KRENULA VANREDNA VAKCINACIJA: Zbog malih boginja na Kosovu, Srbija na oprezu

Zbog toga je počela primena mera pojačanog nadzora na teritriji cele zemlje, i vanredna vakcinacija nevakcinisanih, za početak u Gračanici i okolini

  • 13

Nakon što je jedna beba na Kosovu umrla od malih boginja, a broj zaraženih u Kosovskoj Mitrovici prešao 130, dok je u Prištini takođe na visokom nivou od više od 100 ljudi, morbile su stigle i u srpske enklave.

Beba umrla od boginja, još 130 mališana obolelo, epidemija preti celoj Srbiji

Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica prijavio je Institutu Batut četvoro obolelih, dok je osam osoba bilo u dodiru sa obolelima, prenosi RTS.

Zbog toga je počela primena mera pojačanog nadzora na teritriji cele zemlje, i vanredna vakcinacija nevakcinisanih, za početak u Gračanici i okolini.

Četvoro obolelih koje je prijavio Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, nalazi se na bolničkom lečenju.

Prema recima epidemiologa Goranke Lončarevic sa Instituta "Batut", reč je o osobama koje su nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane, koje su hopsitalizovane ali u dobrom opštem stanju.

- Trinaestog oktobra prijavljen je slučaj u Vranju, sa teritorije Opštine Bujanovac, analize su u toku, i pošto je osoba bila u kontaktu sa obolelima u Prištini, za očekivati je da to bude slučaj morbila - dodaje Lončarevićeva.

Foto-ilustracija: Foter/anna_t

Taj student smešten je na Infektivnoj klinici u Vranju, gde veruju da će posle letnje pauze i godišnjih odmora roditelji ponovo početi da dovode decu da prime vakcine, pre svih MMR, koja štiti i od malih boginja.

Večina nema dilemu da je vakcinacija neophodna. Ipak epidemiolozi upozoravaju da nismo kolektivno zaštićeni jer je ukupni procenat vakcinisanog stanovništva, daleko od zadovoljavajućeg. Najmanje vakcinisanih je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Lončarević upozorava da je Srbija u riziku da se bolest rasplansa jer epidemija vlada u Rumuniji , Makedoniji, Austriji.

- U Ruminiji je bilo 43 smrtna ishoda, epidemija je u Makedoniji, Austriji i rizik od transmisije postoji, posebno u ovom jesenjem periodu - upozorava Goranka Lončarević.

Od početka godine, Inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je 305 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali dete.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lazar

    18. oktobar 2017 | 11:34

    Vi koji ne želite da vakcinišete svoju decu MMR vakcinom, jer verujete da će dobiti autizam ( to su prazne priče ), da vam nešto kažem. Velike boginje ( variola vera ) je harala svetom u 20. veku, a jednim načinom je iskorenjena - vakcinacijom, kao što je dečija paraliza svedena na minimum u celom svetu samo vakcinisanjem dece u pravom trenutku.

  • Kiza

    18. oktobar 2017 | 10:53

    Kako bi ja kaznio roditelje kada takvi dete dovedu kod lekara a nisu dali da se vakcinise

  • Francuz

    18. oktobar 2017 | 10:25

    Vakciniše svoju decu, vakciniše se i vi odrasli jer kad se bolest proširi biće kasno! Slažem se da Alternativa medicina ima svoju moć ali iz iste je izrasla Moderna Medicina koja je puno efikasnija od Alternativne! Danas kad Internet postoji pronadjite na internetu šta je se događalo u minulim vekovima kad su razne bolesti u pitanju a kad nije postojala moderna medicina kao danas, pogledajte i pažljivo pročitajte pa ćete videti da su epidemije harale i razne druge bolesti (danas su svedene na sećanje) i na desetine miliona ljudi odnosile u smrt dok danas? Ne igrajte se svojim zdravljem i uverenju da alternativa medicina pomaže danas u svemu i da moderna medicina samo želi da profitira. Ne igrajte se jer da je Alternativa toliko moćna kao što se priča mi bi živeli danas bez bolesti ali bas u minulim vekovima postojala je "samo" alternativa medicina, tako da vam je jasno sve!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA