Izdržao kaznu za ratne zločine, a od danas za katedrom: Bivši general Vladimir Lazarević predaje na Vojnoj akademiji

Lazarević, u vreme rata na Kosovu komandant Prištinskog korpusa, 2009. godine je pred Haškim tribunalom osuđen za komandnu odgovornost za ratne zločine nad civilnim stanovništvom

  • 13

Nekadašnji general Vladimir Lazarević, koji je izdržao kaznu za ratne zločine, danas je počeo da predaje na Vojnoj akademiji.

LDP traži smenu ministra Vulina

S druge strane, kako pišu "Novosti", član Srpske radikalne stranke i penzionisani general Božidar Delić rekao je danas da ga o predlogu da predaje kadetima Vojne akademije niko nije kontaktirao. On je pozdravio predlog da on i drugi generali Vojske Jugoslavije, koji su učestvovali u ratovima, predaju na Vojnoj akademiji.

- Smatram da je to dobra inicijativa, ali do sada nije bilo kontakta između Ministarstva odbrane, Vojne akademije i mene - rekao je Delić novinarima u Skupštini Srbije.

Prema nedavnom pisanju medija, koje je ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio, među predavačima na Vojnoj akedemiji će biti general Vladimir Lazarević, osuđen pred Haškim sudom za komandnu odgovornost za ratne zločine, general u penziji i član Srpske radikalne stranke Božidar Delić, kao i aktuelni načelnik generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Foto: Marko Todorović

Lazarević, u vreme rata na Kosovu komandant Prištinskog korpusa, 2009. godine je pred Haškim tribunalom osuđen za komandnu odgovornost za ratne zločine nad civilnim stanovništvom počinjene tokom rata na Kosovu.

Diković je u vreme rata na Kosovu bio na čelu 37. motorizovane brigade. U više navrata Fond za humanitarno pravo naveo je da ima dokaze da je ta brigada počinila ratne zločine u kojima su ubijeni civili čija su tela ekshumirana iz masovne grobnice Rudnica 2014. godine. FHP je tvrdio da je Diković odgovoran za zločine u selima Rezala i Staro Čikatovo, kao i za skrivanje tela u masovnoj grobnici u Raškoj.

Diković je u februaru 2013. godine podneo tužbu protiv FHP kojom je tražio milion dinara na ime pretrpljene duševne boli zbog povrede časti i ugleda navodima u Dosijeu o njegovom navodnom učešću u ratnim zločinima na Kosovu. Sud je presudio u njegovu korist.

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PITANJE

    26. oktobar 2017 | 15:09

    Zašto da ne bude predavač pa nikako ne sme da se zaboravi i treba da se uči na srpskim vojnim akademijama o tom znanju i toj sposobnosti kakvu nema niti jedna vojska na svetu da se u samo dva dana tokom najveće oluje posloži svoj narod u kolone pa da vojska pobegne sa ratišta i svi živi i zdravi a?

  • KOSINGAS

    26. oktobar 2017 | 14:31

    Čestitamo Generale.

  • Jerej

    26. oktobar 2017 | 23:16

    Dug zivot I dobro zdravlje za srpskog heroja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA