1

Beogradski bezbednosni forum: Ako možemo da prodajemo gaće na internetu, možemo i "ne-nasilje"

Pristup religiji i bezbednosti zasniva se na edukaciji

Religija i bezbednost su, naizgled, nepovezani, međutim, sudeći po mišljenju učesnika jednog od panela Beogradskog bezbednosnog foruma, može se i te kako uspostaviti uzročno - posledična veza. Stalni naučni istraživač u Nemačkom Maršalovom fondu SAD, Adnan Kifajat, navodi da je uzrok radikalizacije mladih muslimana milenijalaca problem neuspeha moderne komunikacije, i neuspeha da se u etar plasiraju prave informacije.

Ispovest Albanca koji je prešao u pravoslavlje! Krstio sam se jer se šiptari bogu mole, a mrze druge nacije, prave ratove! Pravoslavna vera je najčistija (VIDEO)

Prema njegovim rečima, lošem narativu najbolje je se suprotstaviti dobrim pričama, onim koje ne dobijaju dovoljno medijskog prostora, kao što su neverovatni uspesi muslimanskih lidera u svojim zajednicama - kojih ima mnogo, kako on tvrdi.

- U današnje vreme, kada možemo da prodajemo i gaće na internetu, onda definitivno možemo da prodamo "ne-nasilje". Sve je do komunikacije - rekao je Kifajat.

Izvršni direktor Albanskog medijskog instituta Remzi Lani počeo je svoje izlaganje zanimljivom pričom da mu je otac bio ateista, majka muslimanka, žena hrišćanka, a ćerka katolkinja, želeći time da ukaže na pluralizam religija u Albaniji.

- Mi smo Albanci, jer pričamo istim jezikom, ne zbog religije - kaže Lani.

Njegov pristup religiji i bezbednosti zasniva se na edukaciji.

- Bezbednosni pristup prema religijama nije dovoljan, potreban je i ekonomski i obrazovni pristup. I dalje smo siromašna država i potreban je demokratski pristup - rekao je Lani.

Lani naglašava da je religija jedan od potpornih stubova albanskog društva, a da je religiozni ekstremizam on što utiče na demokratiju.

Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

- Verska koegzistencija je jedan od stubova našeg postojanja, ako se ravnoteža poremeti, mi ne možemo da preživimo - smatra Lani.

Prema njegovim rečima, albanski mediji imaju dva pristupa prema religiji.

Mejnstrim mediji uglavnom se ne bavi takvom tematikom, dok su onlajn mediji prepuni govora mržnje, lažnih vesti o religiji i često predstavljaju glavnu stanicu za regrutovanje džihadista, kojih je iz Albanije u Sirijiu otišlo 114 prema njegovim podacima,

Asistent profesora na katedri političkih nauka Kjunh Hi Univerziteta u Seulu, Hjun Džin Čoi, osvrnuo se na eksploatacije religijskih grupa u nedemokratskim društvima, gde diktatori koriste pripadnike suparničkih religijskih tabora da osvoje političke poene.

Religijska mržnja i nasilje koje podstiču sekularni lideri kako bi osvojili još više političke moći dešava se u Mjanmaru, Eritreji, Iraku, Siriji i u tzv. Islamskoj državi, za koju je naglasio da nije priznata ali predstavlja dobar primer onoga o čemu govori.

On smatra da se treba fokusirati na načine kako onemogućiti nedemokratske lidere da religiju koriste za održavanje na vlasti.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: vrsnjacko-nasilje religija bezbednost beograd muslimani albanci vera
Najnoviji komentari
  • B
    Bane

    Moderan pristup Albanca. U familiji smo razlicitih religija ali smo etnicki svi Albanci. Kod nas je ustaljeno misljenje da su Srbi samo hriscani I da ne mogu biti drugih religija sto je u proslosti dovodilo du ruznih stvari.

STRAŠNA VEST: Male boginje stigle u Kragujevac, ima obolelih!

Ormar - ne. Polica - ne. Zatvor - ne. Ovo je krevetić za bebe blizance, i na prodaju je (FOTO)

Sve o zameni zimskih guma za koju imate još malo vremena: Koje su kazne, ali i u kom slučaju vam preti zatvor od 45 dana?

Svadba u Loznici je bila na vrhuncu, kada su tri žene upale i prekinule sve. Stala je čak i muzika! Razlog je NEVEROVATAN

Srbija dobija još jedan praznik, i to već 4. decembra!

Sandra je bila na ivici smrti, a sada osvaja planinske vrhove: Ova hrabra devojka je pravi primer da su čuda itekako moguća!

Ne nadajte se vremenskim promenama danas: Kiša i vetar se ne stišavaju, ali uskoro se očekuje lepše vreme

Sve o prosvetnim radnicima u inostranstvu: Koliko zarađuju, gde su najveće plate, a gde vam se nikako ne isplati da radite

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 24. oktobar 2017. godine

Život u banatskim selima: U selu nema ko da radi, a u gradu nema šta da se radi (FOTO)

Bili smo u gradu bakra i rudara i zatekli ga čistog, u bojama jeseni: Nekada ovde nije bilo ni za hleb, sada se razvija velika priča (VIDEO)

PRESEK U 14: Klark se nada da će Srbija slediti primer Crne Gore u NATO integracijama; Paraćin u pripravnosti zbog najavljenih padavina (VIDEO)

Ćerka kneza Miloša bila je prva Srpkinja koja je obukla venčanicu: Otac joj je organizovao veliku svadbu o kojoj su danima pričali svi (FOTO)

"Novosadski Oktoberfest" i ove godine napunio Master centar! (FOTO)

I dalje traje proces za rehabilitaciju Milana Nedića

Coca-Cola putovanje kroz nezaboravne ukuse Srbije

Ove slike su svedok odrastanja srpske dece u poslednjih 100 godina. Jedan deo njihove mladosti će ostati večita enigma (FOTO)

Otkrivamo kako da uštedite prilikom svake kupovine!

Svaka treća Srpkinja i dalje se odriče nasledstva u korist muških članova porodice

Zlata (11) je najdivnija sestra na svetu: Osvojila je bronzu na takmičenju, i jednim potezom je pretvorila u NAJSJAJNIJE ZLATO (FOTO)

Polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja Novog Sada (FOTO)

Na svečanoj akademiji u Novom Sadu uručena gradska priznanja

Još sedam dana do izvlačenja Ušće nagradnih putovanja

Aleksa (12) je bio najmlađi predavač u Srbiji, a sada je postao i najmlađi kustos u Muzeju Srema (FOTO)

Sve više njih razmišlja o povratku na selo, a studenata na poljoprivredi sve manje!

Paraćin u pripravnosti zbog opasnosti od poplava

Srpske sudije i tužioci sutra polažu zakletvu u Prištini

KAKVA SRAMOTA: Čestitali rođendan Šumaricama na Fejsbuku! (FOTO)

Zbogom šalterima: Zdravstvena knjižica se sada automatski produžava

TV PRESEK U 10: Nova saslušanja u slučaju Marjanović; Tijana Bogdanović osvojila srebro u Londonu (VIDEO)