Ako putujete u EU, od sada morate da odgovorite na OVA pitanja

Za popunjavanje ETIAS formulara ne treba da se ide u konzulat, ne čeka se na podnošenje prijava, nema biometrijskih registrovanja, već samo desetominutnog on-line pružanja odgovora na bazična pitanja

  • 4

Za građane naše države, ali i drugih zemalja Zapadnog Balkana, u roku od dve godine počeće primena naplate i traženja posebnog odobrenja od nadležnih službi Evropske unije za putovanja unutar šengenske zone. Mnogi su se već uplašili da će nove procedure Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS) dovesti do brojnih komplikacija, a nije retko ni njegovo poistovećivanje sa vraćanjem viza.

ULAZ U ZEMLJE EU USKORO ĆE POČETI DA SE NAPLAĆUJE: Evo koliko će koštati karta za Šengen

Evo kada ćemo saznati KONAČNU ODLUKU o ulaznicama u zemlje EU: Cena čak i veća od 13 evra?

Međutim, iz Odbora za građanske slobode (LIBE) uveravaju da će nakon stupanja na snagu ove odluke čiji je cilj suzbijanje kriminala, terorizna, bržih graničnih prelazaka i ilegalnih migracija, sve biti birokratski pojednostavljeno i ubrzano.

Naime, za popunjavanje ETIAS formulara ne treba da se ide u konzulat, ne čeka se na podnošenje prijava, nema biometrijskih registrovanja, već samo desetominutnog on-line pružanja odgovora na bazična pitanja.

Foto: microsoft.com

- Lični podaci (ime i prezime, datum i mesto rođenja, pol, nacionalnost...)

- Putna isprava (podaci iz pasoša)

- U koju državu prvo ulazite?

- Razlog putovanja

- Pitanja o javnom zdravlju

- Pitanja o kriminalnoj pozadini (da li ste bili osuđivani, posedujete li kriminalni dosije)?

- Da li ste imali zabranu ulaska u neku od EU zemalja ili ste odbili da izađete iz nje?

Na odgovore ne bi trebalo da se čeka duže od nekoliko minuta, a oni bi trebalo u gotovo 95 odsto slučajeva da budu pozitivni.

Foto: Profimedia

Iz LIBE su potvrdili da se nakon popunjavanja formulara, vrši automatska provera identiteta i pasoša, te se odgovori uzimaju u razmatranje i vrši se skeniranje sa Interpolovih poternica, EURODAC/ERICS.

Oni koji na kraju procedure budu odbijeni, imaće pravo žalbe u roku od dve nedelje.

Da podsetimo, građani više od 60 zemalja sveta uvešće novi Ekonomski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) nakon što ga usvaje nadležne institucije, Evropskog parlament i Savet ministara EU. Za tu uslugu moraće da plate 10 evra, ali će taj trošak pokrivati razdoblje za putovanja od tri godine, odnosno dok traje važnost pasoša.

Od plaćanja ove dažbine će biti oslobođena lica mladja od 18 i starija od 60 godina, članovi porodica državljana EU, kao i studenti i naučno osoblje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milenko

    24. oktobar 2017 | 16:45

    Tada EU nece vise ni biti....

  • Mastodane

    24. oktobar 2017 | 14:28

    Za dve godine (naj manje) !

  • Zoran

    24. oktobar 2017 | 17:12

    Ovo su od Engleza prepisali. I do sada si za uzlazak u Veliku Britaniju morao da online popunjavas formular i samo onaj kome kompjuter da zeleno svetlo moze ici u ambasadu za vizu, ovo je isto samo sto se nece ici za vizu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA