz sopstvenih rudnika. Zato je otvaranje sopstvenih rudnika nešto što je neophodno, zato su i investicije nužne – ističe Spaskovski.

Promena vlasničke strukture RTB-a, za koju se generalni direktor Basena zalaže, najvažnija je, kako kaže, upravo zbog otvaranja novih rudnika.

- RTB raspolaže sa 1,35 milijardi tona overenih rezervi rude, a procenjene su daleko veće. Ako tome dodamo i činjenicu da i druge svetske rudarske kompanije istražuju u ovom delu i da će neka od tih nalazišta, bez dileme, biti depoziti svetske klase – tu, pre svega, mislim na nalazište pod kontrolom "Friporta" i "Nevsuna", to govori da rudarstvo i čitav taj koncept za ovaj deo Srbije ima odličnu budućnost – kaže Spaskovski.

Zato i ima kompanija zainteresovanih za saradnju sa RTB-om Bor i one će u narednih nekoliko meseci završiti svoje "dju dilidžns" studije, kaže generalni direktor RTB-a. Dotad će se, u partnerstvu dva ministarstva (rudarstva i privrede), RTB-a, Vlade i najvišeg državnog vrha, utvrditi najpovoljniji model, a krajem prvog kvartala 2018. godine objaviće se međunarodni poziv za prikupljanje ponuda za RTB.

Foto: RTB Bor

U opredeljivanju modela niko ne navija, niti daje prednost nekoj posebnoj opciji. Stav Vlade Srbije je tu jasan i rekli su: napravite takav model po kome će samo onaj ko uloži najviše i ko je u stanju da što pre poveća proizvodnju imati prednost nad ostalim ponuđačima. Ne preferiram ni ja neki model posebno, ali smatram da bez poznatog gazde nema ozbiljnosti u poslu. Drugačiji je pristup radnika, stručnjaka i svih zaposlenih kada se zna ko je vlasnik i zato se apsolutno slažem da kompanija mora da promeni vlasničku strukturu – navodi Spaskovski.

U RTB-u je od prošle godine na snazi UPPR, pravno-ekonomski dokument kojim je regulisan otpust 90% starih dugova kompanije od 942.608.000 evra, koji datiraju iz prošlog veka. Od njegove pravnosnažnosti, pored svih tekućih obaveza koje nisu male, RTB Bor redovno izmiruje i sve one koji ovaj dokument predviđa, pa je dosad (od decembra prošle godine do danas) izmirio prioritetne tekuće i obaveze iz UPPR-a u vrednosti 133 miliona dolara.

(Telegraf.rs/ G. Tončev Vasilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ddd

    13. oktobar 2017 | 15:57

    RTB je gigant u koji treba da se ulaze.RTB radi punom parom zahvaljujuci generalnom direktoru RTB-a g- dinu Spaskovskom.A duplirati proizvodnju je odlicno i videcemo kako ce se stvari dalje odvijati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA