≫ 

Ko čeka i dočeka: Sutra nakon 18 godina otvaranje Žeželjevog mosta u Novom Sadu

Novi most dug je 474 metra, ima dva železnička koloseka za brzine do 160 kilometara na sat, dve trake za drumski saobraćaj i dve biciklističke staze

  • 27

Lukovi na novom Žezeljevom mostu preko Dunava u Novom Sadu spojeni su nakon 18 godina. Taj most gradi kompanija "Gazvi", a građani će od sutra moći da pređu peške preko njega.

Spojen deo Žeželjevog mosta sa petrovaradinske strane

Mali luk lansiran je početkom septembra, a sadašnjim spajanjem oba luka (malog i velikog) realizovan je dogovor koji je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture napravilo sa kompanijom "Azvi" sredinom avgusta, kad su i postavljeni precizni rokovi za izvođenje aktivnosti na gradilištu.

Time su stvoreni uslovi da se preko novog Žeželjevog mosta pređe pešice već u nedelju, kad će radove obići potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Radovi na izgradnji Žeželjevog mosta odvijaju se planiranom dinamikom dogovorenom sa investitorom i izvođačem, uz stalno praćenje projekta od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, potvrđeno je Tanjugu iz tog ministarstva.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Puštanje železničkog saobraćaja na novi most, prema najavama izvođača, očekuje se krajem februara 2018, a nakon toga, u roku od dva do tri meseca, očekuje se i puštanje drumskog saobraćaja, navode iz resornog ministarstva.

Novi most dug je 474 metra, ima dva železnička koloseka za brzine do 160 kilometara na sat, dve trake za drumski saobraćaj i dve biciklističke staze.

Podsetimo, taj most je replika starog Žeželjevog mosta koji je srušen 1999. godine tokom NATO bombardovanja. Most je izgrađen 1961. godine po projektu arhitekte i akademika Branka Žeželja.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    21. oktobar 2017 | 16:53

    Nije mi jasno zašto se ovaj most zove Žeželjev most, koji je srušen i koji je daleko, daleko lepši od ovog novog.

  • VAN

    21. oktobar 2017 | 19:18

    Novo sagradjeni metalni most nema ni (Ž) od Žeželjevog betonskog mosta. Teški plagijat.

  • Pera

    21. oktobar 2017 | 17:43

    Samo da ne zardja kao ovi ostali.Pravi Zezeljev most je bio od betona.Ovi zlotvori su se poprilicno namucili dok ga nisu srusili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA