≫ 

Vesna je na svoj rođendan saznala da ima rak dojke: Njene savete nikada nemojte zaboraviti, jer svi mi možemo proći kroz isti pakao! (FOTO)

- 32 puna autobusa žena zauvek nestane, iako je bolest u 95 odsto slučajeva izlečiva kada se otkrije na vreme, kaže ova hrabra žena na Međunarodni dan borbe protiv raka dojke

  • 10

Da boluje od malignog oblika karcinoma dojke, Vesna Bondžić (50) iz Vrnjačke Banje saznala je na operacionom stolu, dok se nalazila pod anestezijom i budnim okom lekara.

Žene, samo jedan pregled može da vam spasi život! Danas je evropski dan borbe protiv karcinoma dojke

Na Međunarodni dan borbe protiv raka dojke, ona za Telegraf otkriva kako je izgledala petogodišnja borba protiv opake bolesti, prihvatanje nove sebe, ali i teškoća sa kojima se suočavaju ostale žene - članice Ženskog centra "Milica". U pitanju je udruženje građana koje se bavi pružanjem psihološke podrške obolelima od karcinoma, njihovim porodicama i onima koji se leče, kao i edukaciji celokupnog stanovništva o važnosti prevencije i rane dijagnostike u borbi protiv karcinoma.

Pobednik na Kalemegdanu večeras će biti u roze boji: Za to postoji mnogo jak razlog (FOTO)

Jer u suprotnom, kako kaže, 32 puna autobusa žena zauvek nestane, iako je bolest u 95 odsto slučajeva izlečiva kada se otkrije na vreme.

- Slučajno sam pre 11 godina na svoj 39. rođendan napipala promenu na grudima tokom samopregleda. Nas tada niko nije edukovao, nismo znali kada se ide na ultrazvučni pregled, mamografski pregled, da li nas to zrači ili ne... Nisam ni poznavala nekog ko se bori protiv karcinoma dojke, jer je stigma bila prevelika. Posebno za žene na selu, koje imaju ćerke, a koje zbog bojazni od naslednog faktora (koji utiče tek 5 do 10 odsto na nastanak bolesti) i straha da će i one biti odbačene, te da neće moći da ih udaju, sve kriju!

- Strah je bio ogroman, ne znate koliko ćete živeti, kako će izgledati postupak lečenja, do vas stižu oprečne informacije da nećete moći da postanete majka (što se ispostavilo kao netačno), sve u svemu, u potpunom ste beznađu - objašnjava Vesna na početku priče koja za nju nije bila potpuna nepoznanica zbog bake Milice koja je i sama ostala bez jedne dojke.

Foto: My Left Boob/Twitter

Ona naglašava da se probudila na operacionom stolu, kada je od lekara čula da je analiza pokazala da je reč o malignom tumoru.

- Tada sam shvatila da imam telo i dušu. Telo koje je nepomično, i dušu koja glasno vrišti! A posle su usledile borbe sa samom sobom. Nisam mogla da pogledam sebe posle operacije uklanjanja dela dojke, međutim kada sam videla da je ona sačuvana, bilo mi je mnogo lakše. Znate, to vam je sva ženstvenost, glavni adut žene. Plus tokom hemioterapije, zračenja i hormonske terapije ostajete bez kose, povraćate, imate konstatne mučnine... - navodi sve propratne manifestacije i objašnjava da je ta iskustvena pomoć koju pruža drugim ženama ono što je oplemenilo i njen život.

Foto: Facebook/Vesna Bondzic

Prema njenim rečima, nema garancije da bilo ko od nas (vas) neće oboleti od ove opake, ali izlečive bolesti koja godišnje zadesi 4.500 žena, a od koje u istom periodu  umre 1.600 njih.

- Shvatile smo da nam je zajedničko to što smo se 100 odsto predavale drugima, kao žene, majke, sestre, radnice... Tuđe potrebe smo stavljale ispred svojih. Zaboravljale smo na sebe, smatrale da niko i ništa ne može da prođe bez nas! Zato kažem, zaboravite na stres, na otrovne ljude iz svog okruženja, nađite vremena za odmor, naučite da cenite život! Život je samo jedan, neponovljiv! Nađite sebe i kažite NE kada za to osetite potrebu - glavni je Vesnin savet onima koje su obolele, ali i svima drugima.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    24. oktobar 2017 | 20:59

    Na žalost još uvek na postoji pouzdan lek protiv karcinoma. Postoje samo pokušaji kupovine vremena koji po nekad urode plodom. A nekad ne.

  • ja na

    24. oktobar 2017 | 21:16

    I ja sam pre tri meseca prosla kroz ovo samo sto ja nisam nikog slusala nego doktore koji su bili pravi specijalisti a ja bila pozitivna i odmah sam isla raditi nisam htjela odmarati radila sam i dok sam isla na zracenje nije mi posao bas tezak ali nisam bila na bolovanju i sad se dobro osecam poslije tri meseca.

  • ja na

    24. oktobar 2017 | 21:11

    Nisam razumela ovaj komentar sta je htio reci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA