≫ 

Samo u jednoj situaciji smete da prođete semafor na žuto, a da ne napravite prekršaj!

Ovo sigurno niste znali, a jako je važno

  • 8

Veliki broj vozača je u dilemi kada smeju, a kada ne smeju da prođu na žuto svetlo na semaforu, pogotovo kada se zna da se po zakonu, prolazak na žuto tretira i sankcioniše isto kao prolazak na crveno. I, šta onda kada je kolona vozila koja se sporo kreće, i baš u trenutku kada vi prolazite, pređe na žuto? Mnogo je semafora na kojima nema trepćućeg zelenog svetla, već se u jednom trenutku samo promeni na drugu boju.

Svetleći krstovi na apotekama i neonske reklame zbunjuju vozače: Svima smetaju, a i dalje blješte (VIDEO)

Najukletiji pešački prelaz u Srbiji na kom ginu samo deca: Crna serija počela pre tri godine (FOTO)

Kako piše u najnovijem broju magazina SAT, prolazak na žuto svetlo na semaforu, Zakon o bezbednosti saobraćaja tretira kao i prolazak na crveno, ali samo ukoliko vozilo nije moglo da se zaustavi na bezbedan način.

Dakle, ako se u tom trenutku iza njega nalazilo jedno ili više vozila koja nisu smanjivala brzinu, iako se na semaforu iznenada upalilo žuto, jasno je i dozvoljeno da se u tom slučaju prođe bez zaustavljanja, jer bi naglo kočenje najverovatnije bilo uvod u saobraćajnu nezgodu.

U svim ostalim slučajevima se prolazak na žuto smatra prekršajem, mada se to u praksi teško dokazuje, pa policija retko podnosi prijave zbog takvih grešaka.

Daljinac

(Telegraf.rs/magazin SAT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amer

    19. oktobar 2017 | 11:47

    Dokazi policajcu da nisi mogao bezbedno da se zaustavis.U americi zuto traje dosta duze i svi prolaze.

  • čarls bronson

    19. oktobar 2017 | 17:23

    Ni crveno nije zid, a kamoli žuto.

  • Dragan Jovanovic

    19. oktobar 2017 | 11:18

    Ne vidim razlog da, uslovno, na semaforu postoje dva crvena svetla. Zato ako je zuto isto sto i crveno, treba ga izbaciti sa semafora. Ovako samo dovodite vozace u zabludu, a policiju u situaciju kad nisu ispunili kvotu da kaynjavaju za svakakve gluposti. Isto vazi i za zaustavne trake. Znaci na putu nikako ne smeju vozaca da dovode u zabludu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA