Kikinđanin platio kaznu od 400.000 dinara zbog ubijanja zaštićene vrste ptica

Toksikološka analiza leševa ždralova dokazala je da su oni uginuli od visokotoksične koncentracije pesticida u hrani

  • 1

Odlukom Osnovnog javnog tužilaštva u Kikindi, D. Č. (57) iz sela Crna Bara, u opštini Novi Kneževac, nadoknadio je štetu za ubijanje strogo zaštićene ptice ždrala upotrebom karbofurana, nedozvoljenog pesticida, na svojoj njivi.

UŽAS: Otrovano 19 ždralova u Vojvodini, ubio ih zaraženi kukuruz! (FOTO)

Nadoknada u iznosu od 400.000 din plaćena je Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, nakon što je ova institucija dostavila ovom Tužilaštvu zahtev za isplatu odštete.

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine u avgustu 2016. podnela je krivičnu prijavu protiv optuženog Č. D. zbog krivičnog dela ubijanja strogo zaštićenih vrsta ptica, a u istom periodu protiv iste osobe prijavu je podnela i Fitosanitarna ispekcija, zbog kršenja Zakona o sredstvima za zaštitu bilja.

Tokom inspekcijske kontrole u aprilu prošle godine, koju su zajedno sprovele dve inspekcije po prijavi Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode (informacija je primljena od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije), u ataru Novog Kneževca nađeno je pet mrtvih ždralova u jarku pored njive koja je u vlasništvu Č. D.

Na njivi su bili sveži ponici kukuruza, od kojih su neki bili iskopani iz tla. Po iskazu Č. D, prethodnog dana on je na svojoj i susednoj njivi zatekao ove mrtve ptice i bacio ih u obližnji kanal.

Toksikološka analiza leševa ždralova dokazala je da su oni uginuli od visokotoksične koncentracije pesticida karbofurana u hrani.

Karbofuran je aktivna materija insekticida koji se u Srbiji nekada prodavao na slobodnom tržištu, ali je upravo zbog svoje velike toksičnosti, i u skladu sa propisima Evropske unije, povučena njegova dozvola za uvoz krajem 2013, dok ga na tržištu nema od sredine 2014. godine.

Uprkos tome, veliki broj strogo zaštićenih vrsta ptica i sisara otrovan je u poslednjih deset godina ovim insekticidom, jer se on još uvek koristi.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode će iznos odštete utrošiti na projekat zaštite iste ove vrste ptice.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA