Završena žetva kukuruza u Banatu: Rod prepolovljen, a cena ista. Poljoprivrednici strepe (FOTO)

Od poljoprivrede se može živeti, zadnjih nekoliko godina došlo je do pomaka u odnosu na druge grane industrije, ali to opet zahteva kontinuiran i neprekidan rad

  • 2

Miholjsko leto sa blagom i umerenom temperaturom za ovo doba godine idealno je za setvu pšenice na teritoriji severnog Banata. Prezadovoljni vremenskim uslovima, poljoprivrednici iz Kikinde se nadaju da se sušna i loša godina kao ova neće ponoviti. Berba kukuruza na ovom području je završena i konačan rezultat je smanjenje prinosa od čak 50 odsto.

Zbog velike suše, očekuje se više aflatoksina u kukuruzu!

Zimnica u špajzu domaćice Ide sprema se prema specijalnom, starinskom receptu, i takva tegla NEMA CENU (FOTO)

Dušan Tomić ratarstvom se bavi već više decenija, ali lošiju godinu ne pamti. Kukuruz je posejao na 35 jutara, a ovogodišnji rod je prepolovljen.

- To nije slučaj samo kod mene, ceo ovaj region je pretrpeo velike štete usled ekstremnih suša. Ove godine imali smo 3 tone po katastarkom jutru, dok smo prošle godine imali šest tona, dakle upola manje. Suncokret je takođe loše prošao, imali smo 18 metara po jutru, pšenicu smo imali 4 tone po jutru. Od svih kultura najlošije smo prošli sa kukuruzom čiji je rod smanjen negde i do 60 odsto - kaže Tomić.

Poljoprivrednici napominju, da su učinili sve što je bilo u njihovoj moći i da je jedini spas bilo navodnjavanje, ali sisteme nažalost nisu imali. Najviše ih kažu zabrinjavaju cene, jer je prinos prepolovljen, a cene su ostale iste.

Foto: Telegraf

- Kukuruz se plaća 17,5 dinara po kilograma na 15 odsto vlage što je na ovaj rod jako malo, cena suncokreta je za sada 36 dinara, ali se konačna cena još ne zna, soja takođe nema konačnu cenu, za sada je između 45 i 46 dinara. Dakle za sve tri kulture još uvek ne znamo konačnu cenu, kaže nam poljoprivrednik Tomić iz Ruskog Sela.

Od poljoprivrede se može živeti, zadnjih nekoliko godina došlo je do pomaka u odnosu na druge grane industrije, ali to opet zahteva kontinuiran i neprekidan rad.

- Najveći problem poljoprivrednicima je cena nafte, ona je postala luksuz za sve nas. Ukoliko se nastavi sa ovom cenom nafte poljoprivrednici će biti u potpunom gubitku, država bi trebalo da snizi akcizu poljoprivrednicima inače neće moći ni troškove da pokriju - ističe ovaj poljoprivrednik.

Iz Poljoprivredne stručne službe u Kikindi kažu, da je kukuruz bio najzastupljenija ratarska kultura koja je ujedno pretrpela i najveću štetu usled ekstremno visokih temperatura.

Foto: Telegraf

- Na dvadeset odsto površina roda uopšte nema, deo od toga je siliran, deo baliran a deo je istarupiran. Zbog izrazito loših vremenskih uslova žetva je na najlošijim terenima krenula sa prinosom od jedne tone po hektaru, na pojedinim delovima atara šteta je minimalna i na tim površinama, oko 20 odsto rod je i do sedam tona po hektaru - rekao je Aleksandar Pap, savetodavac iz Poljoprivredne stručne službe u Kikindi.

Generalno gledano, umanjenje prinosa kukuruza procenjeno je za 50 odsto, a pod njim je posejano 28.596 hektara.

Suncokret je druga jara kultura po zastupljenosti, posejan je na 17.078 hektara i njegov prinos je smanjen za 30 odsto, soja i šećerna repa su takođe podbacile i manje je roda za 20 odsto, a posejane su na površinama od 2021 hektar, odnosno na 1654 hektara na kojima je posejana šećerna repa čiji je rod za čak 50 odsto manji.

Setva pšenice trenutno je u punom jeku na teritoriji severnog Banata, a ukoliko se miholjsko leto nastavi svi radovi u atarima biće završeni u optimalnom roku.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    20. oktobar 2017 | 10:48

    Cena ista jer je kvalitet kukuruza usled velike suse nikakav.

  • Brana

    20. oktobar 2017 | 19:37

    Nikad njima nevalja.a samo kupuju zemlje i mehanizacije ( izuzetak za one sa malo zemlje)ja na primer sve platim od A do S i sada kako je stanje sa cenom kukuruza imam zaradu od nekih 150eura po jutru na rod kukuruza od 32metra po jutru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA